Στοιχείο: Νερό
Χρόνος: 19 Φεβρουαρίου - 20 Μαρτίου
Αστρολογική Αντιστοιχία: Ιχθείς
Μυστικιστικός Τίτλος: ο Άρχοντας της Ροής, Το Τέκνο των Υιών των Ισχυρών
Αριθμός: 18 - η επιστροφή του ζώου
ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ
Στη 18η κάρτα της Μεγάλης Αρκάνα, βλέπουμε να εικονίζεται ένα νυχτερινό σκηνικό, με τα βαθιά χρώματα του μισοσκόταδου να κυριαρχούν. Η νύχτα και το σκοτάδι συμβολίζουν την αβεβαιότητα, το φόβο, τον κίνδυνο και την αίσθηση ότι έχουμε χάσει το δρόμο μας.
Ψηλά λάμπει η πανσέληνος ή σε κάποιες περιπτώσεις η Σελήνη σε χάση, ενώ από πάνω της στάζουν σταγόνες υγρασίας, οι οποίες μας φέρνουν στον μυαλό το γράμμα γιοντ, το πρώτο γράμμα του ονόματος του θεού στα εβραϊκά.
Από κάτω απεικονίζονται δύο ζώα, συνήθως ένας λύκος κι ένας σκύλος που γαυγίζουν στη Σελήνη, ενώ πίσω τους, από μία μυστηριώδη λίμνη με βαλτώδη νερά, ξεπροβάλλει ένας αστακός. Ο λύκος συμβολίζει τη ζωώδη φύση, που ξυπνάει απ' την παρουσία της Σελήνης και η οποία μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια τα πιο πρωτόγονα ένστικτα, ενώ ο σκύλος συμβολίζει τα ίδια ένστικτα, που όμως έχουμε δαμάσει. Το νερό, όπως έχουμε δει ήδη πολλές φορές, συμβολίζει τα συναισθήματα και το υποσυνείδητο, ενώ ο αστακός που βγαίνει απ' τα βάθη του, συμβολίζει κάτι ακόμα βαθύτερο απ' τα ένστικτα. Συμβολίζει τους φόβους του συλλογικού ασυνείδητου, τους εσωτερικούς δαίμονες, τις παράνοιες, που επιχειρούν να βγουν στην επιφάνεια.
Παρόλο που επικρατεί σκοτάδι και παρόλο που μπορεί ο δρόμος να φαίνεται πως έχει χαθεί, στο βάθος βλέπουμε δύο πύργους, που δείχνουν ότι ο προορισμός παραμένει, ακόμα κι αν προσωρινά δεν τον βλέπουμε. Οι δύο πύργοι συμβολίζουν το δυαδισμό, όπως είδαμε και στις στήλες της Αρχιέρειας. Ο δυαδισμός, όπως διδαχθήκαμε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στη Μεγάλη Αρκάνα, είναι μόνο φαινομενικός, ενώ η πραγματικότητα συνδυάζει κι ενσωματώνει τα πάντα, ασχέτως αν στη δική μας αντίληψη φαίνονται διασπασμένα.
Ο αριθμός 18, που αν προσθέσουμε τα ψηφία του, μας δίνουν το άθροισμα 9, σημαίνει ότι ακόμα ένας κύκλος βαίνει προς ολοκλήρωση, όπως είδαμε και στην κάρτα με τον αριθμό 9, στον Ερημίτη.
Διάβασμα Ταρώ μέσω Skype/Facebook Messenger
ΓΕΝΙΚΑ
Η Σελήνη είναι άλλη μία κάρτα της Μεγάλης Αρκάνα που προκαλεί ανησυχία. Το νυχτερινό σκηνικό επιλέχθηκε, διότι στο ημίφως τα όλα φαίνονται διαστρεβλωμμένα και οι σκιές αλλοιώνουν τα πράγματα γύρω μας.
Η Σελήνη είναι η τελευταία πρόκληση που εκδηλώνεται στη Μεγάλη Αρκάνα. Συμβολίζει τη σκοτεινή νύχτα της ψυχής, όπου με δυσκολία βλέπουμε το φως, όπου κανένα μονοπάτι δε φαίνεται μπροστά μας και δεν υπάρχει κανείς να μας καθοδηγήσει.
Το ημίφως της Σελήνης, μπορεί να φέρει στην επιφάνεια περίεργα συναισθήματα κι εντυπώσεις. Δεν είναι τυχαίο που μία λέξη που περιγράφει την τρέλλα είναι ο "σεληνιασμός". Στο μεσαίωνα πίστευαν ότι η οι ψυχές των τρελλών δραπέτευαν στη Σελήνη, ενώ υπάρχουν πολλοί θρύλοι για πλάσματα της νύχτας, όπως οι λυκάνθρωποι, που μεταμορφώνονταν όταν γέμιζε η πανσέληνος.
Η κάρτα αυτή μας φέρνει στο μυαλό και τις ιστορίες ηρώων, που προκειμένου να φτάσουν στην τελική νίκη (Ήλιος), έπρεπε πρώτα να περάσουν από δυσκολίες, να σκοτώσουν τέρατα και να πολεμήσουν τους φόβους τους.
ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Όταν εμφανίζεται η Σελήνη, πρέπει πρώτα απ' όλα να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται, είτε γιατί δεν είναι ορατά είτε γιατί δεν είναι ξεκάθαρα. Η κάρτα αυτή μας προειδοποιεί να είμαστε προσεκτικοί και να έχουμε όσο πιο αντικειμενικά ματιά μπορούμε. Πρέπει να προσέχουμε ποιους εμπιστευόμαστε και τι πιστεύουμε, διότι η εξαπάτηση είναι πολύ συχνή όταν εμφανίζεται αυτή η κάρτα.
Η Σελήνη είναι η κάρτα της φαντασίας κι της ενεργοποίησης του ασυνείδητου. Είναι πιθανόν να βιώσουμε έντονα όνειρα, παράξενα συναισθήματα, ακόμα και παραισθήσεις. Όπως και στην Αρχιέρεια που είναι κι αυτή συνδεδεμένη με τη Σελήνη και τις λειτουργίες της, έτσι κι εδώ, θα παρατηρήσουμε τάσεις εσωτερίκευσης κι εσωστρέφεια. Είναι πιθανόν να αισθανθούμε την ανάγκη για περισότερη ηρεμία, λιγότερη κοινωνικότητα και να θελήσουμε να εγκαταλείψουμε κάποιες δραστηριότητες ή απλά να τις σταματήσουμε για λίγο.
Η Σελήνη, λόγω της σύνδεσής της με τον έμμηνο κύκλο των γυναικών, μπορεί ν' αναφέρεται σε θέματα ή προβλήματα γονιμότητας.
Το Φεγγάρι συνεχώς αλλάζει φάσεις κι έτσι θα πρέπει να περιμένουμε αλλαγές κι έλλειψη σταθερότητας.
Κρυφοί εχθροί ή ανειλικρινείς φίλοι είναι πιθανόν να υπαρχουν στη ζωή μας αν η Σελήνη πέφτει δίπλα σε φιγούρες. Αυτά τα άτομα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν κουστομπολιά, μηχανορραφίες και σκάνδαλα.
Η Σελήνη είναι συνδεδεμένη με κάθε είδους διανοητική ασθένεια, με κατακράτηση υγρών, με προβλήματα ύπνου κι επίσης μπορεί ν' αναφέρεται σε εθισμό στο αλκοόλ ή/και στα ναρκωτικά.
Η Σελήνη είναι συνδεδεμένη με το υποσυνείδητο και γι' αυτό είναι πολύ πιθανό παλιά ψυχολογικά τραύματα και φόβοι να βγουν στην επιφάνεια. Παρόλα αυτά η Σελήνη μας λέει ότι η διαίσθησή μας θα είναι δυνατή και να μη διστάσουμε να πιστέψουμε και να ενεργήσουμε σύμφωνα μ' αυτά που μέσα μας ξέρουμε ότι είναι σωστά ή λάθος.
Αν η Σελήνη επηρρεάζεται αρνητικά, αρνούμαστε ν' ακούσουμε αυτά που μας λέει η διαίσθησή μας είτε γιατί μας προκαλούν φόβο είτε γιατί απορρίπτουμε τις δυνάμεις που δε βλέπουμε.
Πολλές φορές μπορεί να θελήσουμε να κρατήσουμε με κάθε κόστος μακριά μας αυτά που μας τρομάζουν, αντί να αποφασίσουμε να τα διαχειριστούμε και να τα ξεπεράσουμε, με αποτέλεσμα να εξαντληθούμε ψυχικά και σωματικά.
Άτομα που είναι ασταθή κι επηρρεπή στον πανικό, μπορεί να βιώσουν υπερβολικούς φόβους που συχνά δεν έχουν καμία βάση, όπως εκείνους που προέρχονται απο αστικούς μύθους, θεωρίες συνομωσίας, μανία καταδίωξης και άλλα και να οδηγηθούν σε συμπεριφορές που ξεφεύγουν απ΄τη λογική. Στην περίπτωση όμως που κάποιος έχει εσωτερική σταθερότητα, η αρνητικά επηρρεασμένη Σελήνη μπορεί κάλλιστα να σημαίνει ότι το άτομο αυτό θα αντιμετωπίσει και θα ξεπεράσει τους φοβους του ή ότι θα καταφέρει να ξεκαθαρίσει μία μπερδεμένη κατάσταση, φέρνοντας στην επιφάνεια πράγματα που ήταν μυστικά.
Διάβασμα Ταρώ Μέσω Email
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
ΘΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: υποσυνείδητο, όνειρα, φαντασία, μυστικά, ένστικτα, σεληνιακός κύκλος, καλλιτεχνική έκφραση, διαλογισμός, αποκάλυψη μυστικών, τέλος σύγχισης, δημιουργικότητα, ελευθερία
ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: σύγχιση, φόβος, φήμες, ασυνεννοησία, εφιάλτες, εξαπάτηση, φορτισμένα συναισθήματα, αυταπάτες, αστάθεια, ασυνέπεια, τρέλλα, εκβιασμός
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013
Η Σελήνη - XVIII
Ετικέτες
Η Σελήνη,
Η Σελήνη στην Ταρό,
Η Σελήνη στην Ταρώ,
Μαθήματα Ταρώ,
Το Φεγγάρι στην Ταρώ,
the Moon in the tarot
Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013
Το Αστέρι - XVII
Στοιχείο: Αέρας
Χρόνος: 20 Ιανουαρίου - 18 Φεβρουαρίου
Αστρολογική Αντιστοιχία: Υδροχόος
Μυστικιστικός Τίτλος: Η Κόρη του Ουράνιου Στερεώματος, Αυτή Που Κατοικεί Εντός των Υδάτων
Αριθμός: 17 - ο αριθμός της ελπίδας
ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ
Στην κάρτα με τον αριθμό 17, βλέπουμε μία γυμνή γυναικεία φιγούρα, που αποπνέει νεότητα και υγεία, να γονατίζει μπροστά σ' ενα ήρεμο ποτάμι, το ένα πόδι της στη γη και το άλλο στο νερό. Στα χέρια της κρατάει δύο κανάτες κι από αυτές ρίχνει νερό τόσο στη γη όσο και στον ποταμό. Η εικόνα αυτή θα μας θυμίσει τη φιγούρα που είδαμε στην Εγκράτεια, που επίσης εικονίζεται κρατώντας δύο κανάτες με νερό, τις οποίες όμως αναμειγνύει. Και οι δύο αυτές κάρτες έρχονται μετά από μία κρίση, του Θανάτου και του Πύργου αντίστοιχα, μόνο που η Εγκράτεια αντλεί την ηρεμία και τη χαλαρότητα της από τον έλεγχο, την πειθαρχία, ενώ η ηρεμία του Αστεριού είναι ελεύθερη κι αβίαστη.
Το νερό συμβολίζει και πάλι το υποσυνείδητο, που έρχεται να υποστηρίξει και να βοηθήσει το συνειδητό, τη γη. Το πόδι της γυναίκας, ενώ πατάει μέσα στο νερό δε διαταράσσει την επιφάνειά του, δείχνοντας πως όλα είναι πιθανά, ακόμα και τα θαύματα.
Πίσω της βλέπουμε ένα δέντρο και στο κλαδί του ένα πουλί ή πεταλούδα. Το πουλί/πεταλούδα είναι σύμβολο της ψυχής και της αθανασίας. Για κάποιους, του πουλί είναι σύμβολο του αιγυπτιακού θεού Θωθ, που ήταν ο θεός όλων των τεχνών και της γραφής και κατ' επέκταση της δημιουργίας, ο οποίος αναπαρίστατο με το κεφάλι του πουλιού ίβις.
Στον ουρανό παρατηρούμε ένα μεγάλο αστέρι με οκτώ ακτίνες να λάμπει από πάνω της, ενώ επτά μικρότερα το περιβάλλουν. Κάποιοι λένε πως το αστέρι αυτό είναι ο Σείριος ή το Αστέρι των Μάγων. Το θερμό φως του άστρου έχει την ίδια προέλευση με το φως του κεραυνού της προηγούμενης κάρτας, όμως το φως του αστεριού δεν έρχεται για να καταστρέψει, αλλά για να καθοδηγήσει.
ΓΕΝΙΚΑ
Το Αστέρι είναι η κάρτα που εξισορροπεί τις προκλήσεις που μας εμφάνισαν οι δυο προηγούμενες κάρτες: ο Διάβολος και ο Πύργος. Είναι η κάρτα της εσωτερικής γαλήνης και μία από τις πιο θετικές κι αισιόδοξες κάρτες της Ταρώ.
Το Αστέρι εμφανίζεται όταν έχει ολοκληρωθεί μία ταραγμένη περίοδος και μπορούμε πια να πάρουμε μία ανάσα ανακούφισης και ν' ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας. Η γύμνια της γυναίκας μας λέει ότι μετά από το χτύπημα του κεραυνού που βιώσαμε στον Πύργο, ξαναρχίζουμε πάλι απ' την αρχή, όπως την πρώτη μέρα που γεννηθήκαμε.
Το Αστέρι μας προτρέπει να λάμψουμε και πάλι, βάζοντας σε εφαρμογή την πείρα και τη σοφία που αποκτήσαμε, μετά από τις προκλήσεις της ζωής.
ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Το Αστέρι έρχεται μετά απ' τον Πύργο και συμβολίζει την ηρεμία που ακολουθεί όταν ο θόρυβος μίας κατάρρευσης έχει πια κοπάσει. Γι' αυτό και θεωρείται η κατεξοχήν κάρτα της ελπίδας και δεν είναι τυχαίο ότι πολλές φορές εμφανίζεται ακριβώς τη στιγμή που αισθανόμαστε ότι κάθε ελπίδα έχει χαθεί.
Όταν η καταστροφική ενέργεια του Πύργου μας αφήνει κενούς, χρειαζόμαστε κάτι για να γεμίσουμε αυτό το κενό και συχνά το μόνο που υπάρχει για να εξισορροπήσει τον πόνο και τη δυστυχία είναι η ελπίδα και η πίστη. Έτσι το Αστέρι είναι επίσης και η κάρτα της πίστης. Πίστης τόσο στις δικές μας δυνάμεις όσο και σε δυνάμεις πάνω από εμάς. Είτε πιστεύουμε στον εαυτό μας είτε σε κάποια ανώτερη δύναμη, η πίστη είναι ο καταλύτης που φέρνει τη θετική αλλαγή.
Πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι το Αστέρι δεν είναι ποτέ μια κάρτα που δείχνει το τελικό αποτέλεσμα ή την τελεσίδικη λύση ενός προβλήματος. Είναι η κάρτα που μας δείχνει μία αχτίδα φωτός και που μας δίνει τη δύναμη και την ελπίδα να προχωρήσουμε ή να ξαναρχίσουμε.
Το Αστέρι, όπως και η Εγκράτεια, είναι μία κάρτα που σχετίζεται με την υγεία. Δείχνει μία περίοδο ίασης, όταν ο κύκλος μίας ασθένειας έχει ολοκληρωθεί και σηματοδοτεί την ανάρρωση και την ανάκαμψη του οργανισμού. Συνδέεται με τη θεραπεία της κατάθλιψης, τους πυρετούς, το στρες, τις ημικρανίες.
Όταν επηρρεάζεται αρνητικά, δείχνει απελπισία, πεσιμισμό, αδυναμία να δούμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων και ανησυχία.
Αυτός που απεικονίζεται μ' ένα αρνητικό Αστέρι, αρνείται τα ταλέντα και τις ικανότητές του, ενώ η έμπνευση φαίνεται να έχει στερέψει. Αυτό πολλές φορές έχει ως αντίκτυπο χαμηλή αυτοεκτίμηση, ακόμα και ηθελημένη απομόνωση από τους άλλους.
Μία άλλη αρνητική ερμηνεία του Αστεριού, είναι ότι έχουμε φιλοδοξίες που δεν έχουν καμία βάση ή μη ρεαλιστικές ελπίδες, όπως για παράδειγμα το να περιμένουμε να βρούμε το τέλειο ταίρι, το οποίο φυσικά δεν εμφανίζεται ποτέ. Μπορεί όμως και να σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος άλλος που μας δίνει ψεύτικες ελπίδες και σ' αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δούμε τα χαρτιά που το περιβάλλουν για περισσότερες πληροφορίες.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
ΘΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: ελπίδα, αισιοδοξία, έμπνευση, φώτιση, υγεία, θετική σκέψη, γαλήνη, πραγματοποίηση ευχής, ομορφιά, χάρη, ιδανικά, ταλέντο, αναγνώριση, το αστρικό πεδίο
ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: απόγνωση, αδυναμία, κατάθλιψη, άγχος, απόρριψη, πεσιμισμός, κυνισμός, αμφιβολλία, κρίση ταυτότητας, εγκατάλειψη, αναβλητικότητα, αρρώστια, ψεύτικες ελπίδες
Ετικέτες
Μαθήματα Ταρώ,
Το Αστέρι,
Το Αστέρι στη Μεγάλη Αρκάνα,
Το Αστέρι στην Ταρώ,
Το Άστρο στην Ταρώ,
The Star in the tarot
Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013
Ο Πύργος - XVI
Στοιχείο: Φωτιά
Χρόνος: 2 έτη
Αστρολογική Αντιστοιχία: Άρης
Μυστικιστικός Τίτλος: Ο Άρχοντας των Ξενιστών των Ισχυρών
Αριθμός: 16, 1 + 6 = 7 - ο ηλιακός αριθμός
ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ
Η απεικόνιση του Πύργου είναι πολύ ξεκάθαρη και περιγραφική: βλέπουμε ένα πύργο να καταρρέει, ενώ τον χτυπάει κεραυνός. Οι ένοικοι του πύργου καταγκρεμίζονται πανικόβλητοι απ' τα παράθυρα του οικήματος.
Για κάποιους, η πτώση των ανθρώπων απ' τον Πύργο, συμβολίζει τη πτώση των πρωτόπλαστων και την εκδίωξή τους απ' τον Παράδεισο. Για άλλους συμβολίζει τον Πύργο της Βαβέλ, που αντιπροσωπεύει τη σύγχιση.
Ο Πύργος είναι το πρώτο οικοδόμημα που συναντάμε στη Μεγάλη Αρκάνα. Συμβολίζει τον υλικό κόσμο και την ύλη γενικά κι η καταστροφή του δεν είναι άλλο από την καταστροφή της στενόμυαλης αντίληψης ότι ο κόσμος είναι μόνο αυτό που βλέπουν τα μάτια μας κι αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας.
Ο κεραυνός, όπλο του Δία και σύμβολο του ταντρικού βουδισμού, είναι σύμβολο φωτός και αλήθειας, που καταστρέφει οτιδήποτε ψεύτικο. Η φωτιά του κεραυνού καταστρέφει αλλά συγχρόνως εξαγνίζει και ανανεώνει. Η φωτιά θεωρείται από την αρχαιότητα στοιχείο εξαγνισμού, παρόλο τον καταστροφικό της χαρακτήρα. Γι' αυτό και οι αλχημιστές έλεγαν Ignis Natura Renovatur Integra, που σημαίνει "η Φύση θα ξαναγεννηθεί μέσα απ' τη φωτιά".
Ο πέτρινος πύργος συμβολίζει τη διανοητική ακαμψία, την προσκόλληση στην ύλη και τον παρωπιδισμό, που πρέπει να καταστραφούν προκειμένου να ανοίξει το πνεύμα και να δει πέραν από στενόμυαλες και περιοριστικές αντιλήψεις.
ΓΕΝΙΚΑ
Μαζί με το Θάνατο και το Διάβολο, ο Πύργος είναι μία από τις κάρτες που προκαλούν ανησυχία και φόβο όταν εμφανίζονται. Ο Πύργος δείχνει ένα οικοδόμημα που γκρεμίζεται από κεραυνό. Αυτό το οικοδόμημα, που μεταφορικά αναφέρεται στην αντίληψη και στη νοοτροπία, γκρεμίζεται γιατί είναι ψεύτικο. Γκρεμίζεται για ν' αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Ο Πύργος συνδέεται με την Αρχιέρεια, γιατί δείχνει το πέπλο της να έχει κομματιαστεί, ενώ ο κεραυνός μας φέρνει στο νου την ενέργεια που επικαλείται ο Μάγος, μόνο που εδώ, αυτή η ενέργεια χτυπάει με ανελέητη και φοβερή ισχύ.
Η κάρτα αυτή είναι ακριβώς το αντίθετο της προηγούμενης, του Διαβόλου. Μέσα από τη βίαιη καταστροφή, τη φωτιά και το φως του κεραυνού έρχεται η απελευθέρωση. Ο Παν μετατρέπεται σε Απόλλωνα, ο Σατανάς σε Εωσφόρο.
Αν προσθέσουμε τα ψηφία του αριθμού 16, μας δίνουν το άθροισμα 7. Το 7 συνδέεται με το Άρμα και είναι ο αριθμός που σχετίζεται με τον Ήλιο και την κοσμική ενέργεια, που στην περίπτωσή μας όμως, πλήττει τον υλικό κόσμο.
ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Ο Πύργος είναι η πιο βίαιη κάρτα της Μεγάλης Αρκάνα, που προκαλεί μία ξαφνική και σοκαριστική συνειδητοποίση ή αποκάλυψη, γρήγορη, αναπάντεχη κι απότομη σαν κεραυνό, η οποία όμως είναι απαραίτητη για να σταματήσουμε να ζούμε με ψευδαισθήσεις. Οι παλιές δομές καταστρέφονται εν μία νυκτί και καλούμαστε, είτε το θέλουμε είτε όχι, να αντιμετωπίσουμε μία τελείως διαφορετική πραγματικότητα απ' αυτή που ξέραμε. Η ζωή και το μυαλό μας, δε μας επιτρέπουν να μένουμε αιωνίως σε καταστάσεις που μας εγκλωβίζουν. Κι αν οι ίδιοι δε βρούμε μία ειρηνική διέξοδο, συνήθως απελευθερωνόμαστε με μία αναπάντεχη, εκρηκτική κατάρρευση.
Ο Πύργος μοιάζει σα μια καταστροφή που συνήθως προέρχεται απο εξωτερικούς παράγοντες. Ένας χωρισμός, κάποια απώλεια, μία οικογενειακή ρήξη, μία απόλυση ή οικονομική κατάρρευση, οτιδήποτε μας κάνει να αισθανόμαστε ότι ο κόσμος μας έχει καταρρεύσει. Πολλά όμως από αυτά τα προβλήματα, προέρχονται από καταστάσεις που απλά αμελούμε ή αρνούμαστε να διαχειριστούμε για πολύ καιρό και που μας χτυπούν τη στιγμή που είμαστε πιο ευάλωτοι.
Αυτό που σίγουρα πρέπει να περιμένουμε και που είναι και το θετικό της υπόθεσης όταν εμφανίζεται ο Πύργος, είναι ότι οι κεραυνοί που τον χτυπάνε και που τελικά τον γκρεμίζουν, ξεκαθαρίζουν οποιαδήποτε κατάσταση και οδηγούν σε μιά καινούργια αρχή.
Ο αντεστραμμένος ή αρνητικά επηρρεαζόμενος Πύργος έχει πολλές φορές την ίδια σημασία με την παραπάνω, μόνο που οι επιπτώσεις είναι πιο ελαφριές.
Κάποιες άλλες φορές όμως, ο αρνητικά επηρρεασμένος Πύργος δείχνει ότι ναι μεν μπορεί να γλιτώσουμε μία επερχόμενη "καταστροφή", αλλά θα παραμείνουμε φυλακισμένοι σε καταστάσεις που ναι μεν τις αισθανόμαστε οικείες, αλλά κάθε άλλο παρά καλό μας κάνουν.
Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτή η κάρτα σημαίνει τυφλή καταστροφή/τυφλό θυμό. Δείχνει καταπιεσμένα συναισθήματα και άρνηση να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια. Τα καταπιεσμένα συναισθήματα σε κάποια στιγμή εκρήγνυνται και μπορεί να καταλήξουν σε επιθετικότητα. Δεν είναι περίεργο που αυτή η κάρτα έχει αστρολογική σύνδεση με τον Άρη, θεό του πολέμου.
Αν έχουμε ενδείξεις κι από άλλες κάρτες, μία άλλη "ανάποδη" ερμηνεία του Πύργου είναι αυτή της αποφυγής καταστροφής την τελευταία στιγμή.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
ΘΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: αποκάλυψη, ανακάλυψη, αφύπνιση, διακοπή, επαναξιολόγηση, τέλος πόνου
ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: αναπάντεχη αλλαγή, χωρισμός, καταστροφή, ταραχές, φυσική καταστροφή, ταπείνωση, κατάρρευση, καταιγίδα, σοκ, τελειώματα, ταραχές, συναισθηματική σύγχιση, άδικη κατηγορία, φυλάκιση, απομονωση, τραύμα
Ετικέτες
Μαθήματα Ταρώ,
ο Πύργος,
ο Πύργος στη Μεγάλη Αρκάνα,
ο Πύργος στην Ταρό,
ο Πύργος στην Ταρώ,
the tower in tarot
Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013
Ο Διάβολος - ΧV
Στοιχείο: Γη
Χρόνος: 22 Δεκεμβρίου - 19 Ιανουαρίου
Αστρολογική Αντιστοιχία: Αιγόκερως
Μυστικιστικός Τίτλος: Ο Άρχοντας των Πυλών της Ύλης, Το Τέκνο των Δυνάμεων του Χρόνου
Αριθμός: 15 - ο αριθμός της πανσελήνου, 5 + 1 = 6
ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ
Στον αριθμό 15 της Μεγάλης Αρκάνα, βρίσκουμε το Διάβολο, μία κάρτα με πολύ πλούσιο συμβολισμό. Αναπαρίσταται με κεφάλι τράγου, φτερά νυχτερίδας, αντεστραμμένη πεντάλφα, χαρακτηριστικά γνωρίσματα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο Σατανά του χριστιανισμού.
Στα χέρια του κρατάει έναν αντεστραμμένο πυρσό, σύμβολο της μαύρης μαγείας και της καταστροφής. Σε αντίθεση με το ραβδί του Μάγου, που δείχνει προς τον ουρανό, ο πυρσός του Διαβόλου, είναι στραμμένος προς τη γη και συμβολίζει τη νοοτροπία ότι δεν υπάρχει τίποτα πέραν του υλικού κόσμου.
Συχνά αναπαρίσταται με γυναικεία στήθη και στην παλάμη του έχει το αστρολογικό σύμβολο του πλανήτη Κρόνου, πλανήτης που συνδέεται με καταστροφές και ατυχίες.
Η εικόνα που βλέπουμε σ' αυτή την κάρτα φαίνεται να χλευάζει δύο προηγούμενες κάρτες, τον Ιεροφάντη και τους Εραστές. Όπως και στους Εραστές, βλέπουμε κι εδώ έναν άντρα και μία γυναίκα - ή για κάποιους, δύο κατώτερους δαίμονες-, που απεικονίζονται με ουρές, σημάδι της ζωώδους φύσης. Αντί όμως για τον άγγελο που τους ευλογεί στην κάρτα VI, βλέπουμε το διάβολο να τους καταριέται, μιμούμενος με διαστρεβλωμένο τρόπο τη χειρονομία ευλογίας του Ιεροφάντη και να τους έχει αλυσοδεμένους από το λαιμό. Αν προσέξουμε όμως καλύτερα, θα δούμε ότι η αλυσίδα δεν είναι ασφαλισμένη, έτσι ώστε μπορούν να τη βγάλουν όποτε εκείνοι θελήσουν ή μάλλον όποτε εκείνοι αντιληφθούν ότι τα δεσμά τους είναι πλασματικά.
Αν προσθέσουμε τα ψηφία του αριθμού 15, μας δίνουν το αθροισμα 6, που είναι ο αριθμός της σύζευξης δύο αντιθέτων δυνάμεων (βλ. Εραστές).
Το αντεστραμμένο πεντάκτινο αστέρι (πεντάλφα) αποτελείται από δύο τρίγωνα που εφάπτονται, το ανάποδο τρίγωνο, σύμβολο της γης και το όρθιο τρίγωνο, σύμβολο του νερού. Η αντεστραμμένη πεντάλφα εκτός από σύμβολο της μαύρης μαγείας, αναπαριστά και το ανθρώπινο σώμα ανάποδα. Η όρθια πεντάλφα συμβολίζει το σώμα σε όρθια θέση, με το κεφάλι (πνεύμα) προς τα επάνω, να κυριαρχεί στο σώμα και στα ένστικτα. Εδώ έχουμε τον ακριβώς αντίθετο συμβολισμό, με τα γεννητικά όργανα στην επάνω θέση, τονίζοντας έτσι την κυριαρχία των ορμών πάνω στο πνεύμα. Αυτό δε σημαίνει ότι η σεξουαλική ενέργεια είναι κάτι το αρνητικό ή το βρώμικο και είναι ίσως λανθασμένη η αντίληψη ότι οι μοναχοί, οι ασκητές και κάποιοι μυστικιστές απέχουν απ' τις σεξουαλικές δραστηριότητες για να διατηρήσουν τον εαυτό τους καθαρό. Η αλήθεια είναι ότι η σεξουαλική ενέργεια είναι πολύ ισχυρή και κάποιοι που το γνωρίζουν, έχουνε επιλέξει να τη μετουσιώνουν χρησιμοποιώντας την για πνευματικές δραστηριότητες. Η σεξουαλική ενέργεια, λόγω της έντασής της, μπορει να μας κάνει να στραφούμε αποκλειστικα και μόνο προς τον έξω κόσμο, παραμελώντας ή ακόμα και απορρίπτοντας τον πνευματικό. Η σύνδεση μεταξύ σεξουαλικής - πνεματικής ενέργειας χρησιμοποιείται σε πολλές τελετουργίες όπως στην Τάντρα και σε τελετουργίες των Γνωστικών Χριστιανών.
ΓΕΝΙΚΑ
Ο Διάβολος στην περίπτωση της Ταρώ δε συμβολίζει κυριολεκτικά το διάβολο, όπως τον γνωρίζουμε απ' τη θρησκεία. Δεν είναι κάτι εξωτερικό, ένας δαίμονας που μας προκαλεί κακό, αλλά είναι κάτι που προέρχεται απ' τον ίδιο μας τον εαυτό, κάτι που μας τρώει εσωτερικά. Είναι αυτό που ονομάζουμε εσωτερικός δαίμονας. Είναι το αρχέτυπο των χθόνιων θεών της αρχαιότητας, που κι αυτοί με τη σειρά τους συμβολίζουν τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας, μία πλευρά που δεν είναι λίγες οι φορές που εξαιτίας του μυστηρίου της, μας προκαλεί έλξη. Ο Διάβολος, που στο χριστιανισμό προσωποποιήθηκε στο Σατανά, δεν είναι άλλο από την ζωώδη πλευρά της ανθρώπινης φύσης, που αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να μας βάλει σε διαφόρους πειρασμούς και να μας προκαλέσει βασανιστικές εμμονές.
Η εικόνα του Διαβόλου, τόσο στην Ταρώ όσο και στο χριστιανισμό, έχει προέλθει από την εικόνα του αρχαιοελληνικού θεού Πάνα. Ο Παν ήταν συνδεδεμένος με τις ζωώδεις εκφράσεις του ανθρώπινου νου, δηλαδή με τα ένστικτα και με τη φύση. Η κάρτα αυτή μας διδάσκει πως πρέπει να αναγνωρίζουμε ακόμα κι αυτές τις πιο άγριες πλευρές της υπόσταστής μας, χωρίς όμως να γινόμαστε δέσμιοι αυτών. Μας προειδοποιεί ότι πρέπει να ελέγχουμε αυτά τα ένστικα, αλλά και να μην καταπνίγουμε εν ονόματι της λογικής.
Ο Διάβολος είναι το σύμβολο της σκοτεινής ενέργειας που κρύβεται μέσα σε όλους μας και που αν αφεθεί εκτός ελέγχου ή δεν μετουσιωθεί, μπορεί να καταλήξει βία, καταπίεση και δυστυχία.
ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Ο Διάβολος είναι όλα αυτά που μας κρατάνε δέσμιους: κακές συνήθειες, εμμονές, εξαρτήσεις. Είναι αυτά που μας κάνουν να φαινόμαστε ανίσχυροι και χωρίς έλεγχο. Η πραγματικότητα είναι ότι όλες αυτές οι εμμονές μας επιβάλλονται από εξωτερικούς παράγοντες - αν και κάποιες φορές μπορεί έτσι να φαίνεται-, αλλά μας επιβάλλονται με τη δική μας συναίνεση. Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν εμφανίζεται ο Διάβολος, έχουμε ν' αντιμετωπίσουμε κάποια πρόκληση κι ενδεχομένως να δώσουμε κάποια μάχη.
Ο Διάβολος δείχνει κάθε λογής εξάρτηση. Εξάρτηση από άτομα, βουλιμία, εθισμός σε ναρκωτικά ή άλλες ουσίες, υπερκαταναλωτισμό, εργασιομανία. Δείχνει την υπερβολή σε οτιδήποτε.
Άγνοια και υλισμός είναι δύο ακόμα χαρακτηριστικά του Διαβόλου. Εμμονές που έχουν να κάνουν κυρίως με χρήματα, απόκτηση δύναμης με κάθε κόστος, ακόμα και εις βάρος των άλλων και γενικά ό,τι έχει να κάνει με την ύλη. Το άτομο που περιγράφει ο Διάβολος είναι συχνά της πεποίθησης ότι ο υλικός κόσμος είναι το μόνο που υπάρχει και απορρίπτει οτιδήποτε πνευματικό. Επειδή συχνά ακόμα κι αν αποκτήσουμε υλικά αγαθά, αισθανόμαστε κενοί, ο Διάβολος συμβολίζει τη δυστυχία.
Μπορεί να σημαίνει κάθε δυστυχία ή κατάθλιψη που προέρχεται από την αίσθηση ότι είμαστε εγκλωβισμένοι σε κάτι ή από κάποιον, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Πολλές φορές πείθουμε τον εαυτό μας ότι η κατάσταση που βιώνουμε είναι φυσιολογική ή ότι μας αξίζει κι έτσι, ακόμα και σε περίπτωση που εμφανίζεται μία ευκαιρία να την αλλάξουμε, είμαστε διστακτικοί ή αρνητικοί.
Κάποιος φορές ο Διάβολος συμβολίζει, δυνάμεις που δε γνωρίζουμε, οι οποίες ενεργούν ερήμην μας, πράγμα που μπορεί να μας χαλάσει τα σχέδια.
Σε ρίξιμο για ερωτική σχέση, ο Διάβολος σημαίνει ότι η σχέση βασίζεται πολύ πάνω στο σεξ και λιγότερο σε συναισθήματα. Επίσης, πολύ συχνά σημαίνει ότι επαναλαμβάνουμε συμπεριφορές και βρίσκουμε συντρόφους,που εν τέλει μας κάνουν να αισθανόμαστε εγκλωβισμένοι.
Ο Διάβολος συνδέεται με αρνητικά συναισθήματα όπως θυμός, οργή, μίσος και γι' αυτό συνδέεται και με τη βία.
Αρνητικά επηρρεασμένος, ο Διάβολος παίρνει μια πιο θετική διάσταστη. Σημαίνει απελευθέρωση από εξαρτήσεις πραγματικές ή διανοητικές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει αρχικά σε ακόμα περισσότερη δυστυχία, δεδομένου ότι όταν συνειδητοποιούμε πόσο περιοριστική είναι μία κατάσταση, σταματάμε να τη δεχόμαστε ως φυσιολογική και τότε είναι που προκαλεί τον περισσότερο πόνο. Η στιγμή της συνειδητοποίησης όμως είναι πολύ σημαντική κι όποιος καταφέρει να την ξεπεράσει, θα είναι μετά πιο ευτυχισμένος και πιο συγκροτημένος σαν προσωπικότητα. Κάποιοι όμως δεν αντέχουν τον πόνο και επιστρέφουν πίσω στις αλυσίδες.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
ΘΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ (αρνητικά επηρρεασμένος): πόθος, απελευθέρωση, θετική σκέψη, αναγνώριση αδυναμίας, καθαρή σκέψη, ανεξαρτησία, ελαστικότητα, ξεπέρασμα εμποδίων
ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: υλισμός, εμμονές, πειρασμοί, εθισμός, αρνητική σκέψη, μιζέρια, άγνοια, παγίδευση, φυλακή, εγωισμός, ζήλια, καταπίεση, κακές επιλογές, εργασιομανία
Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013
Η Εγκράτεια - ΧΙV
Στοιχείο: Φωτιά
Χρόνος: 22 Νοεμβρίου - 21 Δεκεμβρίου
Αστρολογική Αντιστοιχία: Τοξότης
Μυστικιστικός Τίτλος: Η Κόρη των Συμφιλιωτών
Αριθμός: 14 - 2Χ7 αναπροσαρμογή του πεπρωμένου
ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ
Στην κάρτα με τον αριθμό 14 απεικονίζεται ένας άγγελος, η μορφή του οποίου συνήθως είναι ανδρόγυνη, τονίζοντας έτσι τη μέση οδό την οποία πρεσβεύει.
Το ένα του πόδι είναι στη γη και το άλλο στο νερό, πράγμα που συμβολίζει την ισορροπία μεταξύ του συναισθηματικού και του υλικού κόσμου.
Στα χέρια του κρατάει δύο κανάτες και ρίχνει νερό από την μία στην άλλη. Οι δύο κανάτες συμβολίζουν τ' αντίθετα: τον συνειδητό και υποσυνείδητο νου, το αρσενικό και το θηλυκό, το παρελθόν και το μέλλον, το ενεργητικό και το παθητικό, ενώ η ανάμειξη συμβολίζει την ενοποίηση αυτών των αντιθέτων. Κάποιες φορές οι κανάτες είναι η μία χρυσή, σύμβολο του Ήλιου και του συνειδητού νου και η άλλη ασημένια, σύμβολο τη Σελήνης και του υποσυνείδητου.
Σε κάποιες τράπουλες τα φτερά του άγγελου είναι κόκκινα ενώ ο χιτώνας του άσπρος, κλασσικός συμβολισμός κόκκινου - άσπρου, πόθου και αγνότητας. Κι εδώ το μήνυμα είναι ότι ο σκοπός μας πρέπει να είναι η ισορροπία κι ο συνδυασμός των δύο καταστάσεων, χωρίς ν' απορρίπτουμε καμία απ' τις δυο.
ΓΕΝΙΚΑ
Παρόλο που όλες τις ιδιότητες αυτής της κάρτας της διέπει η εγκράτεια και η ισορροπία, Θεωρώ ότι το αγγλικό της όνομα Temperance, αποδίδει πολύ καλύτερα το μήνυμά της, παρά ο ελληνικός όρος που υιοθετήθηκε. Διότι αυτή η κάρτα, μας μιλάει για πράγματα πολύ πιο σύνθετα από την απλή εγκράτεια. Είναι η κάρτα του αλχημιστή, αυτή που ενσαρκώνει το αλχημιστικό αξίωμα "solve et coagula" - το ν' αποσυνθέτεις και ν' ανασυνθέτεις. Και θα λέγαμε ότι είναι πραγματικά μία πολύ επιτυχημένη και λογική συνέχεια αυτών που είδαμε στην προηγούμενη κάρτα, στο Θάνατο. Μετά από την αποσύνθεση έρχεται η ώρα της ανασύνθεσης, η ώρα που πρέπει να επιλέξουμε το σωστό συστατικό που θα επαναφέρει την ισορροπία.
Η βασική έννοια της Εγκράτειας είναι η ανάμειξη κι ο συνδυασμός των αντιθέτων, η ισσοροπία και η μετριοπάθεια. Μας διδάσκει ότι δεν πρέπει να είμαστε μονόπλευροι και ν' αποδεχόμαστε και τις φωτεινές και τις σκοτεινές εκδηλώσεις τόσο της ζωής όσο και του εαυτού μας.
Η Εγκράτεια λέγεται πως αναπαριστά τον Άγγελο του Χρόνου, υποδηλώνοντας τη ροή του χρόνου, το συνεχές της ζωής και τη συνεχή ανανέωση που βιώνουμε περνώντας απ' τη μιά εμπειρία στην άλλη.
ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Όταν εμφανίζεται η Εγκράτεια, μας λέει ότι προκειμένου να επιτύχουμε ένα στόχο μας, θα πρέπει να κάνουμε το σωστό συνδυασμό ικανοτήτων και γνώσεων ακόμα και ανθρώπων, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Όσον αφορά στις ανθρώπινες σχέσεις, η Εγκράτεια μας συμβουλεύει φυσικά να προσπαθήσουμε να βρούμε μία χρυσή τομή και να αποφύγουμε συγκρούσεις. Απ' την άλλη μας προειδοποιεί ότι είναι πολύ πιθανό ν' αναγκαστούμε να κάνουμε κάποιους συμβιβασμούς.
Η Εγκράτεια είναι το κατεξοχήν χαρτί της υπομονής. Πολλές φορές όταν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα, θέλουμε οπωσδήποτε να ενεργήσουμε με κάποιο τρόμο. Όμως συχνά, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι απλά να περιμένουμε για να εξελιχθεί μία κατάσταση και τότε, όταν θα έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα, να ενεργήσουμε πιο σωστά. Έτσι πολλές φορές, η Εγκράτεια είναι σημάδι ότι πρέπει να μην κάνουμε απολύτως καμία κίνηση κι απλά να περιμένουμε τις εξελίξεις.
Η Εγκράτεια μπορεί να είναι σημάδι κάποιας συνεργασίας. Η κάρτα αυτή έχει πολύ έντονη την ενέργεια της "ανάμειξης" και του συνδυασμού διαφορετικών δυνάμεων. Έτσι όταν εμφανιστεί σ΄ ένα ρίξιμο, θα πρέπει να περιμένουμε συνεργασίες, συμμαχίες, σχηματισμό ομάδων.
Μία άλλη σημαντική ερμηνεία αυτής της κάρτας έχει να κάνει με την υγεία. Το αν φέρνει καλά νέα ή όχι θα το διαπιστώσουμε από τις κάρτες που την περιβάλλουν. Σε ρίξιμο με μία κάρτα, η Εγκράτεια, όπως λέει και το ίδιο της το όνομα, μας συμβουλεύει να αποφεύγουμε τις υπερβολές.
Στην αρνητική της εκδοχή η Εγκράτεια δείχνει ακαμψία και αδυναμία προσαρμοστικότητας. Άρνηση να προσθέσουμε το νέο αυτό στοιχείο που θα μετουσιώσει τη ζωή μας ή τις σχέσεις μας με τους άλλους.
Επίσης είναι προάγγελος αποτυχίας που θα οφείλεται σε αδέξιους χειρισμούς.
Υπερβολή και καταστάσεις που οδηγούν στα άκρα θα πρέπει να αναμένονται όταν η Εγκράτεια επηρρεάζεται αρνητικά από άλλες κάρτες. Και φυσικά στρες και συγκρούσεις που θα προκύψουν απ' αυτές.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
ΘΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: μετριοπάθεια, υπομονή, ανάμειξη αντιθέτων, αλχημία, συνεργασία, ισορροπία, αμφισεξουαλικότητα, ελαστικότητα, αρμονία, δημιουργικότητα, συμβιβασμός, χρόνος, προσαρμογή
ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: στρες, ανυπομονησία, συγκρούσεις, υπερβολή, εξτρεμισμός, υπεροψία, βουλιμία, υπερκατανάλωση
Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013
Ο Θάνατος - ΧΙΙΙ
Στοιχείο: Νερό
Χρόνος: 23 Οκτωβρίου - 21 Νοεμβρίου
Αστρολογική Αντιστοιχία: Σκορπιός
Μυστικιστικός Τίτλος: Το Τέκνο των Μεγάλων Μετατροπέων - Ο Άρχοντας των Πυλών του Θανάτου
Αριθμός: 13 - ο καταστροφέας της τελειότητας του 12
ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ
Η φοβερότερη μορφή της Μεγάλης Αρκάνα, περιγράφεται εύγλωττα απ' το γνωστό σε όλους μας θεριστή των ψυχών με το δρεπάνι στο χέρι. Άλλες φορές εμφανίζεται έφιππος, κρατώντας στο ένα του χέρι λάβαρο με πάνω την εικόνα του μυστικιστικού ρόδου, σύμβολου της ζωής. Ανθρώπινα μέλη και κεφάλια βρίσκονται στα πόδια του. Ο σκελετός που προσωποποιεί το θάνατο, συμβολίζει τη βάση της δομής του σύμπαντος, που είναι η μόνη που επιζεί της καταστροφικής δύναμης του Χρόνου και το θρίαμβο της αιωνιότητας πάνω στο εφήμερο.
Το δρεπάνι που κρατάει στο χέρι του δεν είναι όπλο καταστροφής, αλλά σύμβολο απελευθέρωσης από τα δεσμά παλιών συμπεριφορών, καταστάσεων και ατόμων που εμποδίζουν την εξέλιξή μας.
ο Θάνατος φοράει μαύρη ρόμπα ή μαύρη πανοπλία. Το μαύρο και το σκοτάδι συμβολίζουν τόσο την πηγή της ζωής όσο και το τέλος της, όπως το μαύρο απορροφά όλα τα άλλα χρώματα. Το άσπρο άλογό του συμβολίζει τόσο την αθωοότητα και την αγνότητα, όσο και το τίποτα, την απόλυτη ανυπαρξία.
Σε πολλές τράπουλες στην κάρτα αυτή βλέπουμε ένα ποτάμι, το οποίο συμβολίζει τη συνεχή ροή της ζωής, όπου τίποτα πραγματικά δεν καταστρέφεται, απλά μετουσιώνεται. Και πρέπει εδώ να πούμε, ότι σε όλες σχεδόν τις τράπουλες, στο Θάνατο θα δούμε ν' απεικονίζεται και κάτι που συμβολίζει την αναγέννηση, όπως το ρόδο που προαναφέραμε ή σε άλλες ένα φρέσκο κλαδί που μόλις ανθίζει, ένα αυγό ή τον ανατέλλοντα Ήλιο.
Ο αριθμός 13 της κάρτας συμβολίζει την καταστροφή και μέχρι τις μέρες μας θεωρείται αριθμός που φέρνει ατυχία. Το 1 και το 3 που τον αποτελούν, αν προστεθούν μας δίνουν τον αριθμό 4, που όπως είδαμε στον Αυτοκράτορα είναι ο αριθμός της δομής και της τάξης. Οπότε κατά κάποιο τρόπο, το 1 και το 3 δείχνουν το κατακερματισμένο 4.
ΓΕΝΙΚΑ
Ο Θάνατος είναι η συμπαντική αρχή της μεταμόρφωσης που διέπει τα πάντα γύρω μας κι εμάς τους ίδιους. Είναι η αρχή που καταστρέφει για να δημιουργήσει. Οι άνθρωποι φυσικά φοβόμαστε το θάνατο, γιατί φοβόμαστε το άγνωστο. Κι ο θάνατος είναι το μεγαλύτερο μυστήριο κι ο μεγαλύτερος φόβος μας. Στην ουσία είναι ο θάνατος του εγώ που μας φοβίζει και το εγώ καταφεύγει σε πολλές μεθόδους προκειμένου ν' αποφύγει το θάνατο. Τόσο τον κυριολεκτικό όσο και το μεταφορικό. Δεν είναι περίεργο που σε πολλές μυήσεις βλέπουμε τελετές προσομοίωσης του θανάτου, ώστε το εγώ να βιώσει κάποιου είδους διάλυση. Όταν θ' αναγεννηθεί ο μυημένος, θα έχει αποκτήσει πλέον μία νέα ωριμότητα.
Η κάρτα αυτή συνεχίζει την τάση της προηγούμενης. Ο Κρεμασμένος, αφού έχει θυσιαστεί, δεν είναι πλέον ο ίδιος άνθρωπος, ο παλιός εαυτός έχει πεθάνει. Κι ο Κρεμασμένος κατά κάποιο τρόπο, ανοίγει το δρόμο για το θάνατο, εφόσον προετοιμάζει, μέσω της θυσίας του, τον εαυτό του γι' αυτόν.
ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Η κάρτα αυτή δε δείχνει σχεδόν ποτέ πραγματικό θάνατο, αλλά αναφέρεται σε μία καταστροφή που την επακολουθεί αναγέννηση. Η καταστροφή είναι πολλές φορές αναπάντεχη και προκαλεί φόβο, όπως κάθετί που είναι άγνωστο, αλλά οι περισσότεροι από εμάς την έχουμε βιώσει αρκετές φορές στη ζωή μας. Έχουμε ζήσει πολλές μικρές ζωές σε μία ζωή, βιώνοντας διαφορετικές καταστάσεις και περνώντας απ' τη μια φάση στην άλλη. Η ζωή μας είναι διαφορετική όταν ζούμε με τους γονείς μας, διαφορετική όταν κάνουμε τα πρώτα μας βήματα ως ενήλικες, διαφορετική όταν κάνουμε τη δική μας οικογένεια και ούτω καθεξής. Τέτοιου είδους περάσματα απ' τη μια "ζωή" στην άλλη, αντιπροσωπεύονται απ' το θάνατο, μόνο που αυτά που προαναγγέλει ο Θάνατος δεν είναι αυτά που προγραμματίζουμε μόνοι μας, αλλά που πολλές φορές μας επιβάλλονται. Έτσι ο Θάνατος, περισσότερο από μεταμόρφωση, συμβολίζει τη στιγμή εκείνη που καταρρέουν τα παλιά δεδομένα και εμφανίζονται τα καινούργια, γιατί το ένα είναι προϋπόθεση του άλλου.
Όπως είδαμε και στον Κρεμασμένο, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι ν' αποδεχτούμε τις αλλαγές που σηματοδοτεί ο Θάνατος και να μην τις πολεμάμε, γιατί αυτό θα μας φέρει μόνο παραπανίσιο πόνο. Οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες και στις περισσότερες περιπτώσεις, αποδεικνύονται ευεργετικές. Η διαφορά είναι ότι ο Κρεμασμένος είναι προετοιμασμένος γι' αυτό που έρχεται, γιατί έχει επιλέξει από μόνος του να αλλάξει την οπτική του, ενώ οι περισσότεροι από μας το κάνουμε μόνο όταν μας χτυπήσει την πόρτα η κρίση.
Τις περισσότερες φορές αρνούμαστε να αλλάξουμε τον τρόπο που φερόμαστε και τις αντιλήψεις μας ή να βγούμε από βαλτωμένες καταστάσεις, ακόμα κι αν αυτές μας βλάπτουν, διότι υποσυνείδητα το να βγάλουμε τη μάσκα που τόσο έχουμε συνηθίσει να φοράμε και αποτελεί πλέον μέρος του εαυτού μας, μοιάζει σαν ένας συμβολικός θάνατος.
Αρνητικά ο Θάνατος μπορεί ν' αναφέρεται στο φόβο του πραγματικού θανάτου, αλλά και μεταφορικά στο φόβο μίας αλλαγής, την οποία προσπαθούμε ν' αποφύγουμε πάσει θυσία. Ως αποτέλεσμα ο Θάνατος μπορεί να περιγράφει κάποιον που ζει μία ληθαργική ζωή, προσπαθώντας να διαφυλάξει την παρούσα κατάσταση, αρνούμενος τις αλλαγές που ναι μεν μπορεί να καταστρέψουν τη ρουτίνα του, αλλά θ' ανανεώσουν συγχρόνως τη ζωή του. Η άρνηση να κάνουμε αλλαγές όταν πρέπει, μπορεί να οδηγήσει και πάλι σε αλλαγές, αλλά προς το χειρότερο.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
ΘΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: αναπόφευκτη αλλαγή, νέα οπτική, αναγέννηση, τελειώματα, μεταμόρφωση, σοκαριστικές εξελίξεις
ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: αντίσταση στην αλλαγή, φόβος του άγνωστου, κατάθλιψη, εχθροί, αναταραχές, στασιμότητα, τρόμος, καταστροφή, αλλαγή προς το χειρότερο, ανασφάλεια
Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013
Ο Κρεμασμένος - ΧΙΙ
Στοιχείο: Νερό
Χρόνος: Φθινόπωρο
Αστρολογική Αντιστοιχία: Ποσειδώνας
Μυστικιστικός Τίτλος: Η Αυστηρότητα του Μεγαλείου
Αριθμός: 12 - ο τέλειος αριθμός, το σύμβολο του ζωδιακού κύκλου
ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ
Σ' ενα δέντρο που έχει σχήμα Τ, βλέπουμε ένα άντρα κρεμασμένο ανάποδα από το ένα πόδι. Τα χέρια του είναι δεμένα πίσω, ενώ τα πόδια του σταυρώνουν μπροστά, σχηματίζοντας ένα 4. Το τέσσερα είναι το σύμβολο της Γης και των τεσσάρων σημείων του ορίζοντα.
Πολλές φορές γύρω απ' το κεφάλι του άντρα θα δούμε ένας φωτοστέφανο. Ο άντρας δε φαίνεται να υποφέρει, αντιθέτως μοιάζει να είναι σε βαθιά περισυλλογή. Έτσι το φωτοστέφανο και το ύφος του άντρα, μας δείχνουν ότι βρίσκεται σε κατάσταση διαλογισμού ή ακόμα και φώτισης. Το γαλήνιο πρόσωπό του δείχνει ότι η θυσία του δεν ήταν μάταιη κι ότι βρήκε αυτό που αναζητούσε.
Το ανάποδο κρέμασμα συμβολίζει τη στάση, τη διακοπή. Ο άντρας επέλεξε να κρεμαστεί ανάποδα, ώστε να σταματήσει για λίγο τη "φυσιολογική" ροή της ζωής και να δει τον κόσμο από μία άλλη θέση.
Το δέντρο είναι σύμβολο της Πηγής απ' όπου προέρχονται τα πάντα, έτσι αυτοί που πεθαίνουν πάνω σε δέντρο, συμβολικά επιστρέφουν στην Πηγή, απ΄όπου μπορούν να ξαναγεννηθούν.
Η κάρτα φέρει τον αριθμό 12, που είναι ο συνδυασμός του 1 με το 2, της ενότητας με το δυαδισμό. Το 12 βρίσκεται στη μέση της Μεγάλης Αρκάνα, διότι το 12 είναι το 21 (Ο Κόσμος) αντεστραμμένο, έτσι συμβολίζει επίσης τη μέση απόσταση από την ολοκλήρωση.
ΓΕΝΙΚΑ
Η κάρτα αυτή μας φέρνει στο μυαλό το μύθο του Οντίν, του σκανδιναβού θεού, που κρεμάστηκε για εννιά μέρες απ' το Δέντρο του Κόσμου, για ν' αποκτήσει τη γνώση των ρούνων. Έτσι κι ο Κρεμασμένος, βρίσκεται σ' αυτή τη θέση οικειοθελώς, για να διαπιστώσει πόση τελικά σοφία έχει αποκομίσει και για να συνδεθεί με το υποσυνείδητο που είναι η πόρτα για τον ανώτερο εαυτό. Ο Κρεμασμένος επιλέγει να αφήσει το σταθερό έδαφος, να αιωρηθεί ανάποδα και ελπίζει ή μάλλον πιστεύει οτι η ανώτερη δύναμη θα τον κρατήσει για να μην πέσει στο έδαφος. Σ' αυτή την αντεστραμμένη στάση, αφήνει πίσω τις παλιές του αντιλήψεις και τον οικείο τρόπο σκέψης προς χάρη μίας νέας, πιο ουσιώδους επίγνωσης.
Ο Κρεμασμένος πρέπει να επιδείξει δύο αρετές: το κουράγιο και την πίστη. Το κουράγιο γιατί χρειάζεται θάρρος για να φέρουμε την αντίληψή μας τα πάνω κάτω και πίστη γιατί ο σκοπός πίσω απ' την πράξη του, είναι η αναζήτηση μίας πιο βαθιάς αλήθειας, της οποίας η ύπαρξη πρέπει ν' αναγνωριστεί προτού αποδειχθεί.
ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Όταν εμφανίζεται ο Κρεμασμένος, θέλει να μας πει ότι για να επιτύχουμε κάτι που επιθυμούμε, θα πρέπει να θυσιάσουμε κάτι άλλο. Κάποιες φορές το αντικείμενο της θυσίας μπορεί να είναι κάτι το χειροπιαστό, αλλά τις περισσότερες φορές, η θυσία έχει να κάνει με την αλλαγή οπτικής γωνίας. Τις περισσότερες φορές είμαστε απρόθυμοι ν' αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, ακόμα κι αν αυτό μας εμποδίζει να πετύχουμε τους στόχους μας ή ακόμα κι αν μας κάνει κακό. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να υιοθετούμε τη στάση του μάρτυρα, ελπίζοντας ότι το σύμπαν θα μας ανταμείψει. Η θυσία είναι δίχως νόημα, αν πίσω της δεν υπάρχει σκοπός και ισορροπία.
Ο Κρεμασμένος μας προτρέπει να δούμε τα πράγματα από μία διαφορετική γωνία και να προσαρμοστούμε στις καταστάσεις. Αν κάτι δε λειτουργεί προς όφελός μας, είναι ανούσιο να το επαναλαμβάνουμε περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα. Πρέπει να δράσουμε με διαφορετικό τρόπο αν θέλουμε να δούμε αλλαγή κι η δράση αυτή θα έρθει αφού πρώτα αλλάξουμε νοητική πορεία.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσπαθούμε να πιέσουμε και να κατευθύνουμε καταστάσεις όταν εμφανίζεται ο Κρεμασμένος, διότι είναι σημάδι πως τέτοιες προσπάθειες δε θα τελεσφορήσουν. Αντιθέτως, οι αποτυχίες μας θα μας προκαλέσουν εκνευρισμό και θλίψη.
Μία άλλη πολύ σημαντική ιδιότητα του Κρεμασμένου είναι η παράδοση του εαυτού του στην ανώτερη δύναμη, προκειμένου ν' αποκτήσει σοφία. Αυτό στην καθημερινή ζωή μεταφράζεται πολλές φορές στην ανάγκη να απελευθερώσουμε καταπιεσμένα συναισθήματα, που μας ταλαιπωρούν και μας σαμποτάρουν. Η παράδοση δεν είναι μία παθητική πράξη, αλλά μία συνειδητή επιλογή κι ένα πραγματικό βήμα μπροστά. Είναι αυτό που συμβαίνει όταν κάποιες φορές από αγανάκτηση, κούραση ή υπερβολική θλίψη, αισθανόμαστε την ανάγκη να παραδοθούμε κι όταν πραγματικά το κάνουμε, τότε συνήθως τα πράγματα μπαίνουν και πάλι σε κίνηση κι αρχίζουμε να βιώνουμε αλλαγές προς το καλύτερο. Ενώ αντιθέτως, όσο είμαστε αγκιστρωμένοι πεισματικά σε καταστάσεις και άτομα, σε κάθε βήμα που πάμε να κάνουμε, μοιάζει σαν κάποια δύναμη να μας τραβάει και πάλι πίσω. Αρνητικά, αυτή η ιδιότητα του Κρεμασμένου δείχνει αυτόν που μάχεται τη ζωή και τον εσωτερικό του εαυτό.
Η αρνητική ερμηνεία του Κρεμασμένου ως άτομο, δείχνει κάποιον που ζει στο δικό του, φανταστικό κόσμο, σε κατάσταση στάσης, που δεν του επιτρέπει να προχωρήσει μπροστά. Παραμένει αδρανής για μεγάλα χρονικά διαστήματα και απρόθυμος να κάνει την οποιαδήποτε προσπάθεια για να βελτιώσει τη ζωή του. Ως κατάσταση, ο Κρεμασμένος δείχνει στασιμότητα και πεισματική αδράνεια.
Η υπερβολική προσκόλληση στη λογική κι η άρνηση της διαίσθησης και των χαρισμάτων του υποσυνείδητου νου, όπως επίσης και η υπερβολική προσκόλληση στα υλικά αγαθά είναι μία άλλη αρνητική ερμηνεία του Κρεμασμένου. Συχνά αυτά συνοδεύονται από την αδυναμία να αποτινάξουμε κοινωνικές πιέσεις που μας κατατρέχουν.
Ο αρνητικός Κρεμασμένος είναι συχνά δείγμα ψυχικών διαταραχών, κατάθλιψης, εμμονών και νοσηρής διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.
Επαγγέλματα που συνδέονται με τον Κρεμασμένο: Καλλιτέχνης, Συγγραφέας, Ψυχολόγος.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
ΘΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: θυσία με νόημα, παράδοση, ενδιάμεση κατάσταση, κατανόηση, αναζήτηση της αλήθειας, αλλαγή οπτικής, αντιστροφή, αναμονή, απώλεια του εγώ, προσαρμοστικότητα, ελαστικότητα, αναγέννηση, παύση
ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: κακή υγεία, στρες, ψευδαισθήσεις, καταδικασμένες προσπάθειες, ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, αντίσταση στις αλλαγές, τέλος αναμονής, δοκιμασία, συναισθηματικός εκβιασμός, αδύναμη θέληση, χαμένες ευκαιρίες
Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013
Η Δικαιοσύνη - ΧΙ
Στοιχείο: Αέρας
Χρόνος: 23 Σεπτεμβρίου - 22 Οκτωβρίου
Αστρολογική Αντιστοιχία: Ζυγός
Μυστικιστικός Τίτλος: Η Κόρη του Άρχοντα της Αλήθειας
Αριθμός: 11 - ο αριθμός της δικαιοσύνης και της αναπροσαρμογής
ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ
Στην κάρτα με τον αριθμό 11, βλέπουμε και πάλι μία γυναικεία φιγούρα καθισμένη σε θρόνο, η οποία κρατάει στο ένα χέρι ένα ορθωμένο, δίκοπο σπαθί και στο άλλο μία ζυγαριά. Η φιγούρα είναι εμπνευσμένη από την αρχαία ελληνική θεά της Δικαιοσύνης, Θέμιδα. Το σπαθί στέκεται φρουρός της δικαιοσύνης απ' την οποία τίποτα δε ξεφεύγει, ενώ στη ζυγαριά ζυγίζονται οι πράξεις του καθενός. Σε πολλές τράπουλες ο θρόνος τοποθετείται ανάμεσα σε δύο κολώνες, όπως είδαμε και στη φιγούρα της Αρχιέρειας.
Πίσω από το θρόνο υπάρχει ένα πέπλο που μας εμποδίζει να δούμε τι βρίσκεται πίσω απ' αυτό. Σ΄αυτή την περίπτωση, το πέπλο συμβολίζει τους μηχανισμούς του σύμπαντος, που είναι κρυμμένοι απ' τα μάτια μας.
Το σπαθί είναι σύμβολο της δράσης και το γεγονός ότι πρόκειται για σπαθί με λεπίδα που κόβει κι από τις δύο πλευρές, σημαίνει ότι στη ζωή θα χρειαστεί συνέχεια να κάνουμε επιλογές, με τις οποίες -καλές ή κακές- θα κληθούμε να ζήσουμε και οι οποίες θα προσδιορίσουν το μέλλον μας. Κι έτσι μπορούμε να πούμε ότι η ζυγαριά συμβολίζει την ισορροπία μεταξύ παρελθοντικών και μελλοντικών πράξεων.
Η κάρτα αυτή έχει στοιχεία από το Μάγο και την Αρχιέρεια, όπως τις δύο κολώνες και το πέπλο απ' την Αρχιέρεια, αλλά και τη θέση των χεριών - το ένα να δείχνει επάνω και το άλλο κάτω- του Μάγου. Αυτός ο συμβολισμός δεν σημαίνει άλλο από τoν αρμονικό συνδυασμό και την ισορροπία δράσης (Μάγος) και κατανόησης των πραγμάτων (Αρχιέρεια).
ΓΕΝΙΚΑ
Ενώ ο Αυτοκράτορας είναι ο άρχοντας του κοινωνικού νόμου, η Δικαιοσύνη εξουσιάζει τον ψυχικό νόμο. Γι αυτό και μας μιλάει για τον καρμικό νόμο της αιτίας - αποτελέσματος. Μας λέει ότι όλα στη ζωή είναι συνδεδεμένα, η μία κατάσταση προκύπτει απ' την άλλη κι ότι ακόμα και κάποια φαινομενικά ασήμαντα γεγονότα, αποφάσεις ή περιστατικά, μπορεί να έχουν σοβαρές προεκτάσεις. Η ζωή μας είναι το αποτέλεσμα όλων των επιλογών που κάναμε στον παρελθόν. Η Δικαιοσύνη είναι η προσωποποίηση του "ο,τι σπείρεις αυτό θα θερίσεις". Είναι ο νόμος του Κάρμα, που λέει ότι όλες οι πράξεις μας γυρίζουν στο τέλος πίσω σε μας, μέσω τον αποτελεσμάτων τους. Η ισορροπία που πρεσβεύει η Δικαιοσύνη, δεν είναι άλλη από την ισορροπία της κατανόησης των πράξεών μας και των επιπτώσεών τους και της δράσης, του τρόπου που επιλέγουμε να ενεργήσουμε.
Η Δικαιοσύνη είναι συνδεδεμένη με τη μέση ηλικία κι αυτό που πολλές φορές ονομάζουμε κρίση μέσης ηλικίας. Είναι η φωνή της συνείδησης που μας κάνει να κοιτάμε πίσω και να αξιολογούμε αυτά που πετύχαμε, αλλά κι αυτά που δεν καταφέραμε. Μας λέει ότι η ουσιώδεις ανισορροπίες είναι μέσα μας κι όχι στον εξωτερικό κόσμο, όπως συχνά μας αρέσει να πιστεύουμε.
ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Η Δικαιοσύνη σ' ένα ρίξιμο, δείχνει πάνω απ' όλα ότι τα πράγματα έγιναν όπως ήταν "γραφτό" να γίνουν. Και το τί είναι γραφτό να γίνει και τί όχι, καθορίζεται απ' τις αποφάσεις που πήραμε στο παρελθόν. Έτσι, βάσει των επιλογών μας, παίρνουμε αυτό που αξίζουμε.
Η Δικαιοσύνη, εκτός από την κυριολεκτική της ερμηνεία, μας λέει ότι είναι απαραίτητο να μάθουμε και τη διάκριση. Να μάθουμε δηλαδή να αναγνωρίζουμε και να επιλέγουμε το σωστό σε κάθε περίπτωση και ν' αναλαμβάνουμε την ευθύνη για κάθε μας πράξη.
Η Δικαιοσύνη μας προτρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι κάνουμε, εφόσον κάθετι, καλό ή κακό, θα ξαναγυρίσει πίσω σε μας. Το σπαθί της δικαιοσύνης είναι κοφτερό κι αυτό που θα πάρουμε δε θα είναι αυτό που ελπίζουμε ή περιμένουμε, αλλά αυτό που μας αξίζει. Έτσι, όταν βλέπουμε αυτή την κάρτα, πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα γεγονότα που περιγράφει, είναι πάντα αποτελέσματα επιλογών και πράξεων που κάναμε στο παρελθόν.
Αν η Δικαιοσύνη εμφανιστεί ως κάρτα συμβουλής, πρέπει να ξέρουμε ότι το καλύτερο που έχουμε να επιλέξουμε είναι η δίκαιη και αμερόληπτη οδός και ν' αποφύγουμε την εξαπάτηση και τους πλάγιους χειρισμούς.
Η Δικαιοσύνη μπορεί ν' αναφέρεται κυριολεκτικά σε δικαστήρια και δικαστές, σε νομικά έγγραφα όπως συμβόλαια, συμβολαιογραφικές πράξεις και γενικά ό,τι έχει να κάνει με το νόμο.
Η Δικαιοσύνη είναι φυσικό ν' αρέσκεται στο ν' ακολουθεί το "νόμο", οποιουδήποτε είδους κι αν είναι αυτός -ηθικός, κοινωνικός, θρησκευτικός κ.ο.κ-, αλλά στην αρνητική της εκδοχή, αυτή η κάρτα δείχνει τυφλή προσκόλληση στον εκάστοτε νόμο, με αποτέλεσμα την έλλειψη προσαρμοστικότητας, ελαστικότητας ακόμα και συμπόνοιας.
Μία άλλη αρνητική ερμηνεία αυτής της κάρτας είναι ότι μπορεί να πέσουμε θύματα αυστηρής κριτικής, ακόμα και χωρίς να το αξίζουμε ή εμείς οι ίδιοι να κρίνουμε πολύ αυστηρά κάποιον ή μία κατάσταση, είτε γιατί είμαστε προκατειλημμένοι είτε γιατί αρνούμαστε να δούμε την ευρύτερη εικόνα και μένουμε προσκολλημένοι σε μία στενόμυαλη αντίληψη.
Είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι με ανειλικρίνεια όταν η Δικαιοσύνη επηρρεάζεται αρνητικά. Ανειλικρίνεια που δεν προέρχεται απαραίτητα από άλλους -αν και είναι πολύ πιθανό- αλλά πολλές φορές κι απ' τον ίδιο μας τον εαυτό. Απροθυμία δηλαδή να δούμε την αλήθεια όπως έχει, να κρίνουμε αμερόληπτα τις πράξεις μας, χωρίς να επιλέγουμε την εύκολη οδό της ρίψης ευθυνών σε άλλους ανθρώπους ή στις καταστάσεις που
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
ΘΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: ισορροπία, αποφάσεις, αιτία - αποτέλεσμα, κάρμα, αλήθεια, ειλικρίνεια, δικαστήριο, νόμος, ευθύνη, νομικά θέματα, συμβόλαια, προσαρμογή
ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: προκατάληψη, λανθασμένες συμβουλές, κακή κρίση, ανισορροπία, ανισότητα, εκδίκηση, νομικά προβλήματα, αδικία, συμπλοκές, παρανομία, ανειλικρίνεια
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)