Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Η Εγκράτεια - ΧΙV

Στοιχείο: Φωτιά

Χρόνος: 22 Νοεμβρίου - 21 Δεκεμβρίου

Αστρολογική Αντιστοιχία: Τοξότης

Μυστικιστικός Τίτλος: Η Κόρη των Συμφιλιωτών

Αριθμός: 14 - 2Χ7 αναπροσαρμογή του πεπρωμένου

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ

Στην κάρτα με τον αριθμό 14 απεικονίζεται ένας άγγελος, η μορφή του οποίου συνήθως είναι ανδρόγυνη, τονίζοντας έτσι τη μέση οδό την οποία πρεσβεύει.

Το ένα του πόδι είναι στη γη και το άλλο στο νερό, πράγμα που συμβολίζει την ισορροπία μεταξύ του συναισθηματικού και του υλικού κόσμου.

Στα χέρια του κρατάει δύο κανάτες και ρίχνει νερό από την μία στην άλλη. Οι δύο κανάτες συμβολίζουν τ' αντίθετα: τον συνειδητό και υποσυνείδητο νου, το αρσενικό και το θηλυκό, το παρελθόν και το μέλλον, το ενεργητικό και το παθητικό, ενώ η ανάμειξη συμβολίζει την ενοποίηση αυτών των αντιθέτων. Κάποιες φορές οι κανάτες είναι η μία χρυσή, σύμβολο του Ήλιου και του συνειδητού νου και η άλλη ασημένια, σύμβολο τη Σελήνης και του υποσυνείδητου.

Σε κάποιες τράπουλες τα φτερά του άγγελου είναι κόκκινα ενώ ο χιτώνας του άσπρος, κλασσικός συμβολισμός κόκκινου - άσπρου, πόθου και αγνότητας. Κι εδώ το μήνυμα είναι ότι ο σκοπός μας πρέπει να είναι η ισορροπία κι ο συνδυασμός των δύο καταστάσεων, χωρίς ν' απορρίπτουμε καμία απ' τις δυο.

ΓΕΝΙΚΑ

Παρόλο που όλες τις ιδιότητες αυτής της κάρτας της διέπει η εγκράτεια και η ισορροπία, Θεωρώ ότι το αγγλικό της όνομα Temperance, αποδίδει πολύ καλύτερα το μήνυμά της, παρά ο ελληνικός όρος που υιοθετήθηκε. Διότι αυτή η κάρτα, μας μιλάει για πράγματα πολύ πιο σύνθετα από την απλή εγκράτεια. Είναι η κάρτα του αλχημιστή, αυτή που ενσαρκώνει το αλχημιστικό αξίωμα "solve et coagula" - το ν' αποσυνθέτεις και ν' ανασυνθέτεις. Και θα λέγαμε ότι είναι πραγματικά μία πολύ επιτυχημένη και λογική συνέχεια αυτών που είδαμε στην προηγούμενη κάρτα, στο Θάνατο. Μετά από την αποσύνθεση έρχεται η ώρα της ανασύνθεσης, η ώρα που πρέπει να επιλέξουμε το σωστό συστατικό που θα επαναφέρει την ισορροπία.

Η βασική έννοια της Εγκράτειας είναι η ανάμειξη κι ο συνδυασμός των αντιθέτων, η ισσοροπία και η μετριοπάθεια. Μας διδάσκει ότι δεν πρέπει να είμαστε μονόπλευροι και ν' αποδεχόμαστε και τις φωτεινές και τις σκοτεινές εκδηλώσεις τόσο της ζωής όσο και του εαυτού μας.

Η Εγκράτεια λέγεται πως αναπαριστά τον Άγγελο του Χρόνου, υποδηλώνοντας τη ροή του χρόνου, το συνεχές της ζωής και τη συνεχή ανανέωση που βιώνουμε περνώντας απ' τη μιά εμπειρία στην άλλη.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Όταν εμφανίζεται η Εγκράτεια, μας λέει ότι προκειμένου να επιτύχουμε ένα στόχο μας, θα πρέπει να κάνουμε το σωστό συνδυασμό ικανοτήτων και γνώσεων ακόμα και ανθρώπων, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά στις ανθρώπινες σχέσεις, η Εγκράτεια μας συμβουλεύει φυσικά να προσπαθήσουμε να βρούμε μία χρυσή τομή και να αποφύγουμε συγκρούσεις. Απ' την άλλη μας προειδοποιεί ότι είναι πολύ πιθανό ν' αναγκαστούμε να κάνουμε κάποιους συμβιβασμούς.

Η Εγκράτεια είναι το κατεξοχήν χαρτί της υπομονής. Πολλές φορές όταν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα, θέλουμε οπωσδήποτε να ενεργήσουμε με κάποιο τρόμο. Όμως συχνά, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι απλά να περιμένουμε για να εξελιχθεί μία κατάσταση και τότε, όταν θα έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα, να ενεργήσουμε πιο σωστά. Έτσι πολλές φορές, η Εγκράτεια είναι σημάδι ότι πρέπει να μην κάνουμε απολύτως καμία κίνηση κι απλά να περιμένουμε τις εξελίξεις.

Η Εγκράτεια μπορεί να είναι σημάδι κάποιας συνεργασίας. Η κάρτα αυτή έχει πολύ έντονη την ενέργεια της "ανάμειξης" και του συνδυασμού διαφορετικών δυνάμεων. Έτσι όταν εμφανιστεί σ΄ ένα ρίξιμο, θα πρέπει να περιμένουμε συνεργασίες, συμμαχίες, σχηματισμό ομάδων.

Μία άλλη σημαντική ερμηνεία αυτής της κάρτας έχει να κάνει με την υγεία. Το αν φέρνει καλά νέα ή όχι θα το διαπιστώσουμε από τις κάρτες που την περιβάλλουν. Σε ρίξιμο με μία κάρτα, η Εγκράτεια, όπως λέει και το ίδιο της το όνομα, μας συμβουλεύει να αποφεύγουμε τις υπερβολές.

Στην αρνητική της εκδοχή η Εγκράτεια δείχνει ακαμψία και αδυναμία προσαρμοστικότητας. Άρνηση να προσθέσουμε το νέο αυτό στοιχείο που θα μετουσιώσει τη ζωή μας ή τις σχέσεις μας με τους άλλους. Επίσης είναι προάγγελος αποτυχίας που θα οφείλεται σε αδέξιους χειρισμούς.

Υπερβολή και καταστάσεις που οδηγούν στα άκρα θα πρέπει να αναμένονται όταν η Εγκράτεια επηρρεάζεται αρνητικά από άλλες κάρτες. Και φυσικά στρες και συγκρούσεις που θα προκύψουν απ' αυτές.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

ΘΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: μετριοπάθεια, υπομονή, ανάμειξη αντιθέτων, αλχημία, συνεργασία, ισορροπία, αμφισεξουαλικότητα, ελαστικότητα, αρμονία, δημιουργικότητα, συμβιβασμός, χρόνος, προσαρμογή

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: στρες, ανυπομονησία, συγκρούσεις, υπερβολή, εξτρεμισμός, υπεροψία, βουλιμία, υπερκατανάλωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου