Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Η Ντάμα Σπαθί

ΟΙ ΝΤΑΜΕΣ

Οι Ντάμες ανήκουν στο στοιχείο του νερού και συσχετίζονται με την Αυτοκράτειρα. Αντιπροσωπεύουν την παθητική, δεκτική πλευρά ανθρώπων ή καταστάσεων και έχουν τιθασεύσει την ενέργεια της ακολουθίας τους με έναν ήρεμο και θηλυκό τρόπο. Οι Ντάμες μπορεί να ενεργήσουν είτε βοηθητικά, αναλαμβάνοντας το ρόλο της φίλης και της μέντορα είτε εχθρικά, ανάλογα με τις κάρτες που βρίσκονται γύρω τους και τις προσδιορίζουν.

Οι Ντάμες σηματοδοτούν τη στιγμή της δημιουργίας και της ανάπτυξης, κατά την οποία μία κατάσταση αρχίζει ν' αναπτύσσεται και να θεμελιώνεται. Είναι λιγότερο εξωστρεφείς και περισσότερο δεκτικές κι υπομονετικές από τους Ρηγάδες και η επιρροή που ασκούν είναι πιο λεπτή και διακριτική, κάποιες φορές ακόμα και παρασκηνιακή.

Οι Ντάμες, παρόλο που συνήθως συμβολίζουν γυναίκες, μπορεί να αναφέρονται σε άτομα και των δύο φύλων που εκδηλώνουν τα χαρακτηριστικά τους. Εκτός από πραγματικά πρόσωπα όμως, οι Ντάμες - όπως όλες οι φιγούρες - μπορεί να αναφέρονται σε γεγονότα ή καταστάσεις που έχουν τις ιδιότητες που καθεμιά απ' αυτές φέρει.

Ενώ η Ρηγάδες εστιάζουν περισσότερο στα θέματα του “βασιλείου” τους, έχοντας μία πιο ευρεία και συνολική προοπτική των πραγμάτων, οι Ντάμες ενδιαφέρονται περισσότερο για τα ατομικά προβλήματα του κάθε υπηκόου και σκύβουν πάνω απ' αυτά με ευαισθησία και συμπόνοια, κάνοντας χρήση η καθεμιά των χαρισμάτων της ακολουθίας της .

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Παθητικότητα, Ωρίμανση, Σοφία, Θηλυκή Ενέργεια

Η ΝΤΑΜΑ ΣΠΑΘΙ

Στοιχείο: Αέρας

Αστρολογική Αντιστοιχία: Ζυγός

Μυστικιστικός Τίτλος: Η Βασίλισσα του Θρόνου του Αέρα

Χρόνος: 12 Σεπτεμβρίου με 12 Οκτωβρίου

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Η Ντάμα Σπαθί συμβολίζει μία γυναίκα με δυνατό μυαλό και ηθικές αξίες, που κυβερνάται απ' τη λογική κι όχι απ' τα συναισθήματα. Κατά μία έννοια είναι το αντίθετο της Ντάμας Κούπα. Αυτό όμως δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι είναι άκαρδη. Είναι συγκρατημένη στις εκδηλώσεις της, ήρεμη και συγκεντρωμένη, όπως επίσης και πολύ παρατηρητική.

Η Ντάμα Σπαθί είναι κάποιος που θα δώσει σωστές συμβουλές και στον οποίο μπορούμε να βασιστούμε. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να είμαστε έτοιμοι ν' ακούσουμε αυτά που έχει να πει, διότι αυτή η Ντάμα θα μας δώσει πάντα τη σκληρή αλήθεια, χωρίς περιστροφές. Αν χρειαζόμαστε ένα ώμο να κλάψουμε, καλό θα είναι ν’ απευθυνθούμε σε κάποιον με τις ποιότητες της Ντάμας Κούπα κι όχι της Ντάμας Σπαθί, γιατί η Ντάμα Σπαθί θα πει με ευθύτητα αυτά που σκέφτεται, ακόμα κι αν αυτό πληγώνει. Η Ντάμα Σπαθί δε θα θρέψει τις αυταπάτες μας για να μην πληγωθούμε, απεναντίας θα πει τα πράγματα με τ’ όνομά τους και θα δώσει λύσεις και πολύτιμες συμβουλές.

Σ’ αυτό το σημείο και για ν’ αποφύγουμε παρανοήσεις, να πούμε ότι τα Σπαθιά δεν στερούνται συναισθημάτων. Απλά δεν τα πάνε καλά με τις υπερβολικές εκδηλώσεις ευαισθησίας και τη συναισθηματική αστάθεια. Οι επιλογές τους βασίζονται στη λογική και στην κριτική ικανότητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι όπως όλες οι Ντάμες, η Ντάμα Σπαθί έχει μέσα της και το στοιχείο του Νερού. Καταλαβαίνει τα συναισθήματα, όμως δεν επιτρέπει στον εαυτό της να παρασύρεται απ’ αυτά. Η Ντάμα Σπαθί θα βοηθήσει αυτούς που θέλουν ειλικρινά να βοηθηθούν και θα δείξει την αγάπη της όχι με αγκαλιές και κανακέματα, αλλά προσπαθώντας ν’ ανοίξει το μυαλό μας, να μας κάνει να δούμε καθαρά, χωρίς να ξεγελάμε τον εαυτό μας.

Η Ντάμα Σπαθί συμβολίζει κάποιον που έχει ανάγκη από συνεχή διανοητικά ερεθίσματα και που δεν ικανοποιείται με καθημερινές και ανούσιες συζητήσεις. Απεχθάνεται τους επιφανειακούς ανθρώπους, και γίνεται απόμακρος και ψυχρός όταν δε βρίσκει κάποιο ενδιαφέρον στην επικοινωνία. Παρόλα αυτά, μπορεί να έχει εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ, αν και ίσως κάπως καυστική.

Η Ντάμα Σπαθί απεικονίζεται πάντα σοβαρή κι αυστηρή και συχνά περιγράφει κάποιο μοναχικό άνθρωπο, που δε συμμετέχει ενεργά στην κοινωνική ζωή ή κάποιον που έχει πληγωθεί και καταλαβαίνει πολύ καλά τον πόνο και τη μοναξιά, εφόσον τα έχει βιώσει και μέσα απ' αυτά έχει γίνει δυνατότερος. Η παλιά, παραδοσιακή ερμηνεία της Ντάμα Σπαθί είναι αυτή της χήρας, της διαζευγμένης ή της ανύπαντρης γυναίκας. Παρόλο που αυτή η ερμηνεία είναι πλέον παρωχημένη, η Ντάμα Σπαθί μπορεί να προμηνύει θέματα που έχουν να κάνουν με χωρισμό ή συναισθηματική απώλεια, ειδικά αν συνηγορούν κι άλλα χαρτιά στο ρίξιμο, όπως το Τρία Σπαθί, το Δέκα Σπαθί, ο Θάνατος ή το Οκτώ Κούπα.

Επειδή διακρίνεται από μεγάλη οξυδέρκεια, η Ντάμα Σπαθί είναι συχνά επιστήμονας σε τομείς που απαιτούν χρήση της λογικής. Μπορεί να είναι γιατρός, δικηγόρος, μαθηματικός, δικαστής, προγραμματίστρια ή να εργάζεται σε οποιοδήποτε τομέα που είναι απαραίτητη η ακρίβεια και το καθαρό μυαλό. Μπορεί να εκφράζεται με μεγάλη σαφήνεια και να φτάνει με ευκολία στη ρίζα οποιουδήποτε προβλήματος. Η Ντάμα Σπαθί είναι μία από τις κάρτες της Ταρώ που εμφανίζονται να κρατάνε ένα όρθιο, δίκοπο σπαθί, που συμβολίζει την ικανότητά της να βλέπει μία κατάσταση κι από τις δύο πλευρές.

Η Ντάμα Σπαθί είναι η προσωποποίηση της ειλικρίνειας και της ευθύτητας, γι’ αυτό όταν περιγράφει μία κατάσταση, θα πρέπει να περιμένουμε ότι οι αυταπάτες θα καταρρεύσουν και η πραγματικότητα θα γίνει ορατή, ερμηνεία που ενισχύεται αν το ρίξιμο υπάρχει ο Πύργος ή η Κρίση. Εναλλακτικά, μπορεί να δείχνει την ανάγκη να κατανοήσουμε ή να μάθουμε την αλήθεια μίας κατάστασης που δεν είναι σαφής.

Η Ντάμα Σπαθί μπορεί να σημαίνει ότι θα ασκήσουμε κριτική ή ότι άλλοι θα ασκήσουν κριτική σε μας, ειδικά αν έχουμε κάρτες όπως η ο Κρίση ή η Δικαιοσύνη. Το αν η κριτική θα είναι αρνητική ή θετική, προσδιορίζεται από τις υπόλοιπες κάρτες του ριξίματος.

Όταν εμφανίζεται η Ντάμα Σπαθί θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα μας απασχολήσουν θέματα που απαιτούν δύσκολες αποφάσεις, πειθαρχία και κάποιες φορές τελειώματα. Επειδή τα Σπαθιά σχετίζονται με το νου και οι Ντάμες με την ωριμότητα, μία άλλη εκδήλωση της Ντάμας Σπαθί ως κατάσταση, είναι μία ιδέα που φτάνει στο στάδιο της ωριμότητας.

Η συμβουλή της Ντάμας Σπαθί είναι να προσπαθήσουμε να διακρίνουμε τι είναι σημαντικό και τι όχι και ν’ αναλύσουμε λογικά μία κατάσταση προτού αναλάβουμε δράση ή αποφάσεις. Επίσης μας παροτρύνει να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και να μην αφήνουμε τα συναισθήματα να θολώνουν την κρίση μας.

Η Ντάμα Σπαθί αρνητικά μπορεί να δείχνει υπερανάλυση μίας κατάστασης, ερμηνεία που ενισχύεται αν υπάρχει στο ρίξιμο και το Εννιά Σπαθί.

Όταν είναι αντεστραμμένη ή επηρεάζεται αρνητικά, η Ντάμα Σπαθί μπορεί να δείχνει κάποιον που είναι σκληρόκαρδος, εκδικητικός ή κακός. Μπορεί να έχει κρυμμένα κίνητρα και να χειραγωγεί τους άλλους. Ο Μάγος ή το Επτά Σπαθί είναι κάρτες που συμβάλλουν σ’ αυτή την ερμηνεία.

Μία άλλη αρνητική ερμηνεία της Ντάμα Σπαθί είναι αυτή της αυτοτιμωρίας και της απομόνωσης –ειδικά αν γύρω υπάρχουν το Οκτώ Σπαθί, ο Ερημίτης ή Κρεμασμένος. Απογοητεύσεις και πόνος μπορεί να μας κάνουν ν’ απομονωθούμε, να γίνουμε σκληροί κι επικριτικοί με τους άλλους και με τον εαυτό μας.

Όσον αφορά στην υγεία, η Ντάμα Σπαθί αναφέρεται σε αλλεργίες που έχουν να κάνουν με το αναπνευστικό, σε άσθμα, σε προβλήματα που προκαλούνται από μολυσμένου ή τοξικό αέρα, όπως επίσης και με προβλήματα γονιμότητας.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Θετικά: Διαύγεια, Ειλικρίνεια, Ευθύτητα, Οξυδέρκεια, Αυτάρκεια, Ανεξαρτησία, Πειθαρχία, Εξυπνάδα, Ιδέες, Συμβουλές, Στρατηγική, Συζητήσεις, Επικοινωνία, Λύσεις

Αρνητικά: Αυστηρότητα, Κριτική, Πόνος, θλίψη, Σκληρά Μαθήματα, Χωρισμός, Διαζύγιο, Χηρεία, Μοναξιά, Αναπνευστικά Προβλήματα, Εμμονές, Πικρία, Μοναξιά, Αυτοεξορία, Σκληρότητα, Εκδικητικότητα, Στρες, Στειρότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου