Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Το Πέντε Κούπα

ΤΟ ΠΕΝΤΕ ΣΤΗΝ ΤΑΡΩ

Όλα στη ζωή βρίσκονται σε μία συνεχή ροή και οι καταστάσεις δε μένουν ποτέ για πάντα αμετάβλητες. Έτσι μετά από τη σταθερότητα που προσπάθησαν να διατηρήσουν τα τεσσάρια, έρχεται μοιραία η αναστάτωση και η αποδιοργάνωση. Τα Πέντε στην Ταρώ φέρνουν μαζί τους την αποδόμηση, την αναταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί απλά σα μια σύχγιση που θα μας χαλάσει τη μέρα έως το απόλυτο χάος.

Όλα τα πεντάρια παραπέμπουν σε κάποιας μορφής απώλεια και πάλη. Συναισθηματική, υλική ή διανοητική. Κάτω απ' αυτή την απώλεια, κρύβεται συχνά η επιθυμία του ελέγχου των καταστάσεων. Τα Πέντε συσχετίζονται με τον Ιεροφάντη, που είναι αυτός που έχει την απόλυτη πνευματική εξουσία πάνω στη Γη. Ο έλεγχος όμως, δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί όταν οι κάρτες με τον αριθμό πέντε εμφανίζονται σ' ένα ρίξιμο. Κάποιες φορές βρισκόμαστε στη θέση αυτού που προσπαθεί να τον ασκήσει ή να τον αποκτήσει και κάποιες άλλες στη θέση αυτού που τον χάνει.

Αυτό δε σημαίνει όμως ότι τα Πέντε είναι κάρτες που θα πρέπει να θεωρηθούν αρνητικές. Δεν είναι λίγες οι φορές, που η ζωής μας χρειάζεται το ταρακούνημα που φέρνουν τα πεντάρια και η σταθερότητα δεν είναι πάντα κάτι καλό. Όπως είδαμε στην περίπτωση του Δύο Σπαθί που κρατάει αμυντική θέση προκειμένου να μην πάρει μία τελεσίδικη απόφαση ή του Τέσσερα Κούπα, που βυθίζεται στην απάθεια, επειδή προτιμά το γνωστό και οικείο (και βαρετό), παρά το άγνωστο και επικίνδυνο (αλλά ενδεχομένως εξαιρετικά ενδιαφέρον). Σ΄αυτές τις περιπτώσεις, το Πέντε είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται, για να δώσει μία νέα ώθηση, να ταρακουνήσει τα νερά και ν' ανοίξει νέους ορίζοντες.

Σίγουρα τα Πέντε στην Ταρώ φέρνουν μαζί τους προκλήσεις, φόβους και ενδεχομένως πλήγματα στην υπερηφάνεια μας, αλλά συγχρόνως ανοίγουν το δρόμο στο να βρεθεί κάποια λύση στα προβλήματα που μας απασχολούν, κάνοντάς μας να τ' αντιμετωπίσουμε είτε το θέλουμε είτε όχι.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Εντάσεις, Δοκιμασίες, Σύγχιση, Απογοήτευση, Περιπέτεια, Πρόκληση, Αλλαγή, Αβεβαιότητα, Δράση, Φιλοδοξία

Διάβασμα Ταρώ μέσω Skype/Facebook Messenger

Readings

ΤΟ ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΠΑ

Στοιχείο: Νερό

Αστρολογική Αντιστοιχία: Ο Άρης στο Σκορπιό

Μυστικιστικός Τίτλος: ο Άρχοντας της Απώλειας της Ικανοποίησης

Χρόνος: 12 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Το Πέντε Κούπα είναι γνωστό ως η κάρτα της απώλειας. Μιας απώλειας που έχει τις περισσότερες φορές συναισθηματικό αντίκτυπο. Και είναι αλήθεια, ότι συχνά προμηνύει την κατάρρευση μίας σχέσης και τη συναισθηματική ανισορροπία που μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να φέρει στη ζωή μας. Με μία πιο βαθιά ματιά όμως, το Πέντε Κούπα δεν αναφέρεται στην απώλεια αυτή καθαυτή, αλλά στην αδυναμία και στην απροθυμία μας να δούμε πέρα απ' την απώλεια. Έτσι το μόνο που κάνουμε είναι να θρηνούμε για κάτι που έχει ήδη χαθεί, αδιαφορώντας γι' αυτά που ακόμα έχουμε.

Το Πέντε Κούπα είναι μία κάρτα που συχνά εμφανίζεται για να επισημάνει ότι έχουμε μετανιώσει για κάποιο λάθος που κάναμε. Μια επιπόλαιη πράξη, μία απερίσκεπτη κουβέντα, κάτι που θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει καλύτερα ή διαφορετικά και δεν το κάναμε κι ευχόμαστε να είμασταν σε θέση να πάμε πίσω στο χρόνο και ν' αλλάξουμε αυτό που έγινε. Και σ' αυτή την περίπτωση, βλέπουμε ότι εστιάζουμε στην ενοχή, σ' αυτό που έγινε και δεν αλλάζει, αντί να εστιάσουμε σ' αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν, σ' αυτά που θα μπορούσαμε να διορθώσουμε, έστω και κατόπιν εορτής.

Το Πέντε Κούπα είναι η κάρτα της αυτολύπησης και του σύνδρομου του μάρτυρα. Περιγράφει τις περιπτώσεις που βλέπουμε τον εαυτό μας σα θύμα των περιστάσεων, που αισθανόμαστε αδικημένοι απ' τους άλλους ή τη ζωή και συχνά βρίσκουμε ικανοποίηση σ' αυτό το συναίσθημα, έχοντας την λανθασμένη αντίληψη ή την ενδόμυχη ελπίδα ότι η ζωή μας χρωστάει κι ότι όσο περισσότερο θλιμμένοι εμφανιζόμαστε και αισθανόμαστε τόσο πιθανότερο είναι να μας δωθούν πίσω αυτά που τόσο άδικα στερηθήκαμε. Αλλά το να "λογομαχούμε" με τις καταστάσεις, δε θα τις κάνει ποτέ από μόνο του να διορθωθούν.

Το Πέντε Κούπα είναι η φυσική ροή της ζωής. Χωρίς το κάτω δεν μπορεί να υπάρξει πάνω, χωρίς αρνητικό δεν μπορεί να υπάρξει θετικό. Είναι όλα μέσα στο πρόγραμμα, γιατί αυτό είναι η ζωή. Γι' αυτό το Πέντε Κούπα σα συμβουλή μας παρακινεί να δώσουμε την προσοχή μας όχι σ' αυτά που χάθηκαν, αλλά σ' αυτά που είναι ακόμα εδώ, στα πράγματα που έχουν νόημα και που ενδεχομένως είναι κάτω απ' τη μύτη μας, αλλά εμείς δεν τα βλέπουμε. Το Πέντε Κούπα μας συμβουλεύει να πάρουμε την προσοχή μας απ' αυτά που δεν είναι και να την κατευθύνουμε σ' αυτά που είναι. Κάποιοι άνθρωποι συνηθίζουν να εστιάζουν σε φόβους και ανησυχίες, ακόμα κι σε καιρούς που στη ζωή τους δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Πόσες φορές δε φοβόμαστε ότι κάτι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό; πόσες φορές δεν ανησυχούμε ότι η ευτυχία μας μπορεί να καταστραφεί από χίλιους δυο φανταστικούς λόγους; Πόσες φορές δεν περιμένουμε ότι η ζωή θα τραβήξει και πάλι το χαλί κάτω απ' τα πόδια μας; αυτή είναι η ουσία του Πέντε Κούπα εν δράσει.

Το αρνητικό Πέντε Κούπα δείχνει ότι υπάρχει ένα συναισθηματικό μπλοκάρισμα. Ενώ όλα στην επιφάνεια μπορεί να φαίνονται καλά, στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι κολλημένα σε μία κατάσταση που δε λέει να εκτονωθεί. Αν αναφέρεται σε σχέση, η σχέση αυτή δε μπορεί να εξελιχθεί, διότι τα όποια προβλήματά της δεν έρχονται στο φως, ενώ οι εμπλεκόμενοι συνεχίζουν να μην αφήνουν τη μπλοκαρισμένη ενέργεια να βγει προς τα έξω, εμποδίζοντας συγχρόνως οποιαδήποτε πιθανότητα έχει αυτή η σχέση να εξελιχθεί και να βελτιωθεί. Το αρνητικό Πέντε Κούπα περιγράφει τις περιπτώσεις που βρισκόμαστε σε άρνηση, όπου κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα δεν είναι καλά, μη θέλοντας ν' αναταράξουμε τις -φαινομενικές- ισορροπίες.

Το αρνητικό Πέντε Κούπα περιγράφει σχέσεις όπου τα συναισθηματικά αποθέματα έχουν στερέψει προ πολλού και δεν υπάρχει πια τίποτα που να μπορεί ν' αναζωογονήσει τη σχέση.

Το αντεστραμμένο Πέντε Κούπα μπορεί να σημαίνει ότι οι ελπίδες μας αναπτερώνονται κι ότι αρχίζουμε να θεραπευόμαστε από το πλήγμα κάποιας απώλειας. Παλιοί φίλοι με τους οποίους είχαμε χαθεί μπορεί να επιστρέψουν στη ζωή μας, ενώ όσο η διάθεσή μας καλυτερεύει, μπορούμε πιο εύκολα να πούμε “περασμένα – ξεχασμένα” και ν' απελευθερώσουμε την όποια πικρία μας δηλητηριάζει.

Και πάλι στην αντεστραμμένη του μορφή, το Πέντε Κούπα είναι μία κάρτα που συμβολίζει ομάδες που σχηματίζονται για ένα συγκεκριμένο πολιτικό ή ανθρωπιστικό σκοπό, όπως η προστασία του περιβάλλοντος ή η προστασία ειδών υπό εξαφάνιση.

Διάβασμα Ταρώ Μέσω Email

Reading via Email

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Θετικά: Αποδοχή, Αλλαγή οπτικής γωνίας, Συναισθηματική αποφόρτιση, Συγχώρεση, Ομάδες κοινοφελούς εργασίας

Αρνητικά: Απογοήτευση, Θλίψη, Μετάνοια, Συναισθηματικό μπλοκάρισμα, Πεσιμισμός, Κατάθλιψη, Απώλεια, Δυσαρέσκεια, Απόγνωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου