Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Η Μεγάλη Αρκάνα

Η Μεγάλη Αρκάνα - "arcanum" σημαίνει "μυστική γνώση"- αποτελείται από 22 χαρτιά, που όμως θα πρέπει να τα μετράμε ως 21 εφόσον, η πρώτη κάρτα, ο Τρελλός, φέρει τον αριθμό 0. Οι φιγούρες της Μεγάλης Αρκάνα μας διηγούνται μία ιστορία: Το ταξίδι του Τρελλού, που διασχίζει τα 21 επίπεδα που οι κάρτες της Μεγάλης Αρκάνα άντιπροσωπεύουν, για να φτάσει στην ολοκλήρωση/φώτιση. Οι κάρτες της Μεγάλης Αρκάνα ή αλλιώς "Trumps", απεικονίζουν αρχέτυπα, όπως το αρχετύπο της μητρικής φιγούρας, ή του σοφού δάσκαλου, τα οποία όχι μόνο "μιλάνε" στο υποσυνείδητο, αλλά δίνουν χρήσιμα και διαφωτιστικά μηνύματα.Ο Τρελλός, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, συναντάει αυτές τις φιγούρες, οι οποίες τον επηρρεάζουν βαθιά, τον αλλάζουν και τον μεταμορφώνουν σε κάθε του βήμα.

Αν το σκεφτούμε συμβολικά, το ταξίδι του Τρελλού της Ταρό, δεν είναι άλλο από μία διαδικασία μύησης, όπως αυτές που συναντάμε σε πολλές παραδόσεις. Μυήσεις που σηματοδοτούν την ενηλικίωση, τη φώτιση, την αναγνώριση, το πέρασμα του ανθρώπου από το ένα στάδιο στο άλλο, είτε υλικό είτε διανοητικό είτε ψυχικό.

Κάποιοι πιστεύουν οτι οι κάρτες της Μεγάλης Αρκάνα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από αυτές της Μικρής κι ότι συχνά δείχνουν γεγονότα και πρόσωπα τα οποία δε μπορούμε να αποφύγουμε αν αυτό επιλέξουμε, διότι έχουν μία "καρμική" χροιά. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι όντως υπάρχουν κάποια συμβάντα στη ζωή μας που δεν μπορούμε ν' αποφύγουμε, γιατί έτσι είναι "γραφτό" να γίνει και οι κάρτες της Μεγάλης Αρκάνα μπορεί όντως να δείχνουν ένα τέτοιο συμβάν. Παρόλα αυτά δεν είναι σωστό κάθε φορά που βλέπουμε μία τέτοια κάρτα να εμφανίζεται, να περιμένουμε καρμικά και συγκλονιστικά γεγονότα. Πολλές φορές οι κάρτες της Μεγάλης Αρκάνα απλά εμφανίζονται για να τονίσουνε τη βαρύτητα μίας κατάστασης ή ενός ατόμου σε σύγκριση με τα υπόλοιπα που μας δείχνει το εκάστοτε ρίξιμο.

Οι κάρτες της Μεγάλης Αρκάνα τις οποίες θα δούμε αναλυτικά σε επόμενες αναρτήσεις είναι:

0 - Ο Τρελλός

1 - Ο Μάγος

2 - Η Ιέρεια

3 - Η Αυτοκράτειρα

4 - Ο Αυτοκράτορας

5 - Ο Ιεροφάντης

6 - Οι Εραστές

7 - Το Άρμα

8 - Η Δύναμη

9 - Ο Ερημίτης

10 - Ο Τροχός της Τύχης

11 - Η Δικαιοσύνη

12 - Ο Κρεμασμένος

13 - Ο Θάνατος

14 - Η Εγκράτεια

15 - Ο Διάβολος

16 - Ο Πύργος

17 - Το Αστέρι

18 - Η Σελήνη

19 - Ο Ήλιος

20 - Η Κρίση

21 - Ο Κόσμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου