Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Ο Μάγος - I


Στοιχείο: Αέρας

Αστρολογική Αντιστοιχία: Ερμής

Αποκρυφιστικός Τίτλος: Ο Μάγος της Δύναμης

Χρόνος: 88 ημέρες

Αριθμός: 1 - σύμβολο ενότητας

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ
Σχεδόν σε όλες τις απεικονίσεις του, ο Μάγος έχει το σύμβολο του άπειρου πάνω απ' το κεφάλι του, ένδειξη ότι οι ικανότητές του δε γνωρίζουν όρια κι πως ακόμα κι αν χάσει τις μαγικές του δυνάμεις, υπάρχει πάντα η Θέληση και η Πρόθεση, που ναι μεν μπορούν να υποταχτούν, αλλά δεν παύουν ποτέ να υπάρχουν. Ο Μάγος είναι το αρχέτυπο του Αλχημιστή, αυτού που μπορεί να μετατρέπει μία ουσία σε κάποια άλλη, να δημιουργεί, να μετουσιώνει. Γι' αυτό και συνδέεται συμβολικά με τον υδράργυρο, γνωστό ως mercurius στην αλχημεία.

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε την ερμητική χροιά που έχει αυτή η κάρτα, το αρχέτυπο του μάγου-κατεργάρη. Ο θεός Ερμής της ελληνικής μυθολογίας (Mercury για τους ρωμαίους και Thoth για τους αιγυπτίους) "εκφράζει με ένα αρχετυπικό σχεδόν τρόπο την ταχύτητα, την ευλυγισία, τη μεταβλητότητα, μα και τους απατηλούς δρόμους που κάποιες φορές ακολουθεί ο νους, καθώς εύκολα απατάται και κάνει λάθη. Διαθέτει, επιπλέον, μια σκιώδη και περισσότερο ανθρώπινη όψη, καθώς είναι πρώτος στην απατεωνιά, το ψέμα και την κλεψιά"(wikipedia).

Ο Μάγος κρατάει το μαγικό του ραβδί όρθιο, δείχνοντας τον ουρανό, σε ένδειξη της ικανότητάς του να μετατρέπει την πνευματική ενέργεια σε ύλη, ενώ το άλλο του χέρι δείχνει προς το έδαφος, αποδίδοντας σε εικόνα την ερμητική ρήση "Όπως πάνω έτσι και κάτω". Συχνά τον βλέπουμε να φοράει μία ζώνη, που έχει τη μορφή του Ουροβόρου, του φιδιου που τρώει την ουρά του και που συμβολίζει την αιωνιότητα. Στο τραπέζι μπροστά του έχει τα τέσσερα μαγικά σύμβολα που είδαμε και στον Τρελλό, μόνο που ο Μάγος τα προσαρμόζει σύμφωνα με το Θέλημά του.

Η κάρτα αυτή συμβολίζει τη θεϊκή δύναμη που υπάρχει σε κάθε άνθρωπο, που δεν είναι άλλη από τη δύναμη της δημιουργίας.

ΓΕΝΙΚΑ
Ο Μάγος είναι ο πρώτος χαρακτήρας που συναντάει ο Τρελλός. Φέρει τον αριθμό 1, που συμβολίζει την ατομικότητα και τη δημιουργία, το συνδυασμό δηλαδή που προκαλεί την υλοποίηση διαμέσου της ατομικής θέληση. Ο Μάγος παίρνει το τίποτα απ' το οποίο εμαφανίστηκε ο Τρελλός και το μετατρέπει σε κάτι, απ' το μηδέν περνάει στη μονάδα. Μας υπενθυμίζει ότι οι δυνάμεις της ψυχής πρέπει να φέρνουν χειροπιαστά αποτελέσματα στον υλικό κόσμο για να έχουν κάποιο νόημα. Αν δε χρησιμοποιούμε αυτές τις δυνάμεις, είναι σα να μην υπάρχουν.

Ο Μάγος είναι σίγουρος για τις δυνάμεις του και για την ικανότητά του να παράγει τ΄αποτελέσματα που θέλει. Οι μαγικές του ικανότητες προέρχονται από δυνάμεις έξω απ' αυτόν, αλλά αυτές τις δυνάμεις τις έχει υπό τον έλεγχό του. Πρέπει να τονίσουμε ότι ο Μάγος είναι ο διάμεσος, το κύκλωμα, μέσω του οποίου αυτές οι δυνάμεις βρίσκουν έκφραση κι ότι υπάρχει εδώ μία σχέση αλληλεξάρτησης. Ούτε ο Μάγος ούτε οι δυνάμεις που έλεγχει είναι τίποτα χωρίς ο ένας τον άλλον. Ο Μάγος μας λέει πως η ζωή, είναι σε μεγάλο βαθμό στα χέρια μας κι ότι έχουμε τις ικανότητες και τα μέσα ν' αλλάξουμε αυτά που δε μας αρέσουν.

Το πέρασμα απ' τον Τρελλό στο Μάγο σηματοδοτεί το πρώτο στάδιο της συνειδητής ύπαρξης. Το στάδιο όπου το παιδί αποκτά συνείδηση και αντίληψη του κόσμου. Για να το επιτύχει αυτό, πρέπει να αποκτήσει τον έλεγχο των φυσικών του αισθήσεων. Ο Μάγος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του Πνεύματος (Τρελλός) και του κόσμου των αισθήσεων.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Όποτε εμφανίζεται ο Μάγος, σημαίνει ότι έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα απαραίτητα εργαλεία -δημιουργίας ή καταστροφής- κι ότι διαθέτουμε την απαραίτητη γνώση για να επιλέξουμε σωστά τί ακριβώς θα χρησιμοποιήσουμε στην κάθε περίπτωση.

Ο Μάγος σηματοδοτεί την έναρξη της δράσης και την μετουσίωση των επιθυμιών σε πράξεις κι έχει εξαιρετική ικανότητα συγκέντρωσης. Πολλές φορές όταν βλέπουμε το Μάγο σ' ένα ρίξιμο, μπορεί να παρατηρήσουμε περίεργες, συγχρονιστικές συμπτώσεις και φαινόμενα που μπορεί να μοιάζουν μαγικά.

Οποιαδήποτε δημιουργική δουλειά ευνοείται όταν εμφανιστεί αυτή η κάρτα. Γενικά ο Μάγος θεωρείται καλός οιωνός, εφόσον έχουμε την πρόθεση - και η πρόθεση είναι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του Μάγου- να χρησιμοποιήσουμε τις ικανότητές μας. Κατ' επέκταση, η κάρτα αυτή σημαίνει ωρίμανση της προσωπικότητας και ανάληψη νέων πρωτοβουλιών που θα οδηγήσουν σ' επιτυχία.

Αρνητικά ο Μάγος δείχνει μπλοκαρισμένη ενέργεια που μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Η ενέργεια πρέπει να βρει δίοδο έκφρασης, αλλιώς έχει την τάση να εκρήγνυται, με δυσάρεστα αποτελέσματα, που μπορεί να ποικίλλουν απο επιθετικότητα έως καταστροφή/αυτοκαταστροφή. Ανικανότητα, δισταγμός, αποτυχία είναι οι πιθανές εκδοχές του Μάγου αν εμφανιστεί αντεστρεμμένος ή αν οι παρακείμενες κάρτες τον επηρρεάζουν με αρνητικό τρόπο.

Ως άτομο είναι ιδιαίτερα έξυπνος, πολυμήχανος και προσαρμοστικός. Όπως όλοι οι μάγοι όμως, είναι ο άρχοντας των ψευδαίσθήσεων κι έτσι πολύ εύκολα μπορεί να ξεγελάσει αν αυτό επιδιώξει. Είναι ένα άτομο γοητευτικό, που μπορεί όμως να γίνει και επικίνδυνο.

Ο Μάγος περιγράφει κάποιον με μεγάλη αυτοπεποίθηση, κάποιον που μπορεί να επιτύχει οποιοδήποτε στόχο θέσει, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, θεμιτά κι αθέμιτα, αν αυτό θελήσει.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
ΘΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: υλοποίηση, δεξιοτεχνία, ικανότητες, δημιουργικότητα, θέληση, πρόθεση, διάκριση, οργάνωση, αυτοπεποίθηση, διαύγεια πνεύματος, αποκρυφιστική γνώση, μύηση, προσαρμοστικότητα

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: ανεντιμότητα, χειραγώγηση, επιπολαιότητα, εξαπάτηση, ψέματα, διανοητική ασθένεια, σύγχιση, κατάχρηση εξουσίας, εγωκεντρικός, κλέφτης, ανήθικος, αποτυχία σε σχέδια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου