Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Η Δύναμη - VIII

Στοιχείο: Φωτιά

Χρόνος: 23 Ιουλίου - 22 Αυγούστου

Αστρολογική Αντιστοιχία: Λέων

Μυστικιστικός Τίτλος: Κόρη του Φλεγόμενου Ξίφους, Η Ηγέτιδα του Λιονταριού

Αριθμός: 8

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ

Στην κάρτα με το όνομα η Δύναμη, βλέπουμε μία γυναίκα να κρατά με τα γυμνά της χέρια το κεφάλι ενός λιονταριού και χωρίς να καταβάλλει την παραμικρή προσπάθεια να του κλείνει μαλακά το στόμα. Πάνω απ' το κεφάλι της είναι το σύμβολο του άπειρου, το οποίο είδαμε και στο Μάγο. Το σύμβολο του άπειρου εδώ συμβολίζει την ανεπαίσθητη αλλά επίμονη κι ανεξάντλητη δύναμη, που τις περισσότερες φορές έχει καλύτερα αποτελέσματα από την ωμή βία.

Το λιοντάρι που συμβολίζει τα ζωώδη ένστικτα και τα πάθη, φαίνεται υποταγμένο στην ευγενική δύναμη της γυναίκας. Η ουρά του είναι κρυμμένη ανάμεσα στα πίσω πόδια του σε ένδειξη υποταγής κι αντί για αλυσίδα φοράει μια γιρλάντα από λουλούδια. Η γιρλάντα τυλίγεται και γύρω απ' την γυναίκα, σχηματίζοντας έτσι κι ένα δεύτερο, πιο διακριτικό σύμβολο του άπειρου. Ενώ το λιοντάρι συμβολίζει τους εσωτερικούς μας δαίμονες, η γυναίκα συμβολίζει την απελευθέρωση απ' αυτούς.

ΓΕΝΙΚΑ

Η Δύναμη δεν αναφέρεται στη δύναμη του φυσικού σώματος, αλλά στην ανωτερότητα, στη δύναμη του χαρακτήρα. Είναι κατά κάποιο τρόπο η συνέχεια του Άρματος, το επόμενο βήμα, με την έννοια ότι όταν μαθαίνουμε να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας, αποκτούμε δύναμη, θάρρος, υπομονή, αποφασιστικότητα, τις αρετές δηλαδή που περιγράφει αυτή η κάρτα. Η Δύναμη αντιπροσωπεύει το κουράγιο ν' αντιμετωπίζει κανείς τους προσωπικούς του δαίμονες με ηρεμία και χωρίς φόβο.

Με μία έννοια, το Άρμα είναι η προσωπικότητα που βγάζουμε προς τα έξω, ενώ η Δύναμη είναι ο εσωτερικός εαυτός. Το γεγονός ότι επιλέχθηκε μία γυναικεία φιγούρα να δαμάζει το λιοντάρι υπαινίσσεται ότι ο έλεγχος των ενστίκτων πρέπει να γίνεται μέσω μιας ήρεμης και διακριτικής προσέγγισης κι όχι με επιθετικότητα. Παραδοσιακά ο άντρας στον συμβολισμό συνδέεται με τις εξωτερικές εκδηλώσεις, την ενεργητικότητα, ενώ η γυναίκα με μία πιο εσωστρεφή και παθητική προσέγγιση, όπως είδαμε και στην αντιπαραβολή του Μάγου με την Αρχιέρεια.

Είναι ευνόητο οτι το λιοντάρι είναι πολύ πιο δυνατό από τη γυναίκα, πράγμα που η γυναίκα το γνωρίζει καλά. Ξέρει πως αν προσπαθήσει να του επιβληθεί με βία, θα αποτύχει, οπότε το μέσο που χρησιμοποιεί για να το δαμάσει δεν είναι η φυσική δύναμη, αλλά η υπομονή. Η Δύναμη δεν είναι μια κάρτα που μιλάει γι' αγάπη ή για συμπόνοια. Είναι μία κάρτα που μιλάει για τη δύναμη της υπομονής και της επιμονής.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Σε κάποιες τράπουλες αυτή η κάρτα έχει τον αριθμό 11 και το όνομα Πόθος. Ασχέτως με ποιό όνομα τη συναντάμε, η Δύναμη αυτή σαφώς υπαινίσσεται το σεξουαλικό πάθος, λόγω της παρουσίας του λιονταριού (ένστικτα). Αν λοιπόν γύρω έχουμε άλλες κάρτες που παραπέμπουν σε ερωτικές καταστάσεις, όπως τον άσσο, το 2 ή το 10 Κούπα, η Δύναμη μπορεί να δείχνει σεξουαλική σχέση ή επιθυμία.

Η Δύναμη περιγράφει κάποιον που έχει την ικανότητα ν' αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής άφοβα και μ' ανοιχτό μυαλό. Όπως επίσης και την ικανότητα να αναγνωρίζει τα πάθη και τις αδυναμίες του, αλλά χωρίς να γίνεται έρμαιο σ' αυτά. Εκείνος που έχει ενσωματώσει τις αρετές της Δύναμης, εμφανίζεται ισχυρός αλλά με μια γαλήνια ηρεμία. Είναι το είδος της δύναμης που αποπνέουν κάποιοι πνευματικοί άνθρωποι, που το σώμα τους μπορεί να είναι αδύναμο κι εύθραυστο, αλλά το πνεύμα τους είναι ισχυρό και επιβλητικό.

Η συμβουλή της Δύναμης είναι να μην πιέζουμε καταστάσεις, αλλά να έχουμε την υπομονή να κάνουμε μικρά αλλά σταθερά βήματα.

Μία άλλη ερμηνεία της κάρτας είναι η συμφιλίωση με κάποιον εχθρό. Ο εχθρός μπορεί να εννοείται μεταφορικά, να είναι δηλαδή κάποιο "εχθρικό" κομμάτι του ίδιου μας του εαυτού, που αποφεύγουμε ν' αντιμετωπίσουμε, αλλά μπορεί να είναι και κάποιος εξωτερικός εχθρός. Σε κάθε περίπτωση και πάλι η συμφιλίωση ή η νίκη, θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσουμε το πρόβλημα. Κι όπως είπαμε, η επιθετικές συμπεριφορές δε θα φέρουν καλό αποτέλεσμα.

Αρνητικά η Δύναμη δείχνει πεσιμισμό, αδυναμία και έλλειψη κουράγιου στην αντιμετώπιση της όποιας δυσκολίας. Επίσης σημαίνει πως υπάρχει κάτι που μας "τρώει" εσωτερικά. Αυτό μπορεί να είναι ένα παλιό ψυχολογικό τραύμα ή μία πιο ζωώδης πλευρά του εαυτού μας, την οποία έχουμε αρνηθεί και καταπιέσει.

Σε μια άλλη αρνητική της εκδοχή η κάρτα αυτή μας λέει ότι οι αδυναμίες και τα πάθη έχουν πάρει το πάνω χέρι ή ότι συνειδητά καταπιέζουμε τις ενστικτώδης ανάγκες μας, προκειμένου να διατηρήσουμε ένα "πολιτισμένο" προσωπείο, μέσα στο οποίο αισθανόμαστε ασφαλείς.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

ΘΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: δύναμη, θέληση, ισχύς, απελευθέρωση, επιμονή, πίστη, κατανόηση, αυτοέλεγχος, ευθύνη, ικανότητα να λειτουργούμε σωστά υπό πίεση, το ζωικό βασίλειο, διακριτικός έλεγχος

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: ανασφάλεια, αδυναμία, ανυπομονησία, φόβος, δειλία, αδράνεια, ηττοπάθεια, καταπίεση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου