ΤΟ ΠΕΝΤΕ ΣΤΗΝ ΤΑΡΩ
Όλα στη ζωή βρίσκονται σε μία συνεχή ροή και οι καταστάσεις δε μένουν ποτέ για πάντα αμετάβλητες. Έτσι μετά από τη σταθερότητα που προσπάθησαν να διατηρήσουν τα τεσσάρια, έρχεται μοιραία η αναστάτωση και η αποδιοργάνωση. Τα Πέντε στην Ταρώ φέρνουν μαζί τους την αποδόμηση, την αναταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί απλά σα μια σύχγιση που θα μας χαλάσει τη μέρα έως το απόλυτο χάος.
Όλα τα πεντάρια παραπέμπουν σε κάποιας μορφής απώλεια και πάλη. Συναισθηματική, υλική ή διανοητική. Κάτω απ' αυτή την απώλεια, κρύβεται συχνά η επιθυμία του ελέγχου των καταστάσεων. Τα Πέντε συσχετίζονται με τον
Ιεροφάντη, που είναι αυτός που έχει την απόλυτη πνευματική εξουσία πάνω στη Γη. Ο έλεγχος όμως, δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί όταν οι κάρτες με τον αριθμό πέντε εμφανίζονται σ' ένα ρίξιμο. Κάποιες φορές βρισκόμαστε στη θέση αυτού που προσπαθεί να τον ασκήσει ή να τον αποκτήσει και κάποιες άλλες στη θέση αυτού που τον χάνει.
Αυτό δε σημαίνει όμως ότι τα Πέντε είναι κάρτες που θα πρέπει να θεωρηθούν αρνητικές. Δεν είναι λίγες οι φορές, που η ζωής μας χρειάζεται το ταρακούνημα που φέρνουν τα πεντάρια και η σταθερότητα δεν είναι πάντα κάτι καλό. Όπως είδαμε στην περίπτωση του
Δύο Σπαθί που κρατάει αμυντική θέση προκειμένου να μην πάρει μία τελεσίδικη απόφαση ή του
Τέσσερα Κούπα, που βυθίζεται στην απάθεια, επειδή προτιμά το γνωστό και οικείο (και βαρετό), παρά το άγνωστο και επικίνδυνο (αλλά ενδεχομένως εξαιρετικά ενδιαφέρον). Σ΄αυτές τις περιπτώσεις, το Πέντε είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται, για να δώσει μία νέα ώθηση, να ταρακουνήσει τα νερά και ν' ανοίξει νέους ορίζοντες.
Σίγουρα τα Πέντε στην Ταρώ φέρνουν μαζί τους προκλήσεις, φόβους και ενδεχομένως πλήγματα στην υπερηφάνεια μας, αλλά συγχρόνως ανοίγουν το δρόμο στο να βρεθεί κάποια λύση στα προβλήματα που μας απασχολούν, κάνοντάς μας να τ' αντιμετωπίσουμε είτε το θέλουμε είτε όχι.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
Εντάσεις, Δοκιμασίες, Σύγχιση, Απογοήτευση, Περιπέτεια, Πρόκληση, Αλλαγή, Αβεβαιότητα, Δράση, Φιλοδοξία
Διάβασμα Ταρώ μέσω Skype/Facebook Messenger
ΤΟ ΠΕΝΤΕ ΣΠΑΘΙ
Στοιχείο: Νερό
Αστρολογική Αντιστοιχία: Η Αφροδίτη στον Υδροχόο
Μυστικιστικός Τίτλος: ο Άρχοντας της Ήττας
Χρόνος: 20 έως 29 Ιανουαρίου
ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Το Πέντε Σπαθί είναι η κάρτα των διαπληκτισμών, του πολέμου, των νικητών και των ηττημένων.
Η υπεροψία πολλές φορές μας κάνει να μη βλέπουμε καθαρά τις αδυναμίες και τα όριά μας και μπορεί να μας παρασύρει σε μάχες για τις οποίες δεν είμαστε έτοιμοι κι όπου τα αντίπαλα στρατόπεδα δεν είναι καν επί ίσοις όροις. Έτσι, παρόλο που βαθιά μέσα μας μπορεί να υποψιαζόμαστε ότι η αντιπαράθεση δεν είναι καλή ιδέα, από εγωισμό, μπαίνουμε απερίσκεπτα στο πεδίο της μάχης και στο τέλος χάνουμε. Τέτοιου είδους ήττες μας διδάσκουν να διακρίνουμε πότε πρέπει να πολεμάμε για κάτι και πότε ν’ αποσυρόμαστε, ώστε να προλάβουμε χειρότερες επιπτώσεις.
Το Πέντε Σπαθί δεν είναι ιδιαίτερα θετική κάρτα όταν αναφέρεται σε συναισθήματα. Δείχνει καυγάδες και εντάσεις, όπου ο χαμένος θεωρεί το νικητή παραβιαστικό και ανέντιμο. Ή μπορεί ο ¨νικητής” να θεωρεί πως ο χαμένος χρειαζόταν να τιμωρηθεί και να μπει στη θέση του. Με το Πέντε Σπαθί, βλέπουμε να γεννιούνται συναισθήματα θυμού, απέχθειας και περιφρόνησης. Κανένας απ' τους δυο δεν αισθάνεται πως η σχέση είναι ισορροπημένη, γι' αυτό οι σκέψεις και τα συναισθήματα θα είναι ψυχρά και τα λόγια απότομα.
Την ενέργεια του Πέντε Σπαθί την καταλαβαίνουμε στις καταστάσεις όπου διαισθανόμαστε ότι η ήττα είναι αναπόφευκτη. Η αίσθηση των περιορισμών και των ελλείψεών μας είναι μία σημαντική διάσταση του Πέντε Σπαθί. Αλλά ακόμα και ο νικητής του Πέντε Σπαθί, έχει χάσει πολλά στην πορεία. Η νίκη είναι πικρή, γιατί δεν κερδίζει ούτε τη συμπάθεια του κοινού ούτε το σεβασμό των συναγωνιστών του, όπως θα δούμε να γίνεται στο Έξι Μπαστούνι. Κάτω από τη νίκη ή την ήττα του Πέντε Σπαθί, υπάρχει ένα αίσθημα ντροπής. Είτε γιατί ηττηθήκαμε εξεφτιλιστικά είτε γιατί κερδίσαμε με αθέμιτα μέσα.
Επαγγελματικά, το Πέντε Σπαθί χαρακτηρίζει εκείνον που πατάει επί πτωμάτων προκειμένου να ανελιχθεί, εκείνον που χωρίς κανέναν ενδοιασμό θα χρησιμοποιήσει κάθε είδους μέσο για να φτάσει στο σκοπό του. Οπότε χρειάζεται -αν μη τι άλλο- να φυλάμε τα νώτα μας, όταν αυτή η κάρτα χαρακτηρίζει κάποιον αντίπαλο, μιας και δε θα πρέπει να περιμένουμε έντιμα παιχνίδια.
Στα ερωτικά, το Πέντε Σπαθί μπορεί να συμβολίζει κάποιον που θέλει πάσει θυσία να γίνει αρεστός σε κάποιον άλλο ή που θέλει να μείνει με κάθε τρόπο σε μία σχέση, ενώ η άλλη πλευρά δε φαίνεται να επιδιώκει το ίδιο. 'Οσο σκληρά κι αν προσπαθεί, όσα γράμματα αγάπης κι αν στέλνει, όσα δώρα κι αν δίνει, όσο κι αν επιχειρεί να πείσει, η πόρτα παραμένει κλειστή. Και συχνά θα δούμε σ' αυτές τις περιπτώσεις, τον “χαμένο” να επινοεί κάθε λογής δικαιολογία για να πείσει τον εαυτό του ότι το άλλο πρόσωπο είναι ακόμα ερωτευμένο μαζί του ή ότι η σχέση είναι πιθανό να συμβεί ή ότι τα πράγματα θα καλυτερεύσουν. Αλλά η συμβουλή του Πέντε Σπαθί είναι ότι πρέπει να αποδεχθούμε την ήττα μας κι ότι ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε τη μάχη και να διασώσουμε την αξιοπρέπειά μας, είναι να μην πολεμήσουμε. Το μήνυμα του Πέντε Σπαθί είναι: “δεν μπορείς να κερδίσεις αυτή τη μάχη, οπισθοχώρησε όσο είναι καιρός”.
Το μήνυμα που μας δίνει το Πέντε Σπαθί είναι να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τα όριά μας και να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας, προτού κηρύξουμε οποιασδήποτε μορφής πόλεμο. Διότι ο “αντίπαλος” φαίνεται να γνωρίζει καλά που υστερούμε και θα χρησιμοποιήσει χωρίς δισταγμό αυτές τις αδυναμίες εναντίον μας. Η ήττα που φέρνει αυτή η κάρτα, είναι αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της άρνησης ν' αποδεχτούμε τα μειονεκτήματά μας και να δουλέψουμε ώστε να τα ξεπεράσουμε. Αντ' αυτού, όλο υπεροψία, μπαίνουμε σ' ένα παιχνίδι το οποίο εμφανώς δεν είμαστε σε θέση να κερδίσουμε, ενώ ο αντίπαλος γνωρίζει και μπορεί εύκολα να πατήσει τα κουμπιά μας και να μας κάνει να χάσουμε το όποιο πλεονέκτημα έχουμε. Το Πέντε Σπαθί μας προτρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να προετοιμαστούμε, να δυναμώσουμε και τότε να επιχειρήσουμε την πολυπόθητη νίκη.
Όλα τα σπαθιά συνδέονται με την επικοινωνία. Στην περίπτωση του Πέντε Σπαθί, θα πρέπει να περιμένουμε διακοπή στις επικοινωνίες ή καυστικά κι επιθετικά λόγια, ακόμα κι απειλές.
Αντεστραμμένο το Πέντε Σπαθί σημαίνει ότι θάβουμε το τσεκούρι του πολέμου και ότι πιο ειρηνικές μέρες βρίσκονται μπροστά μας. Μ' αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να διασώσουμε πολύ περισσότερα απ' το αν μπαίναμε σε μία ανοιχτή διένεξη.
Με αντεστραμμένο το Πέντε Σπαθί, είναι επίσης πιθανό ν' αποκαλυφθεί κάποια προδοσία ή ο υπαίτιος ενός πισώπλατου μαχαιρώματος.
Όταν επηρεάζεται αρνητικά, η ενέργεια του Πέντε Σπαθί γίνεται ακόμα πιο βαριά και συνοδεύεται από ανάμεικτα συναισθήματα θυμού, θλίψης, εκδικητικότητας. Είναι μία κάρτα που χαρακτηρίζεται από λέξεις που αρχίζουν από “δυς-”: δυσαρέσκεια, δυστροπία, δυστυχία, δυσκολία κ.ο.κ.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
Θετικά: Οπισθοχώρηση, Υποστήριξη, Αντίσταση, Ξεκαθάρισμα, Αποκάλυψη ενόχου
Αρνητικά: Μάχη, Ήττα, Πόλεμος, Καυγάς, Φασαρία, Εκφοβισμός, Επιθετικότητα, Επίθεση, Εχθρός, Καυστικά λόγια, Υπεροψία, Εγωισμός, Παράδοση, Αντικοινωνικότητα, Έγκλημα
Πολύ ωραία σε ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφή