ΤΟ ΠΕΝΤΕ ΣΤΗΝ ΤΑΡΩ
Όλα στη ζωή βρίσκονται σε μία συνεχή ροή και οι καταστάσεις δε μένουν ποτέ για πάντα αμετάβλητες. Έτσι μετά από τη σταθερότητα που προσπάθησαν να διατηρήσουν τα τεσσάρια, έρχεται μοιραία η αναστάτωση και η αποδιοργάνωση. Τα Πέντε στην Ταρώ φέρνουν μαζί τους την αποδόμηση, την αναταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί απλά σα μια σύχγιση που θα μας χαλάσει τη μέρα έως το απόλυτο χάος.
Όλα τα πεντάρια παραπέμπουν σε κάποιας μορφής απώλεια και πάλη. Συναισθηματική, υλική ή διανοητική. Κάτω απ' αυτή την απώλεια, κρύβεται συχνά η επιθυμία του ελέγχου των καταστάσεων. Τα Πέντε συσχετίζονται με τον
Ιεροφάντη, που είναι αυτός που έχει την απόλυτη πνευματική εξουσία πάνω στη Γη. Ο έλεγχος όμως, δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί όταν οι κάρτες με τον αριθμό πέντε εμφανίζονται σ' ένα ρίξιμο. Κάποιες φορές βρισκόμαστε στη θέση αυτού που προσπαθεί να τον ασκήσει ή να τον αποκτήσει και κάποιες άλλες στη θέση αυτού που τον χάνει.
Αυτό δε σημαίνει όμως ότι τα Πέντε είναι κάρτες που θα πρέπει να θεωρηθούν αρνητικές. Δεν είναι λίγες οι φορές, που η ζωής μας χρειάζεται το ταρακούνημα που φέρνουν τα πεντάρια και η σταθερότητα δεν είναι πάντα κάτι καλό. Όπως είδαμε στην περίπτωση του
Δύο Σπαθί που κρατάει αμυντική θέση προκειμένου να μην πάρει μία τελεσίδικη απόφαση ή του
Τέσσερα Κούπα, που βυθίζεται στην απάθεια, επειδή προτιμά το γνωστό και οικείο (και βαρετό), παρά το άγνωστο και επικίνδυνο (αλλά ενδεχομένως εξαιρετικά ενδιαφέρον). Σ΄αυτές τις περιπτώσεις, το Πέντε είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται, για να δώσει μία νέα ώθηση, να ταρακουνήσει τα νερά και ν' ανοίξει νέους ορίζοντες.
Σίγουρα τα Πέντε στην Ταρώ φέρνουν μαζί τους προκλήσεις, φόβους και ενδεχομένως πλήγματα στην υπερηφάνεια μας, αλλά συγχρόνως ανοίγουν το δρόμο στο να βρεθεί κάποια λύση στα προβλήματα που μας απασχολούν, κάνοντάς μας να τ' αντιμετωπίσουμε είτε το θέλουμε είτε όχι.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
Εντάσεις, Δοκιμασίες, Σύγχιση, Απογοήτευση, Περιπέτεια, Πρόκληση, Αλλαγή, Αβεβαιότητα, Δράση, Φιλοδοξία
Διάβασμα Ταρώ μέσω Skype/Facebook Messenger
ΤΟ ΠΕΝΤΕ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ
Στοιχείο: Φωτιά
Αστρολογική Αντιστοιχία: Ο Κρόνος στο Λέοντα
Μυστικιστικός Τίτλος: ο Άρχοντας του Ανταγωνισμού
Χρόνος: 22 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου
ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Όταν εμφανίζεται το Πέντε Μπαστούνι δημιουργείται πάντα η επιθυμία να ξεχωρίσουμε, να φανούμε ανώτεροι ή καλύτεροι από κάποιους άλλους. Γι' αυτό και το Πέντε Μπαστούνι είναι η κάρτα του ανταγωνισμού - συνήθως του υγιούς ανταγωνισμού. Ο ανταγωνισμός μπορεί ν' αναφέρεται σε επαγγελματικά ή ερωτικά, αλλά μπορεί ακόμα και ν' αναφέρεται κυριολεκτικά σ' ένα απλό διαγωνισμό ομορφιάς ή σ' έναν αγώνα μεταξύ αθλητικών ομάδων. Κάποιες άλλες φορές, το Πέντε Μπαστούνι συμβολίζει απλά και μόνο ένα φιλικό παιχνίδι, που μπορεί να γίνεται για πλάκα ή για διασκέδαση.
Στην κλασσική τράπουλα των Rider-Waite, απεικονίζονται 5 άτομα να παλεύουν μεταξύ τους, κρατώντας όλοι τους το ίδιο όπλο, ένα μπαστούνι. Αυτό σημαίνει ότι δεν προσπαθούν απαραίτητα να τραυματίσουν ο ένας τον άλλο -για κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό ένα σπαθί-, γι’ αυτό το Πέντε Μπαστούνι συχνά υπονοεί τον φιλικό ανταγωνισμό, την ευγενή άμιλλα. Αλλά παρόλες τις ευγενείς προθέσεις, η τελική ερώτηση του Πέντε Μπαστούνι είναι αν τελικά θα καταφέρουμε να αναδειχθούμε μέσα από τη μάχη στην οποία έχουμε εμπλακεί, αν θα καταφέρουμε να ξεχωρίσουμε απ’ τους άλλους.
Το Πέντε Μπαστούνι μας υπενθυμίζει πως ό,τι κι αν επιδιώκουμε, υπάρχουν κι άλλοι που θέλουν ακριβώς το ίδιο. Έτσι όσον αφορά στα επαγγελματικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως συμβολίζει τη συνέντευξη που πρέπει να δώσουμε προκειμένου να προσληφθούμε σε κάποια θέση. Ο ανταγωνισμός είναι φιλικός, αλλά με κάποιο τρόπο θα πρέπει ν’ αποδειχθούμε καλύτεροι απ’ τους άλλους. Αντιθέτως, το
Πέντε Σπαθί, που κι αυτό δείχνει ανταγωνισμό, έχει πολύ πιο ύπουλες προθέσεις . Η μάχη του Πέντε Σπαθί οδηγεί σε παγίδα, σε ήττα, όχι σε ανάδειξη νικητή. Με το Πέντε Μπαστούνι, ναι μεν εξακολουθεί να υπάρχει η αντιπαράθεση, αλλά όλοι οι εμπλεκόμενοι μάχονται επί ίσοις όροις, κάνοντας τίμιες κινήσεις. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε τα δυνατά μας, με ενέργεια και πάθος, ώστε ν’ αναδειχθούμε νικητές.
Το Πέντε Μπαστούνι μπορεί να εμφανιστεί όταν οι ιδέες και οι αντιλήψεις μας προκαλούν αντιδράσεις στους γύρω μας. Μπορεί να χρειαστεί να υπερασπιστούμε τα πιστεύω μας, τον ηθικό μας κώδικα ή να μπούμε σε φιλοσοφικές και πολιτικές διαμάχες.
Στα ερωτικά μπορεί να σημαίνει ότι έχουμε (ανοιχτό) ανταγωνισμό από άλλους για το ίδιο πρόσωπο ή ότι απλά προσπαθούμε να τραβήξουμε την προσοχή κάποιου. Αυτός ο κάποιος μπορεί να είναι ένα πρόσωπο που μας ενδιαφέρει αλλά δεν είμαστε σε σχέση μαζί του ή κάποιος με τον οποίο έχουμε σχέση, αλλά αισθανόμαστε πως μας παραμελεί. Έτσι μπαίνουμε σε κάποιου είδους μάχη, ενάντια σ' ό,τι αποσπά την προσοχή του αγαπημένου μας από εμάς. Αυτό μπορεί να είναι κάποιο άλλο άτομο, αλλά μπορεί να είναι οι φίλοι ή η οικογένεια του άλλου, τα παιδιά ή ακόμα και κάποια δραστηριότητα.
Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το Πέντε Μπαστούνι, δε συμβολίζει μάχες μέχρι θανάτου. Έχει μια πιο ελαφριά και παιχνιδιάρικη χροιά από άλλες κάρτες που συμβολίζουν αντιπαραθέσεις. Είναι πολύ πιθανό, η μάχη που φαίνεται στο Πέντε Μπαστούνι να μας ικανοποιήσει, ακόμα και να μας διασκεδάσει. Γι' αυτό το Πέντε Μπαστούνι, ως συμβουλή, μας προτρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως "είναι μόνο ένα παιχνίδι”.
Παρόλο που η ενέργεια που φέρνουν τα πεντάρια είναι χαοτική, υποβόσκει πάντα η επιθυμία να επέλθει κάποιου είδους τάξη μέσα απ΄το χάος. Ο απώτερος σκοπός του Πέντε Μπαστούνι, είναι η ανάδειξη κάποιου νικητή. Όταν αυτή η κάρτα επηρεάζεται αρνητικά από άλλες, η ενέργεια αυτή είναι μπλοκαρισμένη και το χάος συνεχίζει να επικρατεί.
Και πάλι στην αρνητική του μορφή, το Πέντε Μπαστούνι, μπορεί να σημαίνει πως κάποιος παίρνει την αντιπαράθεση πολύ πιο σοβαρά απ' όσο πρέπει ή ότι χρησιμοποιεί αθέμιτα μέσα για να κερδίσει.
Αντεστραμμένη, η κάρτα αυτή δείχνει ότι η ενέργεια της ευγενούς άμιλλας είναι μπλοκαρισμένη. Κάποιος μπορεί να αισθάνεται ηττοπάθεια πριν ακόμα κάνει την παραμικρή προσπάθεια ή μπορεί να αισθανθεί ότι όλα είναι χαμένα εκ των προτέρων κι ότι δεν υπάρχει λόγος ν' αγωνιστεί για τίποτα. Όπως για παράδειγμα στα επαγγελματικά, κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι δεν υπάρχει λόγος να διεκδικήσει μία θέση, που γνωρίζει ότι θα δωθεί σε άλλον λόγω κάποιου μέσου ή γνωριμίας, οπότε σε αυτή την περίπτωση οποιαδήποτε προσπάθεια είναι απλά σπατάλη ενέργειας.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
Θετικά: Ευγενής Άμιλλα, Ανταγωνισμός, Παιχνίδια, Αγώνας, Διαγωνισμός, Συνέντευξη, Αδρεναλίνη, Φιλοδοξία, Δοκιμασία
Αρνητικά: Εσωτερική πάλη, Ηττοπάθεια, Εγωισμός, Εκνευρισμός, Πρόκληση, Αντιπαραθέσεις, Καταπιεσμένη ενέργεια, Σπατάλη ενέργειας, Παραμέληση, Φόβος ανταγωνισμού, Σύγκρουση συμφερόντων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου