Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Οι Εραστές - VI

Στοιχείο: Αέρας

Χρόνος: 21 Μαΐου - 21 Ιουνίου

Αστρολογική Αντιστοιχία: Δίδυμοι

Μυστικιστικός Τίτλος: Τα Παιδιά της Θεϊκής Φωνής

Αριθμός: 6 - ο συνδυασμός των αντιθέτων, η διείσδυση του ενός στο άλλο

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ

Στην κάρτα με τον αριθμό 6 βλέπουμε τρεις ή σε κάποιες τράπουλες τέσσερεις φιγούρες. Στην πρώτη εκδοχή έχουμε έναν άντρα, μία γυναίκα κι έναν άγγελο ή το θεό Έρωτα. Ο άντρας και η γυναίκα αναπαρίστανται γυμνοί, για να τονίσουν το πόσο ευάλωτοι, αθώοι και ανοιχτοί είναι ο ένας προς τον άλλον. Η γυναίκα συμβολίζει το υποσυνείδητο, ο άντρας το συνειδητό και ο άγγελος τον ανώτερο, τον πνευματικό εαυτό. Στην δεύτερη εκδοχή έχουμε έναν άντρα ανάμεσα σε δύο γυναίκες και τον άγγελο ή το θεό Έρωτα να σημαδεύει τη μία από τις δύο με το βέλος του. Η γυναίκες συμβολίζουν την Αρετή και την Κακία. Και η δύο διεκδικούν τον άντρα βάζοντας η καθεμία το χέρι της τον ώμο του, αλλά αυτός στέκεται αναποφάσιστος ανάμεσα στις δύο. Το μέλλον του άντρα θα εξαρτηθεί από το ποια απ' τις δυο θα διαλέξει. Στην περίπτωση αυτή, η παρουσία του αγγέλου από ψηλά, υποδηλώνει ότι η θεία Πρόνοια θα βοηθήσει τον άντρα, όποιο μονοπάτι κι αν διαλέξει.

Συχνά η μία γυναίκα απεικονίζεται νέα, ενώ η άλλη πιο ηλικιωμένη, γι' αυτό κάποιοι λένε ότι η επιλογή έχει να κάνει με τα αρχέτυπα της ερωμένης και της μητέρας. Η νέα γυναίκα συμβολίζει το καινούργιο, την ατομικότητα και την ανεξαρτησία, ενώ η ηλικιωμένη τις παραδοσιακές αξίες και τον εύκολο δρόμο της που επιλέγει κανείς όταν αποφασίζει να μείνει σε οικείο περιβάλλον, παρέχοντας όμως σαν αντάλλαγμα υπακοή και αφοσίωση.

Ο αριθμός 6 είναι ο αριμός της έντασης και της αμφιβολίας, είναι όμως και ο αριθμός της εξέλιξης. Μιας εξέλιξης που έρχεται σαν επιβράβευση κάθε φορά που αναλαμβάνουμε μία καινούργια επιλογή ή αναλαμβάνουμε μία νέα ευθύνη.

ΓΕΝΙΚΑ

Οι Εραστές είναι η κάρτα που μιλάει για την αγάπη, τον έρωτα, την ένωση των αντιθέτων. Του μυαλού (άντρας) και της καρδιάς (γυναίκα). Έτσι για πρώτη φορά μέχρι στιγμής, βλέπουμε μία κάρτα που εμπεριέχει απ' τη μία εμπεριέχει τόσο έντονα το στοιχείο του δυαδισμού, αλλά και την ανάγκη της ανάμειξης των αντιθέτων ενεργειών.

Πρέπει όμως να πούμε ότι περισσότερο απ' όσο για την αγάπη, αυτή η κάρτα μας μιλάει για τον ανταγωνισμό μεταξύ πάθους και συνείδησης. Δείχνει την ανάγκη για επιλογή και διάκριση. Γι' αυτό και σε κάποιες παλαιότερες τράπουλες Ταρό, αυτή η κάρτα είχε το όνομα "Η Επιλογή". Δείχνει το σημείο όπου δε μπορούμε παρά να θυσιάσουμε κάτι για κάτι άλλο, διότι οι δυο δρόμοι που ανοίγοντα μπροστά μας είναι ασύμβατοι μεταξύ τους. Παρόλη όμως τη φαινομενική δυσκολία της κατάστασης, ο Άγγελος, που όπως είδαμε συμβολίζει το υπερ-συνείδητο, στοχεύει με το βέλος του τη μία απ' τις δύο γυναίκες που απεικονίζονται στην κάρτα, πράγμα που μας δείχνει ότι βαθιά μέσα μας, την επιλογή την έχουμε ήδη κάνει απ' την αρχή, ακόμα κι αν δεν το γνωρίζουμε συνειδητά.

Η κάρτα αυτή συμβολικά αναφέρεται στην εφηβική ηλικία, τότε δηλαδή που αρχίζουμε να παίρνουμε αποφάσεις για τον εαυτό μας για πρώτη φορά και που η σεξουαλικότητα αρχίζει να γίνεται μέρος της ζωής μας. Στις προηγούμενες τρεις κάρτες -Αυτοκράτειρα, Αυτοκράτορα και Ιεροφάντη- βλέπουμε τον εαυτό να προσδιορίζεται μέσα από τις δυνάμεις της Φύσης, της Κοινωνίας και της της Οικογένειας, ενώ στην κάρτα 6, για πρώτη φορά, ξεπροβάλλει η ατομικότητα.

Μέσω της ένωσης των εραστών, συμβολίζεται και η ένωση του σώματος με το πνεύμα, μία ένωση απαραίτητη για την ολοκλήρωση του ατόμου. Πολλές φορές η σεξουαλικότητα και η κορύφωση μέσω του οργασμού, παραλληλίζεται με τα εκστατικά συναισθήματα που βιώνουν αυτοί που αντικρύζουν το θείο.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Παρόλο που πολλοί θεωρούν ότι Εραστές είναι δείγμα κάποιου ειδυλλίου ή ερωτικής σχέσης, έχω παρατηρήσει ότι τις περισσότερες φορές οι Εραστές παραπέμπουν σε κάποιο δίλημμα. Γι αυτό το λόγο, το βασικό μάθημα των Εραστών είναι να μας διδάξουν τη διάκριση. Το πως να κάνουμε τη σωστή επιλογή όταν έρχεται η στιγμή να επιλέξουμε. Συνήθως, όταν εμφανίζονται οι εραστές, η επιλογή που έχουμε να κάνουμε είναι ηθικής φύσεως. Για παράδειγμα κάποιος πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο πιθανούς εραστές ή ανάμεσα στο/στη σύζυγο και κάποιον τρίτο, αλλά και σε μία άλλη βάση, πέραν της ερωτικής, κάποιος μπορεί να κληθεί να επιλέξει ανάμεσα σε οικογένεια και δουλειά, στην παράδοση και την ανεξαρτησία και ούτω καθεξής. Όπως και νά χει, η επιλογή που σηματοδοτούν οι Εραστές, καλή ή κακή, συμβάλλει στην εξέλιξη του ατόμου.

Αν έχουμε κι άλλες κάρτες στο ρίξιμο που παραπέμπουν σε ερωτική σχέση, είναι πολύ πιθανό να περιγράφουν την ένωση δύο ατόμων, την αγάπη, αλλά και μία απλή σεξουαλική σχέση χωρίς ιδιαίτερη βαθύτητα. Αυτή η ένωση μπορεί ν' αποδειχθεί ευεργητική ή καταστροφική, αφού στην αγάπη υπάρχουν πάντα και τα δύο ενδεχόμενα και κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει το πως θα εξελιχθεί μία κατάσταση.

Αρνητικά οι Εραστές μας δείχνουν κάποιον που είναι και παραμένει αναποφάσιστος, που του λείπει το κουράγιο να κάνει το επόμενο βήμα και προτιμάει να μένει σε μία οικεία αλλά βαλτωμένη πραγματικότητα. Κάποιον που προσπαθεί να αποφύγει το δίλημμα ψάχνοντας λύσεις που δεν είναι παρά ημίμετρα και που δεν οδηγούν πουθενά. Πολύ συχνά περιγράφουν αυτόν που επιδιώκει να έχει όλους γύρω του ευχαριστημένους, χωρίς ν' αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι αδύνατο και να καταλήγει να σπαταλά την ενέργειά του σε άσκοπες κινήσεις.

Μία πολύ άμεση αρνητική ερμηνεία αυτής της κάρτας, είναι ένας κακός γάμος ή μία καταστροφική σχέση.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

ΘΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: δίλημμα, επιλογή, ένωση, αγάπη, επιθυμία, σχέση, έλξη, αποφάσεις, έρωτας, πάθος, σεξουαλικότητα, δεσμοί

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: λανθασμένες επιλογές, αναβλητικότητα, μοιχεία, αναποφασιστικότητα, επικίνδυνες σχέσεις, απιστία, έλλειψη συνεργασίας, καυγάδες, διαζύγιο, κακός γάμος, καταστροφική σχέση, καθυστερημένη εφηβεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου