Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Το Πέντε Πεντάκτινο

ΤΟ ΠΕΝΤΕ ΣΤΗΝ ΤΑΡΩ

Όλα στη ζωή βρίσκονται σε μία συνεχή ροή και οι καταστάσεις δε μένουν ποτέ για πάντα αμετάβλητες. Έτσι μετά από τη σταθερότητα που προσπάθησαν να διατηρήσουν τα τεσσάρια, έρχεται μοιραία η αναστάτωση και η αποδιοργάνωση. Τα Πέντε στην Ταρώ φέρνουν μαζί τους την αποδόμηση, την αναταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί απλά σα μια σύχγιση που θα μας χαλάσει τη μέρα έως το απόλυτο χάος.

Όλα τα πεντάρια παραπέμπουν σε κάποιας μορφής απώλεια και πάλη. Συναισθηματική, υλική ή διανοητική. Κάτω απ' αυτή την απώλεια, κρύβεται συχνά η επιθυμία του ελέγχου των καταστάσεων. Τα Πέντε συσχετίζονται με τον Ιεροφάντη, που είναι αυτός που έχει την απόλυτη πνευματική εξουσία πάνω στη Γη. Ο έλεγχος όμως, δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί όταν οι κάρτες με τον αριθμό πέντε εμφανίζονται σ' ένα ρίξιμο. Κάποιες φορές βρισκόμαστε στη θέση αυτού που προσπαθεί να τον ασκήσει ή να τον αποκτήσει και κάποιες άλλες στη θέση αυτού που τον χάνει.

Αυτό δε σημαίνει όμως ότι τα Πέντε είναι κάρτες που θα πρέπει να θεωρηθούν αρνητικές. Δεν είναι λίγες οι φορές, που η ζωής μας χρειάζεται το ταρακούνημα που φέρνουν τα πεντάρια και η σταθερότητα δεν είναι πάντα κάτι καλό. Όπως είδαμε στην περίπτωση του Δύο Σπαθί που κρατάει αμυντική θέση προκειμένου να μην πάρει μία τελεσίδικη απόφαση ή του Τέσσερα Κούπα, που βυθίζεται στην απάθεια, επειδή προτιμά το γνωστό και οικείο (και βαρετό), παρά το άγνωστο και επικίνδυνο (αλλά ενδεχομένως εξαιρετικά ενδιαφέρον). Σ΄αυτές τις περιπτώσεις, το Πέντε είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται, για να δώσει μία νέα ώθηση, να ταρακουνήσει τα νερά και ν' ανοίξει νέους ορίζοντες.

Σίγουρα τα Πέντε στην Ταρώ φέρνουν μαζί τους προκλήσεις, φόβους και ενδεχομένως πλήγματα στην υπερηφάνεια μας, αλλά συγχρόνως ανοίγουν το δρόμο στο να βρεθεί κάποια λύση στα προβλήματα που μας απασχολούν, κάνοντάς μας να τ' αντιμετωπίσουμε είτε το θέλουμε είτε όχι.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Εντάσεις, Δοκιμασίες, Σύγχιση, Απογοήτευση, Περιπέτεια, Πρόκληση, Αλλαγή, Αβεβαιότητα, Δράση, Φιλοδοξία

Διάβασμα Ταρώ μέσω Skype/Facebook Messenger

Readings

ΤΟ ΠΕΝΤΕ ΠΕΝΤΑΚΤΙΝΟ

Στοιχείο: Γη

Αστρολογική Αντιστοιχία: Ο Ερμής στον Ταύρο

Μυστικιστικός Τίτλος: ο Άρχοντας της Ανησυχίας

Χρόνος: 21 έως 30 Απριλίου

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Το Πέντε Πεντάκτινο, ακολουθώντας το μοτίβο των προκλήσεων που φέρνουν τα Πέντε στην Ταρώ, υποδηλώνει την επιδείνωση μίας κατάστασης εξαιτίας κάποιας απώλειας. Δεν είναι όμως η συναισθηματική απώλεια που είδαμε στο Πέντε Κούπα. Τώρα η απώλεια είναι υλικής φύσεως και μπορεί να μας αφήσει με μία αίσθηση δυσαρέσκειας και έκπληξης, σα να μείναμε “στα κρύα του λουτρού”. Χρηματική απώλεια ή αναποδιές, απώλεια δουλειάς ή περιπέτειες υγείας, είναι κάποιες από τις εκδηλώσεις του Πέντε Πεντάκτινου. Όμως πολλές φορές, τη δοκιμασία για την οποία μας προϊδεάζει αυτή η κάρτα, δεν την περνάμε μόνοι μας. Φίλοι, οικογένεια ή ομοϊδεάτες, μοιράζονται το βάρος της δυσκολίας κι έτσι μπορεί με κάποιο τρόπο, η υλική βάση να έχει χαθεί, αλλά η πνευματική βάση υπάρχει ακόμα.

Η πιο συνηθισμένη εκδήλωση του Πέντε Πεντάκτινου, κι αυτή που του δίνει το μυστικιστικό του τίτλο “ο Άρχοντας της Ανησυχίας”, είναι το στρες. Ακόμα κι αν δε βιώσουμε καμία απώλεια στο φυσικό επίπεδο, μπορεί να περάσουμε μεγάλες περιόδους, κατά τις οποίες μας διακατέχει η μόνιμη ανησυχία ότι κάτι θα χάσουμε, ότι κάτι δε θα πάει καλά, ότι η ζωή θα μας τραβήξει το χαλί κάτω απ' τα πόδια.

Το Πέντε Πεντάκτινο μπορεί να μας κάνει να ταυτιστούμε με το γνωμικό του Σοφοκλή: “ενός κακού, μύρια έπονται”. Αναποδιές που έρχονται η μία μετά την άλλη και που μπορεί να είναι είτε συνδεδεμένες, σαν αλυσιδωτή αντίδραση, είτε ασύνδετες και που μπορεί να μας κάνουν να αισθανθούμε σαν κάποιος να μας έχει καταραστεί.

Σε πολλές τράπουλες στο Πέντε Πεντάκτινο απεικονίζονται δύο φιγούρες που βρίσκονται έξω στο κρύο, έτσι κάποιες φορές η κάρτα αυτή μας προειδοποιεί ότι μπορεί να υποστούμε έξωση ή να βρεθούμε σε ανάγκη φιλοξενίας λόγω προβλημάτων με το σπίτι.

Όσον αφορά στις σχέσεις, το Πέντε Πεντάκτινο αναφέρεται σε μία σχέση που δεν είναι αποδεκτή από την κοινωνία ή την εκκλησία. Αυτή μπορεί μπορεί να είναι μία εξωσυζυγική σχέση, μία ομοφυλοφιλική σχέση, μία σχέση μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικό υπόβαθρο, θρησκεία ή φυλή ή οποιαδήποτε άλλη σχέση που θα έκανε το κατεστημένο, ν'απορρίψει το ζευγάρι. Και στο σημείο αυτό θα πρέπει να θυμηθούμε τη σχέση των Πέντε με τον Ιεροφάντη, που αντιπροσωπεύει τις παραδοσιακές και συντηρητικές αξίες. Κατ' επέκταση και στην υπερβολική του εκδήλωση, μπορούμε να πούμε ότι το Πέντε Πεντάκτινο, είναι η κάρτα του παρείσακτου, εκείνου που έχει απομονωθεί από την κοινωνία, είτε με τη δική του θέληση είτε επειδή οι άλλοι τον απέρριψαν. Όταν λοιπόν εμφανίζεται το Πέντε Πεντάκτινο, είναι πολύ πιθανό να αισθανθούμε ότι μας έχουν απορρίψει και ότι δεν έχουμε υποστήριξη από πουθενά. Όμως, όπως συχνά συμβαίνει με τα πεντάρια, υπάρχει κι εδώ ένα στοιχείο περηφάνιας κι εγωισμού. Μπορεί λοιπόν, να προτιμήσουμε να βιώσουμε οποιαδήποτε δυσκολία μας φέρει αυτή η κάρτα, πεισματικά αρνούμενοι να ζητήσουμε βοήθεια από οποιονδήποτε, παρόλο που ξέρουμε ότι αν παραμερίσουμε τον εγωισμό μας, η βοήθεια θα μας δοθεί.

Στα ερωτικά, το Πέντε Πεντάκτινο σημαίνει ότι παρόλο που μπορεί έχουμε κάποιον σύντροφο, αισθανόμαστε μόνοι στη σχέση, μιας και η συναισθηματική κάλυψη που περιμένουμε, δεν υπάρχει. Αν δεν έχουμε κάποια σχέση, αλλά ενδιαφερόμαστε για κάποιον του οποίου τα συναισθήματα περιγράφονται από αυτό το Πέντε, θα πρέπει να έχουμε στο νου μας, ότι το συγκεκριμένο άτομο, κατά πιθανότητα, δεν είναι συναισθηματικά διαθέσιμο.

Το Πέντε Πεντάκτινο σχετίζεται και με προβλήματα υγείας και ειδικότερα με προβλήματα που έχουν να κάνουν με αναπηρία και άτομα με ειδικές ανάγκες. Το Πέντε Πεντάκτινο μας προειδοποιεί ότι πρέπει να φροντίζουμε περισσότερο τον εαυτό μας κι αν έχουμε κάποιο πρόβλημα που αμελούμε, θα πρέπει αμέσως να το φροντίσουμε. Ακόμα μπορεί να είναι σημάδι ότι θα χρειαστεί να φροντίσουμε κάποιον άρρωστο.

Η συμβουλή αυτής της κάρτας είναι ότι αν όντως βρεθούμε σε μεγάλη ανάγκη, πριν εγωιστικά αρνηθούμε κάθε βοήθεια, να ζυγίσουμε την κατάσταση με σύνεση και ν'αναρωτηθούμε πότε θα βιώσουμε τις χειρότερες επιπτώσεις; όταν παραμείνουμε άκαμπτοι στις αξίες μας ή όταν βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας; Το κέρδος που θα έχουμε όταν περάσει η κρίση του Πέντε Πεντάκτινου, είναι ότι θα μπορούμε πια να ξεχωρίσουμε τη ήρα απ' το σιτάρι. Θα ξέρουμε ποιοι υπήρξαν ειλικρινείς μαζί μας, ποιοι στάθηκαν στο πλευρό μας και ποια είναι τα σημαντικά πράγματα για μας. Κι αυτή η νεοαποκτηθείσα γνώση, θα μας συνοδεύει για πάντα, στους καλούς και στους κακούς καιρούς.

Στα επαγγελματικά, το Πέντε Πεντάκτινο μπορεί να σημαίνει απώλεια δουλειάς ή παρατεταμένη ανεργία. Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσουμε αυτή την κάρτα με δυο λέξεις, αυτές είναι “πολύ λίγο”. Με αυτό το πέντε θα πρέπει να περιμένουμε ότι οι πηγές μας θα είναι περιορισμένες και έτσι πρέπει να προνοήσουμε ώστε είτε να μη φτάσουμε σ' αυτό το σημείο είτε να φροντίσουμε να έχουμε κάποια αποθέματα, υλικά, συναισθηματικά, αλλά και σωματικές δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσκολίες.

Στο αντεστραμμένο Πέντε Πεντάκτινο θα δούμε πιθανότητες βελτίωσης των παραπάνω προβλημάτων, αλλά δε θα πρέπει να περιμένουμε θεαματικά αποτελέσματα. Η βελτίωση θα είναι αργή -δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα Πεντάκτινα ανήκουν στο στοιχείο της γης και κινούνται αργά- και θα δούμε ότι σιγά σιγά, αρχίζουμε ν' απεξαρτώμαστε από στρεσογόνες καταστάσεις ή άτομα που μας απορροφούν την ενέργειά μας, χωρίς να μας δίνουν πίσω τίποτα.

Διάβασμα Ταρώ Μέσω Email

Reading via Email

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Θετικά: Προνοητικότητα, Προσοχή, Αποφυγή προβλημάτων

Αρνητικά: Ανησυχία, Ανασφάλεια, Δυσκολίες, Ανεργία, Οικονομικά προβλήματα, Προβλήματα υγείας, Απόρριψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου