Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Εισαγωγή

Λέγεται πως τα Ταρώ εμφανίστηκαν στην περίοδο της Αναγέννησης στην Ιταλία και αρχικά χρησιμοποιούντο σαν κάρτες για παιχνίδι. Αργότερα υιοθετήθηκαν από μυστικιστές ως εργαλείο μαντείας και ερμηνείας συμβόλων απ' το υποσυνείδητο. Τα Ταρώ χωρίζονται στη μεγάλη και στη μικρή αρκάνα κι έχουν συνολικά 78 κάρτες.

Οι κάρτες Ταρώ είναι πλούσιες σε συμβολισμό που συμπεριλαμβάνει αντικείμενα, αρχέτυπα, ακόμα και χρώματα και που ποικίλει ανάλογα με την τράπουλα. Υπάρχουν πλέον πάρα πολλές τράπουλες στο εμπόριο για κάθε γούστο, που κυμαίνονται από τις πολύ βασικές και παραδοσιακές όπως αυτή του Arthur Waite - γνωστή ως Rider Waite- μέχρι πολύ περίτεχνες και φορτωμένες σύμβολα ή αντιθέτως με πολύ ασαφή εικονογράφηση, όπως η εξίσου διάσημη τράπουλα του Thoth.Η προσωπική μου εμπειρία λέει πως όσες τράπουλες και να χεις, καταλήγεις να χρησιμοποιείς δυο-τρεις το πολύ και πάντα υπάρχει αυτή με την οποία αισθάνεσαι πιο οικεία.

Η κάθε κάρτα περιλαμβάνει πολλές ερμηνείες, θετικές και αρνητικές, ανάλογα με τη θέση της και τις κάρτες που την περιβάλλουν. Για κάθε κάρτα υπάρχουν πάμπολλες λέξεις κλειδιά κι αν τώρα μόλις αρχίζετε να διαβάζετε την Ταρώ, είναι πολύ πιθανό να χαθείτε μέσα σ' όλες αυτές τις διαφορετικές -καμιά φορά κι αλληλοσυγκρουόμενες- ερμηνείες, μη ξέροντας ποια να επιλέξετε ως σωστή. Η αλήθεια είναι πως το διάβασμα των Ταρώ δε μαθαίνεται μέσα σε μια νύχτα. Κυρίως γιατί, αυτό που τελικά κατάλαβα πως είναι σημαντικό, δεν είναι τόσο η εξήγηση της κάθε κάρτας, αλλά περισσότερο η γενικότερη αίσθηση που δίνει το κάθε ρίξιμο και η ικανότητα που σιγά σιγά αναπτύσεται, του να βλέπεις αυτό που έχεις μπροστά σου σα μια ξεχωριστή κάθε φορά ιστορία. Μετά από κάποιο καιρό ενασχόλησης με τα Ταρώ, θα δείτε πως κάθε φορά που θα τα ρίχνετε και πριν ακόμα κοιτάξετε τι σημαίνει το κάθε χαρτί ξεχωριστά, θα αντιλαμβάνεστε τη γενικότερη αίσθηση που σας δίνουν τα χαρτιά που έχετε μπροστά σας.

Λένε πως το μέλλον δεν είναι προδιαγεγραμμένο και πως το φτιάχνουμε με κάθε μας πράξη, μέρα με τη μέρα. Γι' αυτό η χρήση των χαρτιών Ταρώ για πρόβλεψη, δεν έχει τόσο το σκοπό να δείξει γεγονότα τα οποία δεν μπορείς ν' αλλάξεις, αλλά να δείξει τάσεις και πιθανές εκδοχές του μέλλοντος, που βασίζονται στις πράξεις και στις καταστάσεις του παρόντος. Ο απώτερος σκοπός των Ταρώ είναι να σας βοηθήσουν ν' αλλάξετε αυτό που ενδεχομένως δε σας αρέσει, να διατηρήσετε αυτό που είναι θετικό και παραγωγικό και κυρίως να γνωρίσετε πτυχές του εαυτού σας και της πραγματικότητας που αγνοείτε ή που αρνείστε να παραδεχτείτε, αλλά που μαθαίνοντάς τις θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τις αιτίες των γεγονότων και των συμπεριφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου