Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Η Αυτοκράτειρα - III

Στοιχείο: Γη

Χρόνος: 244 ημέρες / ημέρα Παρασκευή

Αστρολογική Αντιστοιχία: Αφροδίτη

Μυστικιστικός Τίτλος: Η Κόρη των Ισχυρών

Αριθμος: 3 - η σύνθεση των αντιθέτων σε μία ενότητα

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ

Η Αυτοκράτειρα απεικονίζεται, όπως και η Αρχιέρεια, καθισμένη σ' ένα θρόνο, στρωμένο με μαξιλάρια και πολυτελή υφάσματα. Στο χέρι της ένα σκήπτρο, σύμβολο εξουσίας, που πολλές φορές φέρει το αστρολογικό σύμβολο της Αφροδίτης με την οποία συνδέεται. Συχνά τη βλέπουμε να εγκυμονεί, σύμβολο γονιμότητας και μητρότητας. Στο δεξί της χέρι κρατάει έναν αετό, σύμβολο του πνεύματος, ενός πνεύματος όμως που κατοικεί στον υλικό κόσμο. Στο κεφάλι της έχει ένα στέμμα με δώδεκα ακτίνες, που αναπαριστά τον ζωδιακό κύκλο και στο λαιμό της ένα κολιέ με εννιά πέρλες, που συμβολίζουν τους εννιά πλανήτες. Η Αυτοκράτειρα φοράει το Σύμπαν σαν κόσμημα.

Ο αριθμός τρία είναι ο αριθμός της γέννησης, της δημιουργίας μίας τρίτης οντότητας που προκύπτει απ' την ένωση των δύο, του άντρα (1) και της γυναίκας (2). Συχνά τη βλέπουμε να κάθεται μέσα σ' έναν ανθισμένο κήπο, με σιτάρι να μεγαλώνει στα πόδια της, σύμβολα της Μητέρας Φύσης και της αφθονίας.

ΓΕΝΙΚΑ

Η Αυτοκράτειρα είναι ο τρίτος χαρακτήρας που συναντά ο Τρελλός στο ταξίδι του. Είναι το αρχέτυπο της μητρικής φιγούρας, που θρέφει και προστατεύει. Είναι η αντίθετη και συμπληρωματική πλευρά της μυστηριώδους και ψυχρής Αρχιέρειας. Είναι η μητέρα Φύση στη δημιουργική και θετική της πλευρά. Η Αυτοκράτειρα εξουδετερώνει και ενοποιεί τις ενέργειες των δύο προηγούμενων καρτών, τη δημιουργική ενεργητικότητα του Μάγου και την ενέργεια του κόσμου των ενστίκτων της Αρχιέρειας. Όλα γύρω από αυτή τη φιγούρα, ξεχειλίζουν από ευημερία και γονιμότητα.

Τα ενδιαφέροντα της Αυτοκράτειρας έχουν να κάνουν ως επί το πλείστον με τον κόσμο της ύλης. Η ικανότητα δημιουργίας που τη χαρακτηρίζει, πηγάζει από συναισθήματα κι όχι από σκέψη, όπως συμβαίνει με αυτή του Μάγου. Η πνευματική αφύπνιση που προσφέρει η Αυτοκράτειρα, προέρχεται από δημιουργία και εργασία στο φυσικό κόσμο, σε αντίθεση με αυτή της Αρχιέρειας που προέρχεται από την εξερεύνηση του κόσμου του υποσυνείδητου. Η γυναικεία αυτή φιγούρα μας προτρέπει να κατανοήσουμε ότι ο φυσικός κόσμος δεν είναι παρά η υλική έκφραση του πνευματικού. Προκειμένου να φτάσει κανείς στη φώτιση, πρώτα πρέπει να βιώσει τις όποιες εμπειρίες έχει να του προσφέρει ο φυσικός κόσμος, γιατί η αναζήτηση της πνευματικότητας, μόνο ως μέσο απόδρασης από το φυσικό κόσμο, ποτέ δε θα οδηγήσει τον αναζητητή πολύ μακριά. Μόνο μέσω της ενσωμάτωσης κι αποδοχής όλων των πλευρών της ύπαρξης μπορεί κάποιος να επιτύχει μία ανώτερη κατανόηση των πραγμάτων.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Η Αυτοκράτειρα είναι το αρχέτυπο της μητέρας, θερμή και γεμάτη κατανόηση για τα προβλήματα των γύρω της. Μπορεί να αναπαριστά είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά το άτομο στο οποίο δίνουμε τον τίτλο "μητέρα". Αυτό δε σημαίνει πως περιγράφει απαραίτητα μία γυναίκα, εφόσον είναι πιθανό, αυτό το ρόλο να τον παίζει κι ένας άντρας. Γενικά είναι το άτομο το οποίο μας προσφέρει φροντίδα, σοφές συμβουλές, προστασία.

Η τέταρτη κάρτα της Μεγάλης Αρκάνα, προμηνύει μία περίοδο ευημερίας σε όποιον τομέα μας ενδιαφέρει. Στην επαγγελματική μας ζωή σημαίνει δημιουργικές ιδέες κι αυξημένη παραγωγικότητα, ενώ είναι πολύ πιθανό κάποια γυναίκα να λειτουργεί προστατευτικά στο επαγγελματικό μας χώρο. Στα ερωτικά η Αυτοκράτειρα συμβολίζει αυξημένη γοητεία και σεξουαλικότητα. Γενικά σηματοδοτεί μία περίοδο, όπου αντιμετωπίζουμε τη ζωή με πάθος, οδηγούμενοι από συναισθήματα και λιγότερο από τη λογική.

Η Αυτοκράτειρα συμβολίζει της αισθήσεις και μέσα απ' αυτές και τη σεξουαλικότητα, γι' αυτό πολύ συχνά προαναγγέλει τη γέννηση ενός παιδιού. Είναι πολύ πιθανό όμως η γέννηση αυτή να είναι μεταφορική και ν' αναφέρεται στη γέννηση μιάς ιδέας, στη δημιουργία κάτι καινούργιου.

Το άτομο που περιγράφει αυτή η κάρτα, έχει στενή σύνδεση με το φυσικό κόσμο, τα φυτά και τα ζώα, μ' όλα αυτά που μπορούμε να βιώσουμε με τις αισθήσεις μας. Γι' αυτό, η Αυτοκράτειρα παρέχει σιγουριά μέσω των συναισθημάτων και των υλικών αγαθών.Είναι η απόλυτη έκφραση της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Αρνητικά η Αυτοκράτειρα δείχνει πως έχουμε αποκοπεί από τα συναισθήματά μας, προσπαθώντας να καταπνίξουμε τις επιθυμίες μας. Αυτό, από μία άποψη, δεν είναι πάντα κακό, δεδομένου ότι το να επιδεικνύουμε αυτοσυγκράτηση εκεί που χρειάζεται δείχνει ωριμότητα, αλλά το να ζούμε χωρίς συναίσθημα, ακολουθώντας τυφλά τη λογική, οδηγεί σε μία αποστειρωμένη και ρηχή ύπαρξη.

Στην αρνητική της έκφραση, ως άτομο, περιγράφει κάποιον που λειτουργεί ως υπεπροστατευτική, τυραννική μητέρα. Κάποιον που δε δείχνει κατανόηση και δε νοιάζεται για τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων και κυρίως κάποιον που δεν αφήνει τους γύρω του να εκφράσουν την ατομικότητά τους.

Φτώχεια, στειρότητα ή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είναι οι αρνητικές εκφράσεις της αφθονίας που κανονικά δηλώνει η παρουσία της Αυτοκράτειρας.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΘΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: γέννηση, δημιουργία, παραγωγικότητα, μητρότητα, αισθησιασμός, γονιμότητα, γάμος, συμπόνοια, φύση, οικογένεια

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: στειρότητα, υπερπροστασία, ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, έλλειψη αγάπης, συναισθηματικός εκβιασμός, φτώχια, απιστία, προβλήματα στο σπίτι

2 σχόλια:

  1. Αν η αυτοκράτειρα ακολουθείται από 1 σπαθί και 9 σπαθί στις προθέσεις κάποιου τι προμηνύει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιθανά να σημαίνει ότι αυτό το πρόσωπο κόβει ή αποφεύγει την επικοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή