Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Το Δέκα Μπαστούνι

ΤΟ ΔΕΚΑ ΣΤΗΝ ΤΑΡΩ

Τα Δέκα, εκτός του ότι κλείνουν των κύκλο της ακολουθίας τους, αντιπροσωπεύουν και την ισχυρότερη εκδήλωση αυτού που η κάθε ακολουθία αντιπροσωπεύει ή αρνητικά, την υπερβολή της. Για να φτάσουμε στο Δέκα, έχουμε περάσει τις δοκιμασίες όλων των προηγούμενων καρτών

Ενώ τα Εννιά συμβολίζουν την ολοκλήρωση μίας κατάστασης στο φυσικό επίπεδο και στον παρόντα χρόνο, τα Δέκα κινούνται προς το επόμενο στάδιο, προς την επόμενη γενιά, προς το μέλλον. Κατά μία έννοια, τα Δέκα συμβολίζουν το τέλος και συγχρόνως την αρχή της επόμενης φάσης. Δε θα πρέπει όμως να συγχέουμε τα Δέκα με τη στασιμότητα. Παρόλο που σηματοδοτούν τον τελικό προορισμό, το τελικό αποτέλεσμα, η ενέργειά τους είναι παροδική και η αέναη εναλλαγή των καταστάσεων, θα πάρει και πάλι τα ηνία.

Τα Δέκα συσχετίζονται με τον Τροχό της Τύχης, που φέρει κι αυτή τον αριθμό δέκα και συμβολίζουν τη στιγμή που ο Τροχός έχει κάνει έναν πλήρη κύκλο και ξαναγυρνάει στο Μηδέν ή αλλιώς στον Τρελλό, που δείχνει την έναρξη ενός νέου κύκλου.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε με τα Δεκάρια είναι ότι εξελίσσονται από το προσωπικό επίπεδο των Εννιά, σ’ ένα πιο ευρύ πλαίσιο που περιλαμβάνει κι άλλους ανθρώπους είτε αυτοί είναι οικογένεια είτε μία ευρύτερη κοινότητα.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Τέλος και Αρχή, Κοινότητα, Ολοκλήρωση

ΤΟ ΔΕΚΑ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ

Στοιχείο: Φωτιά

Αστρολογική Αντιστοιχία: Ο Κρόνος στον Τοξότη

Μυστικιστικός Τίτλος: O Άρχοντας της Καταπίεσης

Χρόνος: 13 έως 20 Δεκεμβρίου

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Το Δέκα Μπαστούνι είναι η κορύφωση της δράσης των προηγούμενων καρτών της ακολουθίας των Μπαστουνιών, που καταλήγει σε κόπωση, υπερβολική πίεση, εξαντλητική δουλειά και πεσμένη ενέργεια. Καθώς παίζεται η τελευταία πράξη μιας κατάστασης, ο ενθουσιασμός και η ενεργητικότητα έχουν χαθεί και τη θέση τους παίρνει ένα δυσβάσταχτο βάρος που αποζητά την εκτόνωση.

Τα Μπαστούνια είναι κάρτες του ενθουσιασμού και του πάθους, αλλά το Δέκα Μπαστούνι αντιπροσωπεύει τη στιγμή που το πάθος γίνεται βαρύ φορτίο. Η φλογερή ενέργεια των Μπαστουνιών, έχει διασπαστεί σε πολλές μικρές σπίθες, που έχουν χάσει πλέον τη δύναμη της αρχικής τους φλόγας. Ένα παράδειγμα αυτής της δυναμικής είναι όταν μετατρέπουμε κάποιο χόμπι σε δουλειά και σταδιακά, καθώς η δουλειά κι οι υποχρεώσεις αυξάνονται, ο ενθουσιασμός χάνεται και καταλήγει περισσότερο αγγαρεία παρά ικανοποίηση.

Το Δέκα Μπαστούνι σημαίνει πως κάποιος αρνείται να παραδώσει τον έλεγχο και προτιμά να σηκώνει πάνω του όλη την ευθύνη μιας κατάστασης. Αυτή η εκδήλωση μπορεί να παρατηρηθεί είτε σε επαγγελματικές είτε σε ερωτικές σχέσεις. Το Δέκα Μπαστούνι είναι το αποτέλεσμα της επιλογής μας να επωμιστούμε περισσότερα απ' όσο τελικά μπορούσαμε, αλλά δεδομένου ότι αισθανόμαστε πως δεν έχουμε επιλογές, βάζουμε κάτω το κεφάλι και προχωράμε, έχοντας χάσει κάθε ελπίδα για εκτόνωση της κατάστασης.

Όσον αφορά σε σχέσεις, το άτομο που χαρακτηρίζεται από το Δέκα Μπαστούνι, είναι αυτός που κάνει όλους τους συμβιβασμούς, που παίρνει όλη την ευθύνη της σχέσης, που αναλαμβάνει να κάνει όλη τη "δουλειά", πράγμα βέβαια που οδηγεί σε μία σχέση χωρίς ισορροπία και ισότητα.

Επαγγελματικά, το Δέκα Μπαστούνι δείχνει μεγάλη πίεση στον εργασιακό χώρο, ευθύνες, υπερωρίες και ανεπιτυχή ή άδικο καταμερισμό εργασιών, ενώ επίσης μπορεί να αναφέρεται σε μία δουλειά που δεν έχει προοπτικές εξέλιξης. Σε κάθε περίπτωση, το Δέκα Μπαστούνι αναφέρεται σε κάποια πολύ χρονοβόρα κι απαιτητική εργασία.

Πολλές φορές το Δέκα Μπαστούνι φέρνει ένα αίσθημα ενοχής, αγανάκτησης και μετάνοιας, με την έννοια ότι μετανιώνουμε γι' αυτά που αναλάβαμε να κάνουμε κι ευχόμαστε να μην είχαμε κάνει ποτέ αυτή την επιλογή.

Το Δέκα Μπαστούνι μας κάνει να αισθανόμαστε σα ν' ανεβαίνουμε μία ανηφόρα που δεν τελειώνει ποτέ και κατά συνέπεια, καθυστερήσεις και εμπόδια μπορεί να εμφανιστούν σαν επακόλουθα αυτής της κάρτας. Μαζί με το Πέντε των Πεντάκτινων, αναφέρεται σε οικονομικές δυσκολίες και στην καθημερινή, ατέλειωτη μάχη να εξασφαλίσουμε τα προς το ζην, ενώ με το Τέσσερα Μπαστούνι ή το Άρμα, μπορεί να σημαίνει μετακόμιση.

Σα συμβουλή, το Δέκα Μπαστούνι μπορεί να μας λέει πως χρειάζεται μόνο μία τελευταία ώθηση για να φτάσουμε στο τέρμα, ειδικά αν ακολουθούν κάρτες που προμηνύουν ολοκλήρωση, όπως ο Κόσμος ή ο Τροχός της Τύχης είτε να σημαίνει πως πρέπει να σταματήσουμε να επιμένουμε πεισματικά σε κάτι που δε φέρνει αποτελέσματα.

Στην αντεστραμμένη του μορφή, το Δέκα Μπαστούνι μπορεί να σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε την προσπάθεια, πετώντας κάτω τα μπαστούνια που μας βαραίνουν κι αποχωρούμε. Αυτό μπορεί να είναι είτε καλό είτε κακό, ανάλογα με τη γενικότερη δυναμική του ριξίματος. Στην αρνητική του εκδοχή, σημαίνει ότι τα παρατάμε λίγο πριν δρέψουμε τους κόπους των προσπαθειών μας, ενώ στη θετική του εκδοχή, σημαίνει ότι δεν είμαστε πλέον διατεθειμένοι να υποφέρουμε σιωπηλά και γυρνάμε την πλάτη μας σε μία κατάσταση που μας πιέζει υπερβολικά. Αν στο ρίξιμο υπάρχουν αρκετές φιγούρες, το αντεστραμμένο Δέκα Μπαστούνι μπορεί να σημαίνει ότι αναθέτουμε αρμοδιότητες σε άλλους, προκειμένου να ελαφρύνουμε από ευθύνες και βάρη.

Όσον αφορά στην υγεία, το Δέκα Μπαστούνι μπορεί να προμηνύει υπερκόπωση, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, προβλήματα με ώμους και πλάτη.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Τελευταία ώθηση, Προτεραιότητες, Ανάληψη Ευθύνης, Υποχώρηση, Αποφόρτιση, Παραίτηση, Μετακόμιση

Αρνητικά: Υπερκόπωση, Βάρος, Δυσκολίες, Υπερβολή, Πολλές Αρμοδιότητες, Υπερπροσπάθεια, Καθυστερήσεις, Εξάντληση, Εκμετάλλευση, Στρες, Σκλαβιά, Υπερωρίες, Αγγαρεία, Υπερφόρτωση, Αδυναμία, Κατάπτωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου