Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Ο Αυτοκράτορας - IV

Στοιχείο: Φωτιά

Χρόνος: 21 Απριλίου - 19 Μαρτίου

Αστρολογική Αντιστοιχία: Κριός

Μυστικιστικός Τίτλος: Ο Γιος του Πρωινού, Ο Αρχηγός των Ισχυρών

Αριθμός: 4 - η δομή

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ

Η επιβλητική μορφή του Αυτοκράτορα ακτινοβολεί εξουσία και δύναμη και δε θα μπορούσε παρά να εμφανίζεται σαν ένας μεγάλος βασιλιάς, καθισμένος στο θρόνο του, το πρόσωπό του προφίλ, με τα σύβολα της εξουσίας στα χέρια του. Κρατάει ασπίδα όπου απεικονίζεται ένας αετός, που συμβολίζει το πνεύμα, την εξουσία και την πειθαρχημένη δύναμη της θέλησης. Σε πολλές τράπουλες τον βλέπουμε να κρατάει μιά χρυσή σφαίρα, που συμβολίζει τη λογική κατανόηση των νόμων του υλικού κόσμου.

Το σκήπτρο του έχει τη μορφή του αιγυπτιακού κλειδιού της ζωής Ανχ (Ankh), γνωστό κι ως Crux Αnsata, σημάδι της εξουσίας του πάνω στη γέννηση των πραγμάτων. Κάτω από το μανδύα του φοράει πανοπλία, σύμβολο και αυτό εξουσία κι ευθύνης, αλλά και ψυχρής εκτέλεσης του καθήκοντος. Συχνά τον βλέπουμε να φέρει στα ρούχα του σύμβολα κάποιας τάξης ιπποτών, υπογραμμίζοντας τα χαρακτηριστικά του πολεμιστή που βλέπουμε σ' αυτή την κάρτα. Η μορφή του είναι αυτή ενός ώριμου άντρα που εμπνέει σεβασμό κι αξιοπρέπεια.

Ο αριθμός 4 που του αποδίδεται, συμβολίζει τα τέσσερα στοιχεία, τις τέσσερις εποχές, τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, τα τέσσερα σύμβολα της Ταρό, πράγμα που υποδηλώνει ότι ο Αυτοκράτορας είναι ο Άρχοντας του Φυσικού Κόσμου. Ο αριμός 4 είναι επίσης ο αριθμός της δομής, της οργάνωσης και της τετράγωνης λογικής.

Τα πόδια του σχηματίζουν ένα τρίγωνο, που είναι το αλχημικό σύμβολο της φωτιάς.

ΓΕΝΙΚΑ

Όπως η Αυτοκράτειρα συμβολίζει τη θετική πλευρά της θηλυκής ενέργειας, ο Αυτοκράτορας συμβολίζει την θετική πλευρά της αρσενικής ενέργειας. Ο Αυτοκράτορας είναι η δύναμη που διαμορφώνει τον κόσμο, όχι όμως τόσο με τη δύναμη της θέλησης και την πρόθεσης, όπως κάνει ο Μάγος, αλλά με τη δύναμη του γραπτού και προφορικού λόγου. Είναι κι αυτός συνδεδεμένος με την έννοια της δημιουργίας, μία δημιουργία όμως που βασίζεται στη λογική κι όχι στα συναισθήματα. Όπως η Αυτοκράτειρα εξουσιάζει τον κόσμο της Φύσης, ο Αυτοκράτορας εξουσιάζει την Κοινωνία - που χτίζεται μέσα στη Φύση- και τους νόμους που τη διέπουν. Ουσιαστικά, είναι ο ίδιος νομοθέτης και φύλακας της τάξης. Κατ' αυτόν τον τρόπο, η κάρτα αυτή συμβολίζει περισσότερο τη δύναμη και λιγότερο την αγάπη.

Αυτό που διδάσκει είναι η χρησιμότητα της λογικής, η οργάνωση, η δημιουργία δομών και η πειθαρχία. Ό,τι έχει αποκτήσει το έχει αποκτήσει μέ συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες κι ενεργεί βασισμένος σ' αυτά που βλέπει, χωρίς να κάνει εικασίες και χωρίς να επιτρέπει συναισθηματικές παρακάμψεις.

Ο Αυτοκράτορας είναι το αρχέτυπο της πατρικής φιγούρας. Για το λόγο αυτό, η επηρροή του στη ζωή κάποιου μπορεί να είναι πολύ ισχυρή, εφόσον λειτουργεί ως πρότυπο, για καλό ή για κακό. Σε παλιότερους καιρούς η πατρική φιγούρα ήταν συνδεδεμένη με την αυστηρότητα και την υποταγή παιδιών και γυναίκας, όπως η μητρική φιγούρα ήταν συνδεδεμένη με την αγάπη και τη συμπόνοια. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η 3η και η 4η κάρτα της Μεγάλης Αρκάνα, απεικονίζουν τους γονείς στους αρχετυπικούς τους ρόλους. Η ακλόνητη θέληση, το θάρρος και η αποφασιστικότητα είναι τα θετικά χαρακτηριστικά που μπορεί να κληροδοτήσει ο Αυτοκράτορας σ' αυτόν που τον έχει ως πρότυπο.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Όταν ο Αυτοκράτορας κι η Αυτοκράτειρα πέφτουν στο ίδιο ρίξιμο, πολύ συχνά υποδηλώνουν κάποιο ζευγάρι, όπως συμβαίνει και με το Μάγο και την Αριχέρεια και παρόλο που δεν συμβολίζουν απαραίτητα την έννοια ή το θεσμό του γάμου, κάποιο είδος γαμήλιας ζωής, έστω και μεταφορικά, υποννοείται.

Αντίθετα με την Αυτοκράτειρα, ο Αυτοκράτορας περιγράφει ένα άτομο ή μία κατάσταση, όπου η λογική υπερισχύει των συναισθημάτων και μας προτρέπει να έχουμε αυτοπεποίθηση και να μη διστάζουμε να απαιτούμε αυτό που θέλουμε ή αυτό που δικαιωματικά μας ανήκει.

Ο κόσμος της πολιτικής, είτε με τα θετικά είτε με τ' αρνητικά χαρακτηριστικά του, περιγράφεται πολύ καλά απ' αυτή την κάρτα. Ο Αυτοκράτορας δείχνει κάποιον με μεγάλη ικανότητα επηρροής και όλα τα χαρακτηριστικά του Αρχηγού, όπως ισχυρή θέληση και υψηλές φιλοδοξίες και γι' αυτό το λόγο συνδέεται και με το ζώδιο του Κριού.

Πολύ συχνά, η εμφάνιση αυτής της κάρτας υποδηλώνει ότι υπάρχει -ή θα μπει- στη ζωή μας ένας άντρας, μεγαλύτερης ηλικίας, που λειτουργεί ως μέντορας και προστάτης και που μπορούμε να βασιστούμε επάνω του. Ο Αυτοκράτορας έχει πάντα μία θέση ισχύος. Μπορεί να είναι ο πατέρας, ο προϊστάμενος στην εργασία, κάποιος που έχει ενός είδους εξουσία, ακόμα και κάποιος εραστής, ειδικά γι' αυτούς που προβάλλουν πατρικές ιδιότητες στα άτομα με τα οποία σχετίζονται ερωτικά.

Όταν βλέπουμε αυτή την κάρτα θα πρέπει να μας έρχεται στο νου η δύναμη που ασκεί η κοινωνία, το κοινωνικό στάτους, οι νόμοι. Είναι πιθανόν ο Αυτοκράτορας να μας προειδοποιεί για κάποια προβλήματα ή επαφές με το νόμο. Αν θα είναι για καλό ή κακό σκοπό εξαρτάται από τις κάρτες που είναι γύρω της.

Όταν ο Αυτοκράτορας επηρρεάζεται αρνητικά από άλλες κάρτες ή εμφανίζεται αντεστραμμένος, μας λέει ότι έχουμε γίνει έρμαιο των συναισθημάτων μας ότι είναι καλό να βρούμε μία χρυσή τομή μεταξύ συναισθημάτων και λογικής.

Η έλλειψη οργάνωσης, η αναβλητικότητα, η απουσία στόχων είναι επίσης κάποια απ' τα χαρακτηριστικά του όταν είναι σε προβληματική θέση.

Αρνητικά, ως ατόμο είναι κάποιος που μπορει να γίνει τυραννικά καταπιεστικός, εγωιστής, κάποιος που θέλει πάντα να γίνεται το δικό του, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των άλλων, γεμάτος ανωριμότητα και με αδυναμία χαρακτήρος.

Επίσης, σηματοδοτεί αποτυχία, ηττοπάθεια, δουλικότητα, απώλεια σημαντικής θέσης στα επαγγελματικά, κατάχρηση εξουσίας.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

ΘΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

επιτυχία, εξουσία, νόμοι, λογική, βοήθεια, προστασία, άμυνα, γερές βάσεις, δύναμη, πατρότητα, πειθαρχία, αξίωμα, επηρροή, έλεγχος, υπευθυνότητα

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ανωριμότητα, τυραννία, αστάθεια, ανικανότητα, φιλοδοξίες που δεν οδηγούν πουθενά, έλλειψη πειθαρχίας, αναποφασιστικότητα, αδυναμία, κατάχρηση εξουσίας, καταπίεση, εξάρτηση από γονείς/φιγούρες εξουσίας, προβλήματα με τον πατέρα ή τις αρχές, ολοκληρωτισμός/αναρχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου