Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Αντεστραμμένες Κάρτες και Σχέσεις των Τεσσάρων Στοιχείων a.k.a. Elemental Dignities - Μέρος Πρώτο


Πολλoί όταν διαβάζουν τα Ταρώ χρησιμοποιούν αντεστραμμένες κάρτες, δηλαδή κάρτες που η εικόνα τους δεν εμφανίζεται στην κανονική, όρθια θέση, αλλά ανάποδα. Υποτίθεται ότι οι κάρτες που στο ρίξιμό μας θα βγουν αντρεστραμμένες, θα έχουν την αντίθετη ερμηνεία από αυτή που συνήθως έχουν ή θα δείχνουν καθυστερήσεις, εμπόδια και προβλήματα αν είναι παραδοσιακά θετικές και το αντίθετο αν είναι παραδοσιακά αρνητικές. Προσωπικά δε συμφωνώ με αυτό το σύστημα, διότι πιστεύω πως υπάρχουν πολλές κάρτες στην τράπουλα και μπορούν να δώσουν από μόνες τους ένα αρνητικό ή θετικό μήνυμα, χωρίς να χρειάζεται να εμφανίζονται αντεστραμμένες. Παρόλα αυτά έχω υιοθετήσει έναν άλλο τρόπο, που προσδίδει πολύ μεγαλύτερο βάθος στην ανάγνωση της Ταρώ κι αυτός είναι οι Σχέσεις των Τεσσάρων Στοιχείων ή αλλιώς Elemental Dignities.

Η μέθοδος αυτή έχει με λίγα λόγια ως εξής: Οι κάρτες Ταρώ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στη Μικρή και στη Μεγάλη Αρκάνα. Η Μικρή Αρκάνα χωρίζεται με τη σειρά της στις κούπες, στα σπαθιά, στα μπαστούνια, στα πεντάκτινα. Όλες οι κάρτες της Ταρώ έχουν σύνδεση με ένα από τα τέσσερα στοιχεία που αποτελούν τον κόσμο μας: τη γη, τον αέρα, τη φωτιά και το νερό. Συγκεκριμένα οι κούπες συνδέονται με το νερό, τα σπαθιά με τον αέρα, τα μπαστούνια με τη φωτιά και τα πεντάκτινα με τη γη. Οι κάρτες της Μεγάλης Αρκάνας μπορεί να ανήκουν σε οποιοδήποτε στοιχείο και θα πρέπει κάποιος είτε να τις μάθει από μνήμης είτε να κάνει έναν κατάλογο όπου θα σημειώσει που ανήκει η καθεμιά. Όταν θα αναλύσω τις κάρτες της Μεγάλης Αρκάνας μία προς μία, θα αναφέρω το στοιχείο στο οποίο ανήκουν. Τώρα όσον αφορά στα στοιχεία και πάλι επιγραμματικά θα πω ότι το νερό έχει να κάνει με τα συναισθήματα, ο αέρας με το νου και τις διανοητικές διαδικασίες γενικότερα, η φωτιά με τη δράση και η γη με τον υλικό κόσμο.

Έτσι, πέραν από την κλασσική εξήγηση που έχει κάθε κάρτα, αν γνωρίζουμε σε ποιό στοιχείο ανήκει, μπορούμε να πάρουμε επιπρόσθετες πληροφορίες όταν την εξετάζουμε σε συνδυασμό με τις άλλες που βρίσκονται δίπλα της. Αυτή η μέθοδος γίνεται ακόμα πιο δυναμική αν σκεφτούμε την εφαρμογή της σ' ολόκληρο το ρίξιμο. Δηλαδή αν για παράδειγμα έχουμε ρίξει επτά κάρτες εκ των οποίων οι τέσσερις ανήκουν στο στοιχείο της φωτιάς, καταλαβαίνουμε εύκολα τι κυριαρχεί στο συγκεκριμένο ρίξιμο, όπως επίσης και τι λείπει. Έχουμε δηλαδή μία καθαρή εικόνα του που υπάρχει έλλειψη ισορροπίας ή που υπάρχει υπερβολή. Ένα ιδανικό ρίξιμο θα είχε πλήρη ισορροπία στοιχείων, αλλά όπως ξέρουμε, στη ζωή η τελειότητα δεν υφίσταται, γι' αυτό πολύ σπάνια έως και ποτέ δε θα δούμε ένα τέτοιο ρίξιμο.

Φυσικά εκτός της συνολικής εκτίμησης ενός ριξίματος, αυτή η μέθοδος μας επιτρέπει να δούμε πως λειτουργούν και οι μεμονομένες κάρτες μεταξύ τους (ως ζευγάρια, ως τριάδες, ως τετράδες, ανάλογα με το ρίξιμο), δηλαδή αν δείχνουν ένα θετικό ή ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να ξέρουμε πως λειτουργούν τα ίδια τα στχοιχεία σε σχέση το ένα με το άλλο, πράγμα που δεν είναι δύσκολο, γιατί αυτό το ξέρουμε ήδη από πείρας. Γνωρίζουμε ότι η φωτιά και το νερό δεν τα πάνε καλά, γιατί συμβολίζουν δύο αντίθετες δυνάμεις. Οπότε ακόμα κι αν έχουμε δύο κάρτες με παραδοσιακά θετικές εξηγήσεις οι οποίες όμως ανήκουν η μία στη φωτιά και η άλλη στο νερό, καταλαβαίνουμε ότι τελικά το αποτέλεσμα δεν είναι καλό κι ότι πρόκειται για δύο δυνάμεις που είτε συγκρούονται είτε εξουδετερώνουν η μια στην άλλη.

Στο Επόμενο post θα δώσω παραδείγματα του πως λειτουργεί στην πράξη αυτή η μέθοδος και πως τα στοιχεία αλληλεπιδρούν σ'ένα ρίξιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου