Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Η Αρχιέρεια - II

Στοιχείο: Νερό

Αστρολογική Αντιστοιχία: Σελήνη

Χρόνος: 28 ημέρες

Μυστικιστικός Τίτλος: Η Πριγκίπισσα του Ασημένιου Άστρου

Αριθμός: 2 - το σύμβολο του δυαδισμού

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ
Η Αρχιέρεια ή Πάππισσα συνήθως απεικονίζεται σα μία νέα γυναίκα που κάθεται σ' ένα θρόνο, ανάμεσα σε δύο στήλες, σε παθητική στάση. Λέγεται ότι η μία στήλη, χρώματος μαύρου, συμβολίζει τη Δύναμη, ενώ η άσπρη τη Συμπόνοια. Ανάμεσα στις δύο στήλες κρέμεται ένα πέπλο, που κρύβει ό,τι βρίσκεται πίσω απ' την Ιέρεια. Το πέπλο είναι το διαχωριστικό των δύο κόσμων: του συνειδητού και του υποσυνείδητου, του πνευματικού και του υλικού. Θα μπορούσαμε να πούμε, ότι η Αρχιέρεια λειτουργεί ως μεσάζουσα ανάμεσα σε αντίθετους πόλους, στοιχείο δυαδισμού που θα δούμε σε πολλές άλλες κάρτες της Μεγάλης Αρκάνα.

Η Αρχιέρεια συνδέεται με τη Σελήνη, γι' αυτό σε πολλές τράπουλες θα παρατηρήσουμε κάποιο συμβολισμό που παραπέμπει στη Σελήνη, όπως για παράδειγμα την ημισέληνο, που στην τράπουλα Rider-Waite, που φαίνεται να κρατάει κάτω απ' το πόδι της ή άλλες φορές το στέμμα στο σχήμα της κερασφόρου Σελήνης. Η Σελήνη συμβολίζει το υποσυνείδητο και τις πιο σκοτεινές πλευρές του εαυτού μας. Σκοτεινές, όχι απαραίτητα με την έννοια αρνητικές, αλλά εκείνες που είτε αγνοούμε είτε δε θέλουμε να φέρουμε στο φως. Η Σελήνη όπως και η Αρχιέρεια, συνδέονται με τα συναισθήματα, που αλλάζουν συνέχεια και που είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο να ελέγξουμε συνειδητά.

Το βιβλίο που έχει στα πόδια της, μισοκρυμμένο απ' το μανδύα της για να τονίσει τη μυστικιστική χροιά του, τιτλοφορείται Tora, που σημαίνει Ανώτερος Νόμος ή Μυστικός Νόμος κι ενώ κάποιος μπορεί να πει πως αναφέρεται στην Τορά, το βιβλίο που περιέχει τα πρώτα πέντε τεύχη της Εβραϊκής Βίβλου, μια πιο προσεκτική ματιά, μας αποκαλύπτει ότι ο τίτλος Tora, αναγραμματισμένος μας δίνει τη λέξη Taro. Είναι προφανές ότι η Αρχιέρεια παίζει το ρόλο του φύλακα της μυστικής γνώσης.

ΓΕΝΙΚΑ

Όπως ο Μάγος αντιπροσωπεύει τη θεϊκή σπίθα στην αρσενική της μορφή, η Αρχιέρεια αντιπροσωπεύει το πολικό της αντίθετο, τη θηλυκή, θεϊκή ενέργεια, τη Γνώση. Αυτές οι αντιθέσεις δεν έρχονται σε σύγκρουση η μιά με την άλλη, αντιθέτως λειτουργούν ως συμπληρωματικές, όπως βλέπουμε να συμβαίνει στα θέϊκά ζεύγη της Ίσιδος με τον Όσιρι, του Χριστού και της Παναγίας, του Γινγκ και του Γιάνγκ. Στην τράπουλα Ταρώ έχουμε δύο κάρτες που συμβολίζουν το θηλυκό αρχέτυπο: Την Αρχιέρεια και την Αυτοκράτειρα που θα εξετάσουμε αργότερα. Η Αρχιέρεια αντικατοπτρίζει την πιο σκοτεινή, ακατανόητη, κρυμμένη και μυστηριώδη πλευρά του θηλυκού.

Η Αρχιέρεια έχει την τάση να παραμένει παθητική κι αδρανής. Αυτό όμως δίνει την ευκαιρία στον υποσυνείδητο νου να ακουστεί, μιας και η διακριτική του φωνή του ακούγεται μόνο όταν υποχωρήσει η ακατάσχετη φλυαρίου του συνειδητού νου. Για το λόγο αυτό, η κάρτα συνδέεται με τα όνειρα, τα προαισθήματα, την ενόραση. Η σοφία που χαρίζει η Αρχιέρεια, πολλές φορές δε μπορεί να εκφραστεί με λέξεις ούτε με λογικές εξηγήσεις.

Παρόλο που το μάθημα που πρέπει να πάρει ο Τρελλός απ' την Αρχιέρεια είναι να μάθει ν' αποκρυπτογραφεί τα σύμβολα που στέλνει ο εσωτερικός εαυτός, η ενέργεια της Αρχιέρεια όπως κι αυτή του Μάγου, θα πρέπει να προσεγγίζονται με μεγάλη προσοχή, κι όχι προτού να είναι κανείς πραγματικά έτοιμος να τις απορροφήσει και να τις καταλάβει.
ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Πρώτα απ' όλα η Αρχιέρεια μας μιλάει για μυστήρια. Μυστήρια του πνεύματος, αλλά και μυστήρια της καθημερινής ζωής. Όταν εμφανίζεται, μας δείχνει ότι θα μας αποκαλυφθούν πράγματα που δεν ξέρουμε ή δεν καταλαβαίνουμε. Η Αρχιέρεια είναι όπως η Σελήνη, που κρατά πάντα τη μία της πλευρά κρυμμένη κι αθέατη. Το μυστήριο που καλύπτει μιά κατάσταση ή ένα άτομο που περιγράφει η Αρχιέρεια, μπορεί να δημιουργεί είτε συναισθήματα φόβου είτε γοητείας ή συχνά και τα δυό μαζί.

Η Αρχιέρεια μιλάει για συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις, που πολλές φορές είναι δύσκολο να ελέγξουμε. Η κάρτα όμως αυτή μας προτρέπει να πιστέψουμε στα προαισθήματάς μας, στα όνειρα και στην διαίσθησή μας. Η Αρχιέρεια μας δείχνει ότι έχουμε δυνανότητες που δεν τις χρησιμοποιούμε, γιατί δεν έχουμε αντιληφθεί ότι υπάρχουν μέσα μας.

Συχνά η Ιέρεια περιγράφει την επηρροή μιάς γυναίκας στη ζωή μας, που μας φέρνει έμπνευση ή μας προσφέρει σοφία και είναι ένας δυνατός σύμμαχος σε θέματα που χρειαζόμαστε συναισθηματική στήριξη.

Η Αρχιέρεια δείχνει πολύ συχνά την τάση ή την ανάγκη κάποιου ν' αποσυρθεί από τη δράση και να υιοθετήσει μία πιο παθητική στάση, είτε για να εκτιμήσει μία κατάσταση είτε προς αναζήτηση ηρεμίας. Γενικά μ' αυτή την κάρτα, θα λέγαμε πως η δράση σταματά. Σε αντίθεση με τον Μάγο, που είναι πολύ πιο εξωστρεφής, η Αρχιέρεια προτιμά την εσωστρέφεια.

Όπως συμβαίνει με όλες τις κάρτες, η Αρχιέρεια έχει και αρνητικά χαρακτηριστικά. Το κυριότερο απ' αυτά είναι η παθητικότητα και η αδράνεια, που αν συνεχίζουν για πολύ καιρό μπορεί να προκαλέσουν απομάκρυνση κι αποξένωση απ' τους άλλους ανθρώπους κι από την ίδια τη ζωή. Το χαρτί αυτό συχνά περιγράφει κάποιον πολύ εσωστρεφή άνθρωπο, φαινομενικά ψυχρό, που δεν ανοίγεται στους άλλους και δεν εξωτερικεύει τα συναισθήματά του.

Η σύνδεση της Αρχιέρειας με τη Σελήνη, που συνεχώς αλλάζει φάσεις, μας δείχνει μεταβολή, αστάθεια, ανισορροπία, ασάφεια, γι' αυτό αν επηρρεάζεται αρνητικά από άλλες καρτές, θα πρέπει να περιμένουμε ότι η κατάσταση ή το άτομο που αντιπροσωπεύει θα μας αποπρασανατολίζει και θα μας μπερδεύει.

Σε ένα ρίξιμο που αφορά άντρα, η αρνητική ερμηνεία της Αριχέρειας, περιγράφει μία γυναίκα, που τον έχει εγκλωβίσει συναισθηματικά και η οποία έχει αρνητική επηρροή επάνω του.

Μία άλλη αρνητική ερμηνεία της Αριχέρειας, είναι ότι κάποιος, αγνοώντας τον εσωτερικό του εαυτό και τη φωνή της διαίσθησής του, έχει περάσει στο άλλο άκρο και ζει μια ζωή επιφανειακού πάθους, εμπλεκόμενος υπερβολικά σε εξωτερικές δραστηριότητες, που όμως τον αφήνουν κενό.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

ΘΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: σοφία, μυστική επηρροή, σύνδεση με το υποσυνείδητο, προφητικά όνειρα, διαίσθηση, ψυχικές ικανότητες, μαγεία, γνώση του εσωτερικού εαυτού, κατανόηση, βαθιά συναισθήματα, αποκρυπτογράφηση, ένστικτο

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: συναισθηματική αβεβαιότητα, άγνοια, κουτσομπολιά, μυστικοπάθεια, ψευτιά, αυθεξαπάτηση, αδράνεια, παθητικότητα, αδιαφορία, κυκλοθυμία, επιφανειακότητα, εγωισμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου