Στοιχείο: Νερό
Χρόνος: Φθινόπωρο
Αστρολογική Αντιστοιχία: Ποσειδώνας
Μυστικιστικός Τίτλος: Η Αυστηρότητα του Μεγαλείου
Αριθμός: 12 - ο τέλειος αριθμός, το σύμβολο του ζωδιακού κύκλου
ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ
Σ' ενα δέντρο που έχει σχήμα Τ, βλέπουμε ένα άντρα κρεμασμένο ανάποδα από το ένα πόδι. Τα χέρια του είναι δεμένα πίσω, ενώ τα πόδια του σταυρώνουν μπροστά, σχηματίζοντας ένα 4. Το τέσσερα είναι το σύμβολο της Γης και των τεσσάρων σημείων του ορίζοντα.
Πολλές φορές γύρω απ' το κεφάλι του άντρα θα δούμε ένας φωτοστέφανο. Ο άντρας δε φαίνεται να υποφέρει, αντιθέτως μοιάζει να είναι σε βαθιά περισυλλογή. Έτσι το φωτοστέφανο και το ύφος του άντρα, μας δείχνουν ότι βρίσκεται σε κατάσταση διαλογισμού ή ακόμα και φώτισης. Το γαλήνιο πρόσωπό του δείχνει ότι η θυσία του δεν ήταν μάταιη κι ότι βρήκε αυτό που αναζητούσε.
Το ανάποδο κρέμασμα συμβολίζει τη στάση, τη διακοπή. Ο άντρας επέλεξε να κρεμαστεί ανάποδα, ώστε να σταματήσει για λίγο τη "φυσιολογική" ροή της ζωής και να δει τον κόσμο από μία άλλη θέση.
Το δέντρο είναι σύμβολο της Πηγής απ' όπου προέρχονται τα πάντα, έτσι αυτοί που πεθαίνουν πάνω σε δέντρο, συμβολικά επιστρέφουν στην Πηγή, απ΄όπου μπορούν να ξαναγεννηθούν.
Η κάρτα φέρει τον αριθμό 12, που είναι ο συνδυασμός του 1 με το 2, της ενότητας με το δυαδισμό. Το 12 βρίσκεται στη μέση της Μεγάλης Αρκάνα, διότι το 12 είναι το 21 (Ο Κόσμος) αντεστραμμένο, έτσι συμβολίζει επίσης τη μέση απόσταση από την ολοκλήρωση.
ΓΕΝΙΚΑ
Η κάρτα αυτή μας φέρνει στο μυαλό το μύθο του Οντίν, του σκανδιναβού θεού, που κρεμάστηκε για εννιά μέρες απ' το Δέντρο του Κόσμου, για ν' αποκτήσει τη γνώση των ρούνων. Έτσι κι ο Κρεμασμένος, βρίσκεται σ' αυτή τη θέση οικειοθελώς, για να διαπιστώσει πόση τελικά σοφία έχει αποκομίσει και για να συνδεθεί με το υποσυνείδητο που είναι η πόρτα για τον ανώτερο εαυτό. Ο Κρεμασμένος επιλέγει να αφήσει το σταθερό έδαφος, να αιωρηθεί ανάποδα και ελπίζει ή μάλλον πιστεύει οτι η ανώτερη δύναμη θα τον κρατήσει για να μην πέσει στο έδαφος. Σ' αυτή την αντεστραμμένη στάση, αφήνει πίσω τις παλιές του αντιλήψεις και τον οικείο τρόπο σκέψης προς χάρη μίας νέας, πιο ουσιώδους επίγνωσης.
Ο Κρεμασμένος πρέπει να επιδείξει δύο αρετές: το κουράγιο και την πίστη. Το κουράγιο γιατί χρειάζεται θάρρος για να φέρουμε την αντίληψή μας τα πάνω κάτω και πίστη γιατί ο σκοπός πίσω απ' την πράξη του, είναι η αναζήτηση μίας πιο βαθιάς αλήθειας, της οποίας η ύπαρξη πρέπει ν' αναγνωριστεί προτού αποδειχθεί.
ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Όταν εμφανίζεται ο Κρεμασμένος, θέλει να μας πει ότι για να επιτύχουμε κάτι που επιθυμούμε, θα πρέπει να θυσιάσουμε κάτι άλλο. Κάποιες φορές το αντικείμενο της θυσίας μπορεί να είναι κάτι το χειροπιαστό, αλλά τις περισσότερες φορές, η θυσία έχει να κάνει με την αλλαγή οπτικής γωνίας. Τις περισσότερες φορές είμαστε απρόθυμοι ν' αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, ακόμα κι αν αυτό μας εμποδίζει να πετύχουμε τους στόχους μας ή ακόμα κι αν μας κάνει κακό. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να υιοθετούμε τη στάση του μάρτυρα, ελπίζοντας ότι το σύμπαν θα μας ανταμείψει. Η θυσία είναι δίχως νόημα, αν πίσω της δεν υπάρχει σκοπός και ισορροπία.
Ο Κρεμασμένος μας προτρέπει να δούμε τα πράγματα από μία διαφορετική γωνία και να προσαρμοστούμε στις καταστάσεις. Αν κάτι δε λειτουργεί προς όφελός μας, είναι ανούσιο να το επαναλαμβάνουμε περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα. Πρέπει να δράσουμε με διαφορετικό τρόπο αν θέλουμε να δούμε αλλαγή κι η δράση αυτή θα έρθει αφού πρώτα αλλάξουμε νοητική πορεία.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσπαθούμε να πιέσουμε και να κατευθύνουμε καταστάσεις όταν εμφανίζεται ο Κρεμασμένος, διότι είναι σημάδι πως τέτοιες προσπάθειες δε θα τελεσφορήσουν. Αντιθέτως, οι αποτυχίες μας θα μας προκαλέσουν εκνευρισμό και θλίψη.
Μία άλλη πολύ σημαντική ιδιότητα του Κρεμασμένου είναι η παράδοση του εαυτού του στην ανώτερη δύναμη, προκειμένου ν' αποκτήσει σοφία. Αυτό στην καθημερινή ζωή μεταφράζεται πολλές φορές στην ανάγκη να απελευθερώσουμε καταπιεσμένα συναισθήματα, που μας ταλαιπωρούν και μας σαμποτάρουν. Η παράδοση δεν είναι μία παθητική πράξη, αλλά μία συνειδητή επιλογή κι ένα πραγματικό βήμα μπροστά. Είναι αυτό που συμβαίνει όταν κάποιες φορές από αγανάκτηση, κούραση ή υπερβολική θλίψη, αισθανόμαστε την ανάγκη να παραδοθούμε κι όταν πραγματικά το κάνουμε, τότε συνήθως τα πράγματα μπαίνουν και πάλι σε κίνηση κι αρχίζουμε να βιώνουμε αλλαγές προς το καλύτερο. Ενώ αντιθέτως, όσο είμαστε αγκιστρωμένοι πεισματικά σε καταστάσεις και άτομα, σε κάθε βήμα που πάμε να κάνουμε, μοιάζει σαν κάποια δύναμη να μας τραβάει και πάλι πίσω. Αρνητικά, αυτή η ιδιότητα του Κρεμασμένου δείχνει αυτόν που μάχεται τη ζωή και τον εσωτερικό του εαυτό.
Η αρνητική ερμηνεία του Κρεμασμένου ως άτομο, δείχνει κάποιον που ζει στο δικό του, φανταστικό κόσμο, σε κατάσταση στάσης, που δεν του επιτρέπει να προχωρήσει μπροστά. Παραμένει αδρανής για μεγάλα χρονικά διαστήματα και απρόθυμος να κάνει την οποιαδήποτε προσπάθεια για να βελτιώσει τη ζωή του. Ως κατάσταση, ο Κρεμασμένος δείχνει στασιμότητα και πεισματική αδράνεια.
Η υπερβολική προσκόλληση στη λογική κι η άρνηση της διαίσθησης και των χαρισμάτων του υποσυνείδητου νου, όπως επίσης και η υπερβολική προσκόλληση στα υλικά αγαθά είναι μία άλλη αρνητική ερμηνεία του Κρεμασμένου. Συχνά αυτά συνοδεύονται από την αδυναμία να αποτινάξουμε κοινωνικές πιέσεις που μας κατατρέχουν.
Ο αρνητικός Κρεμασμένος είναι συχνά δείγμα ψυχικών διαταραχών, κατάθλιψης, εμμονών και νοσηρής διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.
Επαγγέλματα που συνδέονται με τον Κρεμασμένο: Καλλιτέχνης, Συγγραφέας, Ψυχολόγος.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
ΘΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: θυσία με νόημα, παράδοση, ενδιάμεση κατάσταση, κατανόηση, αναζήτηση της αλήθειας, αλλαγή οπτικής, αντιστροφή, αναμονή, απώλεια του εγώ, προσαρμοστικότητα, ελαστικότητα, αναγέννηση, παύση
ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: κακή υγεία, στρες, ψευδαισθήσεις, καταδικασμένες προσπάθειες, ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, αντίσταση στις αλλαγές, τέλος αναμονής, δοκιμασία, συναισθηματικός εκβιασμός, αδύναμη θέληση, χαμένες ευκαιρίες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου