Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Το Άρμα - VII

Στοιχείο: Νερό

Χρόνος: 21 Ιουνίου - 22 Ιουλίου

Αστρολογική Αντιστοιχία: Καρκίνος

Μυστικιστικός Τίτλος: Το Παιδί της Δύναμης των Νερών, ο Άρχοντας του Θριάμβου του Φωτός

Αριθμός: 7 - γήινη και θεϊκή αρμονία (III+IV), η ενότητα μέσω της περιπλοκότητας

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ

Στην κάρτα με τον αριθμό 7 απεικονίζεται ένα άρμα το οποίο οδηγούν δύο άλογα ή σε κάποιες άλλες τράπουλες, δύο σφίγγες. Το ένα ζώο είναι μαύρο και το άλλο άσπρο και για να τονιστεί η αντίθεση που υπάρχει μεταξύ τους και τα κεφάλια τους είναι στραμμένα το καθένα προς άλλη κατεύθυνση. Τα ζώα συμβολίζουν το νου και τις επιθυμίες που μας τραβάνε από τη μια στην άλλη, κάνοντάς μας να χάνουμε το στόχο μας. Ο οδηγός του άρματος όμως, απεικονίζεται να οδηγεί το άρμα χωρίς καν να κρατάει τα ηνία, δείχνοντας έτσι, πως με τη θέλησή του και μόνο, έχει τον απόλυτο έλεγχο του Άρματος και άρα συμβολικά των επιθυμιών του. Ο οδηγός είναι ντυμένος με στρατιωτική πανοπλία, σύμβολο της στρατιωτικής πειθαρχίας που έχει επιβάλλει στον εαυτό του.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι παρελάσεις αρμάτων συμβολίζουν τη νίκη ενάντια σε κάποιον εχθρό. Αυτού του είδους οι νίκες όμως προέρχονται όχι από επίλυση των διαφορών, αλλά συνήθως από άσκηση βίας και ελέγχου. Όπως κι ο Μάγος, ο οδηγός του Άρματος κρατάει ένα μαγικό ραβδί, αλλά δεν το υψώνει προς τον ουρανό όπως ο Μάγος, γιατί η δύναμη υποτάσσεται στη θέλησή του.

Οι ρόδες του άρματος είναι συνήθως μέσα σε νερό, πράγμα που δείχνει ότι αντλεί τις ικανότητές του απ' το υποσυνείδητο, αλλά το ίδιο το άρμα πατάει στη γη, που σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο διαχωριστικό μεταξύ των δύο κόσμων.

Στο Άρμα βλέπουμε σύμβολα από όλες τις προηγούμενες κάρτες της Μεγάλης Αρκάνα, όπως τις επωμίδες του Ιεροφάντη, το νερό και το πέπλο της Αρχιέρειας, τη γη της Αυτοκράτειρας, την πόλη που συμβολίζει τον Αυτοκράτορα, το ραβδί του Μάγου, το δυαδισμό (άλογα, σφίγγες) των Εραστών. Ο συμβολισμός πίσω από αυτή τη συγκέντρωση στοιχείων από άλλες κάρτες, είναι πως το Άρμα είναι μια αλληγορία για την προσωπικότητα που χτίζουμε, ενώ περνάμε από τη μία φάση της ζωής μας στην άλλη και ενσωματώνουμε χαρακτηριστικά από τις διάφορες εμπειρίες που βιώνουμε.

Το Άρμα φέρει τον αριθμό 7, που προκύπτει από την πρόσθεση των αριθμών 3 της Αυτοκράτειρας και 4 του Αυτοκράτορα. Το 7 είναι ο αριθμός της έκφρασης και της ανεξάρτητης δράσης.

ΓΕΝΙΚΑ

Εκ πρώτης όψεως μπορεί μας φανεί περίεργο που μία κάρτα που συνδέεται με το νερό (συναισθήματα) μας μιλάει για δύναμη και έλεγχο. Όμως η αλήθεια είναι ότι αυτή η κάρτα είναι στενά συνδεδεμένη με τα συναισθήματα -δεδομένου και του συσχετισμού της με τον Καρκίνο- επειδή ακριβώς μιλάει για τον έλεγχο αυτών των συναισθημάτων. Κάποιοι μπορεί να σκεφτούν πως ακριβώς τον ίδιο συμβολισμό τον είδαμε και στον Αυτοκράτορα. Η διαφορά όμως είναι ότι ο Αυτοκράτορας ελέγχει τα συναισθήματα μέσω της λογικής, ενώ στην περίπτωση του Άρματος τα συναισθήματα υπάρχουν και τα αισθανόμαστε, απλά αποκτούμε την ικανότητα να τα θέτουμε συνειδητά υπό έλεγχο.

Το Άρμα αντιπροσωπεύει τις δυνάμεις που συμμαχούν και συνδυάζονται προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συμβολίζει την πειθαρχία που χρειάζεται για να θέσουμε υπό ελέγχο τα συναισθήματα και τους φόβους μας, γι' αυτό και γι' αυτή την κάρτα επιλέχθηκε το στρατιωτικό συμβολο του άρματος. Όταν ελέγχουμε τα συναισθήματα και τις ορμές μας, γίνεται ευκολότερο να πετύχουμε τους στόχους και τις επιθυμίες μας.

Το Άρμα όμως συμβολίζει και την "πανοπλία" που φοράμε στις επαφές μας με τους άλλους ανθρώπους. Δηλαδή αφενός την προσωπικότητα κι αφετέρου και τις άμυνες που αποκτούμε και τα όρια που βάζουμε καθώς προχωράμε στη ζωή. Έτσι θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε το Άρμα, με τον τρόπο που επιλέγουμε να εμφανιστούμε στον έξω κόσμο, το ρόλο δηλαδή που υιοθετούμε στις καθημερινές μας επαφές με τους άλλους. Κατά κάποιο τρόπο, το Άρμα γίνεται σύμβολο της ωριμότητας, του διαμορφωμένου "εγώ", όπως οι Εραστές είναι σύμβολο της εφηβείας. Γι' αυτό λοιπόν το λόγο είδαμε πως στο συμβολισμό της κάρτας ενσωματώνονται στοιχεία από όλες τις προηγούμενες κάρτες. Ο συμβολισμός αυτός μπορεί να προχωρήσει πέραν του προσωπικού επιπέδου κι έτσι το Άρμα μπορεί ν' αναφέρεται στον πολιτισμό, που προκύπτει απ' την ικανότητα να υποτάσσουμε τις δυνάμεις τις φύσης προς όφελός μας.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Σε ένα ρίξιμο, το Άρμα μας λέει ότι έχουμε τον απόλυτο έλεγχο μιας κατάστασης, η οποία όμως εμπεριέχει κάποιες δυνάμεις που κατά βάθος είναι αντικρουόμενες ή στην οποία εμπλέκονται άτομα που δεν είναι συμβατά μεταξύ τους. Η ισορροπία κρατιέται με την επιβολή κάποιου είδους δύναμης. Αν χάσουμε τον έλεγχο, η κατάσταση είναι πολύ πιθανό να γίνει χαοτική.

Η παρουσία του Άρματος, συχνά θέλει να μας πει ότι χρειάζεται να κοντρολάρουμε τα συναισθήματά μας και να μη σπαταλάμε ενέργεια σε γκρίνιες και σε παράπονα, αλλά να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ενέργεια για ν' αλλάξουμε αυτά που χρειάζεται ν' αλλάξουν. Μας προτρέπει να αναγνωρίσουμε και ν' αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας, ώστε να μπορέσουμε να τους ξεπεράσουμε.

Το Άρμα είναι προάγγελος νίκης και επιτυχίας, η οποία όμως θα επιτευχθεί όχι λόγω τύχης, αλλά λόγω πειθαρχίας, αυτοπεποίθησης και σχεδιασμού. Αν θέλουμε όντως να επιτύχουμε δε θα πρέπει ν' αφήσουμε τίποτα να μας αποσπάσει την προσοχή ούτε θα πρέπει να μας επηρρεάσει η αρνητική στάση ή τ' αποθαρρυντικά σχόλια άλλων, γιατί αν εμφανιστεί το Άρμα είναι πάρα πολύ πιθανό να υπάρξουν τέτοιοι αντιπερισπασμοί. Γι' αυτό και κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά του Άρματος είναι η αποφασιστικότητα, η φιλοδοξία κι η επιθυμία να νικήσουμε, πολλές φορές με κάθε κόστος.

Επειδή όπως είπαμε είναι πολύ πιθανό το Άρμα να μιλάει για μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αντιθέσεις, οι οποίες δε μπορούν να λυθούν και απλά θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ελεγχθούν, πολύ συχνά δείχνει την ανάγκη να βρεθεί μία χρυσή τομή.

Το Άρμα, ως όχημα μεταφοράς, μπορεί να μιλάει κυριολεκτικά για κίνηση, δηλαδή είτε για ταξίδια, συχνά μακρυνά ή ν' αναφέρεται σε οχήματα. Για παράδειγμα, η αγορά ενός αυτοκινήτου θα μπορούσε να σηματοδοτείται απ' την εμφάνιση του άρματος σ' ενας ρίξιμο ή προβλήματα με κάποιο όχημα θα μπορούσαν να εννοηθούν αν το Άρμα επηρρεάζεται αρνητικά από άλλες κάρτες ή αν εμφανίζεται αντεστραμμένο. Πολλές φορές μπορεί να σημαίνει και μετακόμιση σε άλλο σπίτι, πόλη ή χώρα.

Αρνητικά το Άρμα δείχνει πως έχουμε χτίσει ένα συναισθηματικό τοίχο γύρω μας, που ναι μεν μπορεί να μας προστατεύει και να κρατάει μακριά τους εισβολείς, αλλά κρατάει επίσης μακριά και ότι καλό ενδεχομένως μας πλησιάζει. Εκείνος που έχει μάθει να μπλοκάρει τα συναισθήματά του και να επιβάλλεται μέσω της δύναμης που προσφέρει η αυτοσυγκράτηση κι ο αυτοέλεγχος, έχει πάντα το ρίσκο να περάσει στο άλλο άκρο, να γίνει άκαμπτος και ν' αποκοπεί απ' αυτές τις ίδιες δυνάμεις που έμαθε να ελέγχει.

Μία άλλη αρνητική εξήγηση του Άρματος, είναι ότι μία κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου και πως δεν έχουμε τα απαραίτητα εφόδια ή το χαρακτήρα για να την κοντρολάρουμε.

Η Μεγαλομανία, το παραφουσκωμένο εγώ, η αλαζονεία, η κτητικότητα είναι χαρακτηριστικά που παρουσιάζει κάποιος που έχει ενσωματώσει τις αρνητικές πλευρές του Άρματος.

Δεδομένης της συσχέτισης του άρματος με το συναισθηματικό κόσμο, ένα αρνητικό Άρμα δείχνει αδυναμία να ελέγξουμε τους φόβους μας, με αποτέλεσμα συναισθηματική ανισορροπία, αβεβαιότητα, ξεσπάσματα θυμού. Όπως είδαμε η κάρτα ανήκει στο νερό και το νερό μπορεί να γίνει πολύ ασταθές, οπότε τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα είναι πολύ συχνά σ' αυτή την περίπτωση.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

ΘΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: θέληση, νίκη, θριάμβος, κίνηση, ταξίδι, μεταφορά, έλεγχος, αυτοπεποίθηση, αυτοπειθαρχία, ισορροπία αντιθέτων δυνάμεων, επιτυχία μετά από προσπάθεια, καριέρα, νίκη με κάθε κόστος

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: καθυστερήσεις, τυραννία, ανισορροπία, ανυπομονησία, ήττα, αλαζονεία, εγωισμός, συμπλοκές, έλλειψη κατεύθυνσης, κακός σχεδιασμός, άσχημο timing, καταπίεση, κάποιος που πατάει επί πτωμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου