Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Ο Ιεροφάντης - V

Στοιχείο: Γη

Χρόνος: 20 Απριλίου - 20 Μαΐου

Αστρολογική Αντιστοιχία: Ταύρος

Μυστικιστικός Τίτλος: Ο Μάγος των Αιώνιων Θεών

Αριθμός: 5 - η πεμπτουσία, το πέμπτο στοιχείο

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ

Ο Ιεροφάντης - ο οποίος μπορεί σε κάποιες τράπουλες να ονομάζεται Αρχιερέας ή Πάππας- είναι μία ακόμα φιγούρα της Μεγάλης Αρκάνα που αναπαρίσταται καθισμένη σε θρόνο, ανάμεσα σε δύο στήλες - όπως και η Αρχιέρεια- που συμβολίζουν η δεξιά το Νόμο και η αριστερή την Ελεύθερη Βούληση, όπως επίσης και την επίσημη θρησκεία. Το χέρι του είναι υψωμένο στη χειρονομία της ευλογίας - γνωστή μυστικιστική χειρονομία- και φοράει τα παππικά άμφια, την τιάρα και τα παππικά εμβλήματα, δηλώνοντας έτσι ότι πρόκειται για ένα πνευματικό κι όχι κοσμικό ηγέτη, όπως στην περίπτωση του Αυτοκράτορα. Στο χέρι του κρατάει ένα σκήπτρο με έναν τριπλό σταυρό, που συμβολίζει τη δημιουργική δύναμη που διεισδύει στον Πνευματικό, Διανοητικό και Υλικό κόσμο και φέρνει τη γέννηση της συμπαντικής ζωής.

Ο Αριθμός του Ιεροφάντη είναι το 5, αριθμός της έμπνευσης, της δημιουργικής σκέψης, του ηθικού νόμου και της διανοητικής σύνθεσης. Είναι το κέντρο που ενώνει τα τέσσερα σημεία, των καρτών που προηγούνται. Είναι το πέμπτο στοιχείο, το πνεύμα.

ΓΕΝΙΚΑ

Ο Ιεροφάντης είναι ο αρχηγός της εγκόσμιας θρησκείας κι όχι της μυστικιστικής όπως είναι η Αρχιέρεια. Είναι ο φύλακας της παράδοσης κι ο στόχος του είναι η ισορροπία και η ομοιομορφία, μέσω της διατήρησης αυτής της παράδοσης, καλής ή κακής. Σε κάποιες περιπτώσεις η διατήρηση μιας τέτοιου είδους τάξης είναι ευεργετική, αλλά όταν φτάνει σε ακραίες εκδηλώσεις μπορεί να έχει πολύ αρνητικά και καταστροφικά αποτελέσματα, όπως στο παράδειγμα της Ιεράς Εξέτασης.

Όπως και στην περίπτωση του Αυτοκράτορα και της Αυτοκράτειρας, ο Ιεροφάντης είναι το αρσενικό αντίστοιχο της Αρχιέρειας.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Ο Ιεροφάντης είναι η μία απ' τις δύο κάρτες της Μεγάλης Αρκάνα που υποδηλώνουν το δάσκαλο - με την άλλη είναι ο Ερημίτης. Εφόσον όπως είδαμε είναι αυτός που γνωρίζει τις παραδόσεις, είναι λογικό να είναι κι ο πιο κατάλληλος να τις μεταβιβάσει στους άλλους. Ως φύλακας της προφορικής και γραπτής παράδοσης, συχνά συνδέεται με συντηρητικές και κάποιες φορές δογματικές ιδεολογίες.

Ο Ιεροφάντης μπορεί να αναπαριστά ένα άτομο, αλλά συνήθως συμβολίζει μιά ομάδα ατόμων ή κάποιο θεσμό, οργανισμό ή ίδρυμα. Συμβολίζει δηλαδή το κοινό συμφέρον, το κοινό καλό. Οι άνθρωποι που τον ακολουθούν το κάνουν γιατί είναι μέλη μιας ομάδας.

Ο Ιεροφάντης λειτουργεί σαν γέφυρα μεταξύ του πνευματικού κόσμου και του κόσμου των αισθήσεων.

Σαν άτομο είναι κάποιος που παίζει το ρόλο του δασκάλου ή του συμβουλάτορα, όχι απαραιτήτως πνευματικού δασκάλου, αλλά κάποιου που μας εκπαιδεύει σε κάτι που δε γνωρίζουμε. Μία τέτοια παρουσία είναι πολύ ευεργετική όταν χρειαζόμαστε κάποιον που έχει μεγαλύτερη εμπειρία από εμάς. Μπορεί να μας δώσει φρέσκες και δημιουργικές ιδέες, αλλά αυτές οι ιδέες θα είναι πάντα με κάποιο τρόπο συνδεδεμένες με τα παραδοσιακά πρότυπα.

Συμβολίζει την υπακοή, τη συμμόρφωση στους κοινωνικούς κανόνες, αλλά και την ανάγκη κάποιων να καθοδηγούνται από άλλους.

Ο Ιεροφάντης μπορεί να εμφανιστεί όταν σκεπτόμαστε να μάθουμε κάτι καινούργιο ή όταν σκοπεύουμε να φοιτήσουμε σε κάποια σχολή. Επίσης μπορεί να τον δούμε σαν ένα σημάδι που μας λέει ότι για να λύσουμε κάποιο πρόβλημά μας, χρειάζεται ν' αποκτήσουμε περισσότερη γνώση ή αλλιώς για να μας πει ότι δεν έχουμε στα χέρια μας όλα τα δεδομένα που χρειάζονται για να εκτιμήσουμε μία κατάσταση.

Ο Ιεροφάντης είναι επίσης κάποιος που του αρέσει η τάξη και η οργάνωση κι απεχθάνεται εκείνους που ζουν χωρίς στόχους και σχέδια. Αν επηρρεάζεται αρνητικά, μπορεί να πέσει στην παγίδα να πιστέψει ότι όλοι σκέφτονται όπως αυτόν κι αν αντιληφθεί το αντίθετο, είναι πολύ πιθανό να αισθανθεί ότι είναι καθήκον του να προσπαθήσει να τους αλλάξει, να τους κατηχήσει, εφόσον θεωρεί ότι ο δικός του ηθικός κώδικας είναι ανώτερος απ' αυτό των άλλων.

Γενικά θα λέγαμε ότι στις αρνητικές του εκφράσεις, ο Ιεροφάντης είναι κάποιος ο οποίος καταπιέζει διανοητικά τους άλλους και καταδικάζει όσους δεν ακολουθούν την πεπατημένη, στο σημείο που μπορει να φαίνεται ως ένας εξαιρετικά οπισθοδρομικός άνθρωπος. Προληπτικός και δογματικός, μπορεί να είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο είναι πολύ δύσκολο να ζήσει κανείς.

Προλήψεις και διαστρέβλωση της αλήθειας, προπαγανδισμός και κακές συμβουλές, είναι αυτά που θα πρέπει να προσέξουμε αν δούμε τον Ιεροφάντη να δέχεται άσχημη επίδραση απ' τις γύρω κάρτες ή να εμφανίζεται αντεστραμμένος. Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι κάποιος που πολεμώντας τα δόγματα, οδηγείται σε εξτρεμιστικές ομάδες που είναι το ίδιο άκαμπτες και επιφανειακές με τα παραδοσιακά δόγματα που απορρίπτει.

Ο Ιεροφάντης συμβολίζει όλα τα εκκλησιαστικά μυστήρια και γενικά τις επίσημες τελετές, όπως επίσης και όλα τα επίσημα έγγραφα.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

ΘΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

σοφές συμβουλές, διδασκαλία, πνευματικότητα, απελευθέρωση μέσω της γνώσης, θρησκεία, συμμόρφωση με κοινωνικούς κανόνες, δάσκαλος, ηθικός κώδικας, παραδοσιακές αξίες, εκπαίδευση, ιδρύματα, ομάδες, εκκλησία, ευλογία, ισορροπία πνεύματος και ύλης, επίσημα έγγραμα

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

παραπληροφόρηση, παρερμηνεία, επαναστατικότητα, εξτρεμιστική συμπεριφορά, καταπίεση, καταπάτηση των νόμων, προλήψεις, ακαμψία, αιρέσεις, συμπλοκές με τους γονείς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου