Στοιχείο: Αέρας
Χρόνος: 23 Σεπτεμβρίου - 22 Οκτωβρίου
Αστρολογική Αντιστοιχία: Ζυγός
Μυστικιστικός Τίτλος: Η Κόρη του Άρχοντα της Αλήθειας
Αριθμός: 11 - ο αριθμός της δικαιοσύνης και της αναπροσαρμογής
ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ
Στην κάρτα με τον αριθμό 11, βλέπουμε και πάλι μία γυναικεία φιγούρα καθισμένη σε θρόνο, η οποία κρατάει στο ένα χέρι ένα ορθωμένο, δίκοπο σπαθί και στο άλλο μία ζυγαριά. Η φιγούρα είναι εμπνευσμένη από την αρχαία ελληνική θεά της Δικαιοσύνης, Θέμιδα. Το σπαθί στέκεται φρουρός της δικαιοσύνης απ' την οποία τίποτα δε ξεφεύγει, ενώ στη ζυγαριά ζυγίζονται οι πράξεις του καθενός. Σε πολλές τράπουλες ο θρόνος τοποθετείται ανάμεσα σε δύο κολώνες, όπως είδαμε και στη φιγούρα της Αρχιέρειας.
Πίσω από το θρόνο υπάρχει ένα πέπλο που μας εμποδίζει να δούμε τι βρίσκεται πίσω απ' αυτό. Σ΄αυτή την περίπτωση, το πέπλο συμβολίζει τους μηχανισμούς του σύμπαντος, που είναι κρυμμένοι απ' τα μάτια μας.
Το σπαθί είναι σύμβολο της δράσης και το γεγονός ότι πρόκειται για σπαθί με λεπίδα που κόβει κι από τις δύο πλευρές, σημαίνει ότι στη ζωή θα χρειαστεί συνέχεια να κάνουμε επιλογές, με τις οποίες -καλές ή κακές- θα κληθούμε να ζήσουμε και οι οποίες θα προσδιορίσουν το μέλλον μας. Κι έτσι μπορούμε να πούμε ότι η ζυγαριά συμβολίζει την ισορροπία μεταξύ παρελθοντικών και μελλοντικών πράξεων.
Η κάρτα αυτή έχει στοιχεία από το Μάγο και την Αρχιέρεια, όπως τις δύο κολώνες και το πέπλο απ' την Αρχιέρεια, αλλά και τη θέση των χεριών - το ένα να δείχνει επάνω και το άλλο κάτω- του Μάγου. Αυτός ο συμβολισμός δεν σημαίνει άλλο από τoν αρμονικό συνδυασμό και την ισορροπία δράσης (Μάγος) και κατανόησης των πραγμάτων (Αρχιέρεια).
ΓΕΝΙΚΑ
Ενώ ο Αυτοκράτορας είναι ο άρχοντας του κοινωνικού νόμου, η Δικαιοσύνη εξουσιάζει τον ψυχικό νόμο. Γι αυτό και μας μιλάει για τον καρμικό νόμο της αιτίας - αποτελέσματος. Μας λέει ότι όλα στη ζωή είναι συνδεδεμένα, η μία κατάσταση προκύπτει απ' την άλλη κι ότι ακόμα και κάποια φαινομενικά ασήμαντα γεγονότα, αποφάσεις ή περιστατικά, μπορεί να έχουν σοβαρές προεκτάσεις. Η ζωή μας είναι το αποτέλεσμα όλων των επιλογών που κάναμε στον παρελθόν. Η Δικαιοσύνη είναι η προσωποποίηση του "ο,τι σπείρεις αυτό θα θερίσεις". Είναι ο νόμος του Κάρμα, που λέει ότι όλες οι πράξεις μας γυρίζουν στο τέλος πίσω σε μας, μέσω τον αποτελεσμάτων τους. Η ισορροπία που πρεσβεύει η Δικαιοσύνη, δεν είναι άλλη από την ισορροπία της κατανόησης των πράξεών μας και των επιπτώσεών τους και της δράσης, του τρόπου που επιλέγουμε να ενεργήσουμε.
Η Δικαιοσύνη είναι συνδεδεμένη με τη μέση ηλικία κι αυτό που πολλές φορές ονομάζουμε κρίση μέσης ηλικίας. Είναι η φωνή της συνείδησης που μας κάνει να κοιτάμε πίσω και να αξιολογούμε αυτά που πετύχαμε, αλλά κι αυτά που δεν καταφέραμε. Μας λέει ότι η ουσιώδεις ανισορροπίες είναι μέσα μας κι όχι στον εξωτερικό κόσμο, όπως συχνά μας αρέσει να πιστεύουμε.
ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Η Δικαιοσύνη σ' ένα ρίξιμο, δείχνει πάνω απ' όλα ότι τα πράγματα έγιναν όπως ήταν "γραφτό" να γίνουν. Και το τί είναι γραφτό να γίνει και τί όχι, καθορίζεται απ' τις αποφάσεις που πήραμε στο παρελθόν. Έτσι, βάσει των επιλογών μας, παίρνουμε αυτό που αξίζουμε.
Η Δικαιοσύνη, εκτός από την κυριολεκτική της ερμηνεία, μας λέει ότι είναι απαραίτητο να μάθουμε και τη διάκριση. Να μάθουμε δηλαδή να αναγνωρίζουμε και να επιλέγουμε το σωστό σε κάθε περίπτωση και ν' αναλαμβάνουμε την ευθύνη για κάθε μας πράξη.
Η Δικαιοσύνη μας προτρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι κάνουμε, εφόσον κάθετι, καλό ή κακό, θα ξαναγυρίσει πίσω σε μας. Το σπαθί της δικαιοσύνης είναι κοφτερό κι αυτό που θα πάρουμε δε θα είναι αυτό που ελπίζουμε ή περιμένουμε, αλλά αυτό που μας αξίζει. Έτσι, όταν βλέπουμε αυτή την κάρτα, πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα γεγονότα που περιγράφει, είναι πάντα αποτελέσματα επιλογών και πράξεων που κάναμε στο παρελθόν.
Αν η Δικαιοσύνη εμφανιστεί ως κάρτα συμβουλής, πρέπει να ξέρουμε ότι το καλύτερο που έχουμε να επιλέξουμε είναι η δίκαιη και αμερόληπτη οδός και ν' αποφύγουμε την εξαπάτηση και τους πλάγιους χειρισμούς.
Η Δικαιοσύνη μπορεί ν' αναφέρεται κυριολεκτικά σε δικαστήρια και δικαστές, σε νομικά έγγραφα όπως συμβόλαια, συμβολαιογραφικές πράξεις και γενικά ό,τι έχει να κάνει με το νόμο.
Η Δικαιοσύνη είναι φυσικό ν' αρέσκεται στο ν' ακολουθεί το "νόμο", οποιουδήποτε είδους κι αν είναι αυτός -ηθικός, κοινωνικός, θρησκευτικός κ.ο.κ-, αλλά στην αρνητική της εκδοχή, αυτή η κάρτα δείχνει τυφλή προσκόλληση στον εκάστοτε νόμο, με αποτέλεσμα την έλλειψη προσαρμοστικότητας, ελαστικότητας ακόμα και συμπόνοιας.
Μία άλλη αρνητική ερμηνεία αυτής της κάρτας είναι ότι μπορεί να πέσουμε θύματα αυστηρής κριτικής, ακόμα και χωρίς να το αξίζουμε ή εμείς οι ίδιοι να κρίνουμε πολύ αυστηρά κάποιον ή μία κατάσταση, είτε γιατί είμαστε προκατειλημμένοι είτε γιατί αρνούμαστε να δούμε την ευρύτερη εικόνα και μένουμε προσκολλημένοι σε μία στενόμυαλη αντίληψη.
Είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι με ανειλικρίνεια όταν η Δικαιοσύνη επηρρεάζεται αρνητικά. Ανειλικρίνεια που δεν προέρχεται απαραίτητα από άλλους -αν και είναι πολύ πιθανό- αλλά πολλές φορές κι απ' τον ίδιο μας τον εαυτό. Απροθυμία δηλαδή να δούμε την αλήθεια όπως έχει, να κρίνουμε αμερόληπτα τις πράξεις μας, χωρίς να επιλέγουμε την εύκολη οδό της ρίψης ευθυνών σε άλλους ανθρώπους ή στις καταστάσεις που
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
ΘΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: ισορροπία, αποφάσεις, αιτία - αποτέλεσμα, κάρμα, αλήθεια, ειλικρίνεια, δικαστήριο, νόμος, ευθύνη, νομικά θέματα, συμβόλαια, προσαρμογή
ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: προκατάληψη, λανθασμένες συμβουλές, κακή κρίση, ανισορροπία, ανισότητα, εκδίκηση, νομικά προβλήματα, αδικία, συμπλοκές, παρανομία, ανειλικρίνεια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου