Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Ο Ρήγας Κούπα

ΟΙ ΡΗΓΑΔΕΣ

Οι Ρηγάδες ανήκουν στο στοιχείο της Φωτιάς κι αντιπροσωπεύουν τη δύναμη, το πάθος, την κινητήρια δύναμη που καθοδηγεί πρόσωπα και καταστάσεις. Συσχετίζονται με τον Αυτοκράτορα κι όπως αυτός, έχουν κι εκείνοι την ικανότητα να εξουσιάζουν, να δημιουργούν, να καταστρώνουν πλάνα δράσης.

Οι Ρηγάδες είναι οι πατρικές φιγούρες της Ταρώ. Παίρνουν αποφάσεις, διατάζουν, αναθέτουν εργασίες, έχουν την ευθύνη των «υπηκόων» τους, που μπορεί να είναι μία ομάδα ανθρώπων, μία οικογένεια ή μία εταιρεία. Οι πράξεις τους έχουν αποτελέσματα κι επιπτώσεις στους άλλους.

Τα χαρακτηριστικά των Ρηγάδων είναι η ικανότητα, η ειδίκευση, η επίτευξη στόχων και η διατήρηση της καθεστηκυίας τάξης. Παρόλο που οι Ρηγάδες είναι η κεφαλή του βασιλείου, δε μπορούν να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους μόνοι τους. Οι Ντάμες είναι εκείνες που θα τους βοηθήσουν να τα κάνουν πραγματικότητα, ενώ οι Ιππότες και οι Ακόλουθοι θα διαδώσουν τα νέα πέραν του βασιλείου.

Αν συμβολίζουν πραγματικά πρόσωπα, οι Ρηγάδες είναι άνθρωποι που κατέχουν θέσεις ισχύος, που έχουν υψηλές φιλοδοξίες και μεγάλα σχέδια. Συνήθως έχουν γνώση κι επιρροή σε πρόσωπα και πράγματα, γι’ αυτό πολλοί αποζητούν τις συμβουλές τους.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Εξουσία, Κινητήριος Δύναμη, Ικανότητα, Σχεδιασμός

Ο ΡΗΓΑΣ ΚΟΥΠΑ

Στοιχείο: Νερό

Αστρολογική Αντιστοιχία: Σκορπιός

Μυστικιστικός Τίτλος: Ο Πρίγκιπας του Άρματος του Νερού

Χρόνος: 13 Οκτωβρίου με 12 Νοεμβρίου

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Σε πολλές τράπουλες, ο Ρήγας Κούπα αναπαρίσταται με το κεφάλι στραμμένο προς τ’ αριστερά, πράγμα που συμβολίζει το συσχετισμό του με τον κόσμο των συναισθημάτων και της δημιουργικότητας. Είναι σοφός, ήρεμος κι ευαίσθητος όσον αφορά στις ανάγκες των άλλων. Τα όπλα του είναι η κατανόηση, η ανεκτικότητα και η συμπόνια κι είναι ο πιο παθητικός απ’ όλους τους Ρηγάδες.

Όταν εμφανίζεται ο Ρήγας Κούπα, ενδέχεται να βιώσουμε μία περίοδο συναισθηματικών αναταράξεων, όπου θα καταφέρουμε όμως να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Αυτός ο Ρήγας κατέχει τη γνώση της ακολουθίας του Νερού, που σημαίνει ότι γνωρίζει σε βάθος τα συναισθήματά του, τα εξουσιάζει και δεν παρασύρεται απ’ αυτά. Έχει πληγώσει κι έχει πληγωθεί κι έχει μάθει από πολύχρονη εμπειρία πότε πρέπει να είναι εκφραστικός και πότε συγκρατημένος.

Η παρουσία του σ΄ ένα ρίξιμο, προμηνύει ότι θα μας απασχολήσουν θέματα που έχουν να κάνουν με σχέσεις και συναισθήματα. Ο Ρήγας Κούπα εκφράζει την ισχυρότερη και ωριμότερη φάση μίας σχέσης, όπου σχηματίζονται δυνατοί συναισθηματικοί δεσμοί. Ως σύντροφος είναι στοργικός, έχει κατανόηση και δε θα διστάσει να εκφράσει την αγάπη του με ευφάνταστους τρόπους. Μας προειδοποιεί όμως, ότι οι σχέσεις μας κάνουν ευάλωτους και μας λέει να είμαστε προσεκτικοί όταν επιλέγουμε να δώσουμε σε κάποιον την αγάπη μας.

Ο Ρήγας Κούπα μπορεί να λειτουργήσει ως συμβουλάτορας, ως έμπιστος οικογενειακός φίλος, θεραπευτής, ιερέας, γκουρού, -ειδικά αν στο ρίξιμο έχουμε και τον Ιεροφάντη-, ξέρει να κρατά μυστικά κι είναι προσεκτικός ακροατής.

Η συνάφειά του με τη δημιουργία και την τέχνη μπορεί να τον οδηγήσει σε καλλιτεχνικά επαγγέλματα. Πολύ συχνά, θα τον δούμε επίσης σε ιατρικά επαγγέλματα ή ασχολίες που έχουν να κάνουν με τη θεραπεία, τη ψυχολογία και τη συμβουλευτική.

Η συμβουλή του Ρήγα Κούπα είναι να προσεγγίσουμε μία κατάσταση με συμπάθεια και κατανόηση και να δείξουμε εμπιστοσύνη στη διαίσθησή μας όταν χρειάζεται να πάρουμε αποφάσεις. Κάποιες φορές, μπορεί επίσης να μας συμβουλεύει να μην αποκαλύψουμε αυτό που πραγματικά αισθανόμαστε και να είμαστε πιο συγκρατημένοι, ειδικά αν υπάρχει δίπλα του το Επτά Σπαθί ή η Δύναμη.

Ο Ρήγας Κούπα μπορεί ν’ αναφέρεται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, σε κοινωνικές εκδηλώσεις που έχουν ως σκοπό την προστασία αδύναμων κι ευαίσθητων ομάδων ανθρώπων και σε οτιδήποτε έχει να κάνει με δραστηριότητες σε νερό ή στη θάλασσα.

Ο Ρήγας Κούπα, όπως όλες οι φιγούρες των Κυπέλλων, είναι ειρηνοποιός και πρόθυμος να βοηθήσει στη επίλυση διαφορών μεταξύ ανθρώπων. Θα το κάνει με διάθεση συμπάθειας, συμπόνιας και προθυμίας ν’ ακούσει υπομονετικά όλες τις πλευρές. Νοιάζεται για το κοινό καλό και καθοδηγείται από το ένστικτο και την ανεπτυγμένη του διαίσθηση.

Αρνητικά, ο Ρήγας Κούπα μπορεί να είναι συναισθηματικά κλειστός και να εμφανίζεται μυστικοπαθής, ψυχρός, ακόμα και σκληρός. Εναλλακτικά, μπορεί να υιοθετήσει μία μάτσο περσόνα, για να κρύψει τις ευαισθησίες του. Πολύ συχνά, μπορεί να φαίνεται εξωτερικά ανέκφραστος, αλλά μέσα του να μαίνεται μία τοξική καταιγίδα συναισθημάτων.

Στις σχέσεις, ο αρνητικός Ρήγας Κούπα, ενδέχεται να κρατά παθητική στάση, είτε περιμένοντας να βρει την αγάπη χωρίς ν’ αναλαμβάνει κανενός είδους δράση είτε βουλιάζοντας στη στασιμότητα μέσα σε σχέσεις που έχουν πεθάνει ή που έχουν ψυχρανθεί. Μία άλλη αρνητική εκδήλωση του Ρήγα Κούπα στις σχέσεις είναι η υπερπροστατευτική συμπεριφορά, ερμηνεία που ενισχύεται όταν υπάρχει δίπλα του το Τέσσερα Πεντάκτινο ή το Δέκα Πεντάκτινο. Η χειρότερη όμως αρνητική μορφή που μπορεί να πάρει, είναι αυτή του εκμεταλλευτή. Όλοι οι Ρηγάδες, όταν επηρεάζονται αρνητικά, μπορεί να δείξουν τυραννική συμπεριφορά. Ο αρνητικός Ρήγας Κούπα, θα προσπαθήσει να χειραγωγήσει τους άλλους μέσω συναισθηματικών εκβιασμών. Έτσι μπορεί να καταφύγει σε εναλλαγή ζεστής/κρύας ή παθητικής/επιθετικής συμπεριφοράς, προκειμένου να φτάσει στο αποτέλεσμα που θέλει. Ο αρνητικός Ρήγας Κούπας μπορεί να είναι μία σοβαρή προειδοποίηση, που δεν πρέπει ν’ αγνοήσουμε, εφόσον μπορεί να είναι κάποιος που αποπλανεί προσποιούμενος ότι έχει συναισθήματα, ενώ ουσιαστικά το μόνο που θέλει είναι έχει τον έλεγχο προσώπων και καταστάσεων, χωρίς να ενδιαφέρεται για το συναισθηματικό αντίκτυπο που οι πράξεις του έχουν στους άλλους.

Όπως όλες τις αρνητικές φιγούρες των Κυπέλλων, ο Ρήγας Κούπα έχει την τάση προς τις καταχρήσεις ουσιών κι αλκοόλ, προσπαθώντας να βρει διέξοδο από τις αυταπάτες και τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες του. Ο εθισμός σε οτιδήποτε από τα παραπάνω, έχει συνήθως τη ρίζα του σε κάποιο συναισθηματικό πλήγμα, το οποίο ο Ρήγας Κούπα έχει θάψει, αρνούμενος να το διαχειριστεί με ουσιαστικό τρόπο.

Όσον αφορά στην υγεία, ο Ρήγας Κούπα μπορεί να δείχνει προβλήματα γονιμότητας, ναυτίες, συσσώρευση τοξινών και ψυχολογικά προβλήματα. Είναι επίσης συνδεδεμένος με προβλήματα σεξουαλικής ταυτότητας και κατάθλιψη.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Θετικά: Ηρεμία, Κατανόηση, Βοήθεια, Συμβουλές, Συναισθήματα, Σχέσεις, Διπλωμάτης, Προστασία, Συναίσθηση, Ευαισθησία, Ευγένεια, Αρμονία, Ειρηνοποιός, Ρομαντικός, Εραστής, Ιπποτικός, Πιστός, Διαίσθηση, Τέχνη, Ψυχολογία, Θεραπεία

Αρνητικά: Μυστικοπάθεια, Σκληρότητα Αστάθεια, Εκμετάλλευση, Υπερπροστατευτικός, Δραματοποίηση καταστάσεων, Απόμακρος, Πικρία, Πλήγμα, Εξαρτήσεις, Προδοσία, Αδιαφορία, Καταπιεσμένα Συναισθήματα, Αυταπάτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου