Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Το Τέσσερα Κούπα

ΤΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΗΝ ΤΑΡΩ

Τα Τεσσάρια στην Ταρώ είναι χαρτιά που σημαίνουν σταθερότητα. Όπως ένα τραπέζι με τέσσερα πόδια πατάει σταθερά στο έδαφος, όπως οι τέσσερις τοίχοι ενός σπιτιού του δίνουν διάσταση και το προσδιορίζουν. Ουσιαστικά, το Τέσσερα στην Ταρώ σηματοδοτεί το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας. Σίγουρα δεν είναι το τελικό αποτέλεσμα, εφόσον γι' αυτό έχουμε άλλες κάρτες, όπως το Εννιά και το Δέκα, που δείχνουν πολύ πιο καθαρά ότι κάτι έχει κάνει έναν ολοκληρωμένο κύκλο, παρόλα αυτά η εδραίωση μίας κατάστασης, έστω και προσωρινής είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του Τέσσερα.

Τα Τεσσάρια σχετίζονται με τον Αυτοκράτορα, που κι αυτός όπως είδαμε, καθισμένος στο θρόνο του, εκπέμπει σιγουριά και σταθερότητα. Όλα αυτά για τα οποία κοπιάσαμε από τον Άσσο έως το Τρία, αρχίζουν τώρα να ριζώνουν, να δυναμώνουν και να εδραιώνονται.

Φυσικά επειδή πάντα το νόμισμα έχει δύο όψεις, η δυναμική εδώ μπορεί να είναι είτε θετική, προσφέροντας μία γερή βάση στην οποία μπορούμε να χτίσουμε όλο και περισσότερα είτε αρνητική, κάνοντας τη σταθερότητα να μετατρέπεται σε ακαμψία, σε κάτι που αδυνατεί να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τα τεσσάρια επιδιώκουν τη σταθερότητα και άρα τη διατήρηση του status quo.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

σταθερότητα, θεμέλια, ακαμψία, δομή, σπίτι

Διάβασμα Ταρώ μέσω Skype/Facebook Messenger

Readings

ΤΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΟΥΠΑ

Στοιχείο: Νερό

Αστρολογική Αντιστοιχία: Η Σελήνη στον Καρκίνο

Μυστικιστικός Τίτλος: ο Άρχοντας της Ανάμεικτης Ικανοποίησης

Χρόνος: 12 Ιουλίου έως 21 Ιουλίου

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Παρόλο που συνήθως οι κούπες είναι καλοδεχούμενες κάρτες, ειδικά όσον αφορά τις σχέσεις, το Τέσσερα Κούπα δείχνει ότι μία σχέση έχει αρχίσει να οδηγείται σε τέλμα. Το πάθος κι ο δυναμισμός έχουν υποχωρήσει, οι εμπλεκόμενοι έχουν αρχίσει να αισθάνονται ανία και συχνά ονειρεύονται κάτι άλλον ή κάποιον άλλο. Αυτός ο άλλος μπορεί να μην είναι καν υπαρκτός στη ζωή τους, μπορεί να είναι κάποια διασημότητα ή μπορεί να φαντασιώνονται μία ιδανική σχέση. Αλλά επειδή τα Τεσσάρια είναι σταθερά και δεν κινούνται εύκολα, σπάνια οι σκέψεις γίνονται έργα. Παραμένουν σκέψεις κι όνειρα, αλλά το άτομο δεν είναι διατεθειμένο να ενεργήσει. Προτιμά να παραμένει στην οικεία κατάσταση.

Το Τέσσερα Κούπα χαρακτηρίζει εκείνες τις σχέσεις που ονομάζουμε συμβατικές. Εκείνες που είτε από ανία είτε από ανασφάλεια, μας κρατούν εκούσια εγκλωβισμένους, ενώ ο έρωτας, η αγάπη ή ακόμα και η φιλία έχει χαθεί.

Μία άλλη εξήγηση του Τέσσερα Κούπα είναι η υπερβολή στις απολαύσεις όπως φαγητό, το ποτό και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να θεωρεί απόλαυση, που γίνεται όμως μέσο για να δραπετεύσουμε από μία κατάσταση που δε μας αρέσει. Όπως για παράδειγμα κάποιοι τρώνε όταν είναι στενοχωρημένοι, άλλοι υπερβάλλουν στο ποτό και πάει λέγοντας. Γενικά είναι οποιαδήποτε υπερβολή μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα, κουκουλώνοντας την ανία και τη δυσαρέσκεια που αισθανόμαστε για κάτι ή για κάποιον.

Σα συμβουλή, επειδή οι Κούπες συνδέονται με τα συναισθήματα και το τέσσερα με τη σταθερότητα, το Τέσσερα Κούπα μας λέει ότι χρειαζόμαστε περισσότερη συναισθηματική σταθερότητα κι ότι πιθανά πετάμε στα σύννεφα και δεν αντιμετωπίζουμε ρεαλιστικά μία κατάσταση. Επίσης συχνά ως κάρτα συμβουλής, το Τέσσερα Κούπα είναι μια προειδοποίηση: “Είναι πραγματικά αυτό που θέλεις;”

Μία αρνητική ερμηνεία του Τέσσερα Κούπα, είναι όταν σε μία σχέση, ο ένας είναι έτοιμος να δεσμευτεί ενώ ο άλλος όχι. Και πάλι έχουμε δηλαδή να κάνουμε με συναισθήματα, τα οποία δεν είναι συντονισμένα και δε λειτουργούν ως σύνολο. Φυσικά κάτι τέτοιο είναι πολύ δυσοίωνο για μία σχέση και θα πρέπει προσεκτικά να εξετάσουμε αν είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σ' αυτή.

Το Τέσσερα Κούπα το διακρίνει μία απάθεια, που πηγάζει από τη μη εκτίμηση αυτών που έχουμε και που συχνά συνοδεύεται από την αίσθηση ότι “το ξένο είναι πιο γλυκό”. Κι αν προσθέσουμε και την αδράνεια του στοιχείου του νερού που χαρακτηρίζει τις Κούπες και την απροθυμία να κάνουμε κάτι για ν' αλλάξουμε αυτό που μας δυσαρεστεί, τότε το αρνητικό Τέσσερα Κούπα είναι συχνά δείγμα κατάθλιψης.

Το Τέσσερα Κούπα είναι το χαρτί εκείνων των ημερών που τίποτα απ' αυτά που έχουμε δε μας ικανοποιεί, που μας φταίνε τα πάντα και που γκρινιάζουμε με τα πάντα, συχνά μόνο επειδή θέλουμε να γκρινιάξουμε!

Ενα αρνητικά επηρρεασμένο Τέσσερα Κούπα, μας κάνει να αισθανόμαστε τόσο συναισθηματικά κενοί, που δε μπορούμε καν να φανταστούμε ότι μπορεί να υπάρξει για μας μια καλύτερη ζωή. Ακόμα κι αν κάπου στην άκρη του μυαλού μας υπάρχει κάποιο φως, δεν έχουμε τη διάθεση να εξετάσουμε αυτή την άλλη εκδοχή.

Για εκείνους που διαβάζουν αντεστραμμένες κάρτες, το Τέσσερα Κούπα μπορεί να έχει μία πιο θετική ερμηνεία, όταν εμφανίζεται αντεστραμμένο. Είναι πιθανό να σημαίνει το σπάσιμο της ρουτίνας και την εκμετάλλευση των ευκαιριών που μας παρουσιάζονται.

Διάβασμα Ταρώ Μέσω Email

Reading via Email

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Θετικά: νέες ευκαιρίες, σπάσιμο ρουτίνας, εκτίμηση αυτών που έχουμε, ενθουσιασμός

Αρνητικά: δυσαρέσκεια, ανία, εκνευρισμός, απάθεια, αδιαφορία, καταχρήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου