Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Ο Τρελλός - 0


Στοιχείο: Αέρας

Αστρολογική Αντιστοιχία: Ουρανός

Αποκρυφιστικός Τίτλος: Το Πνεύμα του Αιθέρα

Χρόνος: Άνοιξη

Αριθμός 0 - το μηδέν και η αρχή των πάντων

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ:
Ο Τρελλός απεικονίζεται ως ένας νέος άντρας που στέκεται στο χείλος ενός γκρεμού. Συχνά είναι ζωγραφισμένος σαν ένας γελωτοποιός του παλιού καιρού, για να δοθεί έμφαση στην ξεγνοιασιά, στην αθωότητα και στην παιχνιδιάρικη διάθεση που τον χαρακτηρίζουν. Ο Τρελλός κοιτάζει τον ανοιχτό ορίζοντα μπροστά του, αγνοώντας τον κίνδυνο που βρίσκεται από κάτω. Ο βηματισμός του, με το ένα πόδι προτεταμμένο, μας δείχνει ότι παρόλο που φαίνεται ακίνητος, στην ουσία συνεχίζει να βαδίζει αποφασιστικά προς το άγνωστο. Τα βουνά στο βάθος συμβολίζουν τα ιδεώδη. Από πίσω του, κάποιο ζώο, συνήθως σκύλος, σύμβολο της ζωώδους φύσης μας, προσπαθεί να του ξεσκίσει τα ρούχα, αλλά ο Τρελλός δε δίνει καμία σημασία. Επειδή όμως ακόμα κι αυτός ο ζωώδης εαυτός αποτελεί μέρος της ύπαρξής μας,η περιφρόνηση που δείχνει ο Τρελλός, σημαίνει ότι αρνείται μία πτυχή του εσωτερικού του εαυτού, η οποία έχει γίνει θηριώδης και βίαιη.

Στην Τράπουλα Rider-Waite, ο Τρελλός κρατάει ένα άσπρο τριαντάφυλλο, σύμβολο του πάθους, αλλά και λόγω χρώματος, της αγνότητας του πνεύματος την οποία υποσυνείδητα επιδιώκει. Για κάποιους άλλους το λουλούδι συμβολίζει την ψυχή και το κομμάτι αυτό της θείας ενέργειας που θα συνοδεύει τον Τρελλό για όσο κρατάει το ταξίδι του. Συχνά τον βλέπουμε να κουβαλάει ένα ραβδί, το οποίο είναι σύμβολο δύναμης, όπως θα δούμε και σε άλλες κάρτες της Μεγάλης Αρκάνα, όμως ο Τρελλός το κρατάει χωρίς να του δίνει ιδιαίτερη σημασία, σχεδόν ασυνείδητα.

Το δισάκι που έχει στην πλάτη του, λέγεται πως περιέχει τα τέσσερα μαγικά σύμβολα: το σπαθί, την κούπα, το ραβδί και το πεντάκτινο, αλλά ο Τρελλός έχει εδώ και καιρό ξεχάσει - αν ποτέ ήξερε- σε τι χρησιμεύουν. Τα σύμβολα δεν έχουν χάσει τη δύναμή τους, απλά περιμένουν υπομονετικά να ξαναχρησιμοποιηθούν απ' αυτόν που θα ανακαλύψει εκ νέου τη σημασία και τις μαγικές τους ιδιότητες.

ΓΕΝΙΚΑ
Ο Τρελλός είναι η πρώτη κάρτα της Μεγάλης Αρκάνα. Με αυτόν αρχίζει η περιπέτεια και το ταξίδι της αυτογνωσίας, μέσω των 22 μαθημάτων που προσφέρει η Μεγάλη Αρκάνα. Ο Τρελλός φέρει τον αριθμό 0, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ως κάρτα είναι υποδεέστερη από τις άλλες. Αντιθέτως, είναι εκείνος που θέτει σε κίνηση τη διαδικασία του ταξιδιού, που κάνει το πρώτο και καθοριστικό βήμα προς το άγνωστο. Είναι έτοιμος να πάει προς κάθε κατεύθυνση κι είναι ανοιχτός σ' όλες τις πιθανότητες.

Ο αριθμός 0 συμβολίζει την απόλυτη έλλειψη φόβου ή ελπίδας κι έτσι ο Τρελλός δεν έχει σχέδια ούτε υποψίες. Αντιδρά μόνο στο τώρα και ενεργεί μόνο ενστικτωδώς. Αντιπροσωπεύει το ελεύθερο πνεύμα, που με ένα άλμα, βρίσκεται στο μαγικό κόσμο της Μεγάλης Αρκάνα. Είναι ο χαρακτήρας που σπρώχνει τα πάντα στα όριά τους κι η αντισυμβατικότητά του, τον παρακινεί να πει μεγάλες αλήθειες ακόμα και σε πρόσωπα που άλλοι δε θα τολμούσαν να αψηφίσουν.

Την ενέργεια του Τρελλού τη συναντάμε συχνά σε καρναβαλικά γλέντια, όπου οι συνηθισμένοι ηθικοί και κοινωνικοί κανόνες χαλαρώνουν κι όλοι βιώνουν μια πιο απελευθερωμένη έκφραση της προσωπικότητάς τους. Για την κοινωνία, οι ενστικτώδεις, μακριά από κανόνες τρόποι του Τρελλού, δεν είναι άλλο παρά τρέλλα. Μεταφορικά θα μπορούσαμε να τον δούμε σαν ένα αθώο πνεύμα, το οποίο είναι έτοιμο να ενσαρκωθεί στο φυσικό κόσμο.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Ο Τρελλός συμβολίζει την ακατέργαστη πρώτη ύλη, τη δυνατότητα που δεν είναι ακόμα ούτε θετική ούτε αρνητική, την tabula rasa .


Ο Τρελλός χαρακτηρίζεται από αθωότητα, παρορμητισμό και αντισυμβατικότητα. Είναι το αρχέτυπο του σοφού Τρελλού, που το συναντάμε σε πολλές λαϊκές παραδόσεις ανά τον κόσμο. Κάνει αυτό που του αρέσει, χωρίς να νοιάζεται για τη γνώμη των άλλων. Κάνει αυτό που εκείνος θεωρεί ως σωστό και περιφρονεί τη νοοτροπία του όχλου, πράγμα που του δίνει την αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας. Ο Τρελλός σηματοδοτεί το πέρασμα από μία φάση της ζωής μας στην άλλη, ειδικά όταν αυτό το πέρασμα γίνεται όχι με προσεκτικό σχεδιασμό, αλλά ακολουθώντας αυτό που μας λέει η καρδιά μας, ακόμα κι όταν η λογική μας λέει το αντίθετο.

Ο Τρελλός πάντα συμβολίζει νέα ξεκινήματα και νέες επιλογές, οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν είτε θετικά είτε αρνητικά. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, όπως με τους άσσους. Και φυσικά, επειδή το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από την κάθε μικρή ή μεγάλη επιλογή που κάνουμε καθ' οδόν, όταν εμφανίζεται ο Τρελλός, πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι το ταξίδι εμπεριέχει ρίσκο σε κάποιο βαθμό, γι' αυτό κι ο Τρελλός τις περισσότερες φορές απεικονίζεται σα να βαδίζει προς ένα γκρεμό. Αλλά ο Τρελλός δεν έχει ενδοιασμούς, δε φοβάται την αλλαγή ούτε τις καινούργιες εμπειρίες. Ακολουθεί την καρδιά του και μόνο την καρδιά του στην αναζήτηση της ευτυχίας και δε φοβάται να πάρει ρίσκα και να κάνει ένα άλμα πίστης, προκειμένου να βιώσει οτιδήποτε είναι απαραίτητο για την εξέλιξή του.

Όταν επηρρεάζεται αρνητικά από άλλες κάρτες ή αν εμφανιστεί αντεστραμμένος - αν χρησιμοποιείτε αυτή τη μέθοδο-, ο Τρελλός πρώτα απ' όλα σημαίνει ότι δεν ακολουθούμε αυτό που μας λέει το ένστικτό μας. Σημαίνει επίσης ότι αφήνουμε ευκαιρίες να χαθούν από τα χέρια μας, επειδή βασιζόμαστε πολύ σε σχέδια και σε πρακτικές συμβουλές τρίτων. Μία άλλη ερμηνεία είναι ότι ενεργούμε σπασμωδικά και ανόητα, για το λόγο ότι και πάλι γυρνάμε την πλάτη μας σ' αυτά που βαθιά μέσα μας ξέρουμε ότι είναι αλήθεια.

Συχνά, όταν τραβήξουμε αυτή την κάρτα, σημαίνει πως κάποια ξαφνική κι αναπάντεχη δύναμη, θα ασκήσει επηρροή στο θέμα που μας ενδιαφέρει και σχεδόν πάντα θα κληθούμε να πάρουμε κάποια απόφαση. Αν δίπλα της πέφτουν ευνοϊκές κάρτες, η απόφαση αυτή θα είναι σοφή. Αν όμως συμβαίνει το αντίθετο, ο Τρελλός εμφανίζεται για να μας προειδοποιήσει ότι η απόφαση που σκεφτόμαστε να πάρουμε είναι πιθανό ν' αποδειχτεί λανθασμένη.

Όταν περιγράφει κάποιο άτομο, ο Τρελλός είναι απλός, αθώος, με καλή ενέργεια. Δεν είναι όμως κάποιος που μπορείς να βασιστείς επάνω του, διότι μπορεί να γίνει απρόβλεπτος κι ασαφής στη συμπεριφορά του. Γενικά θα λέγαμε, πως έχει τα χαρακτηριστικά και την αύρα ενός παιδιού, ενθουσιώδους, ανυποψιάστου και ανυπόμονου να μάθει και να εξερευνήσει τη ζωή.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
Θετικά Χαρακτηριστικά: καινούργια αρχή, νέες εμπειρίες, νεόφυτος, αθωότητα, αυθορμητισμός, ξενοιασιά, επαναστατικός, ανοιχτός σ' όλα τα ενδεχόμενα, αισιοδοξία, εκκεντρικότητα, πνευματικότητα


Αρνητικά Χαρακτηριστικά: αντίσταση στις αλλαγές, απάθεια, κατάθλιψη, ανοησία, ανωριμότητα, δισταγμός, φόβος που παραλύει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου