Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Η Μικρή Αρκάνα

Η Μικρή Αρκάνα αποτελείται από τέσσερις ακολουθίες καρτών: Τις Κούπες, Τα Μπαστούνια, Τα Σπαθιά και τα Πεντάκτινα. Η κάθε μία απ' αυτές τις ακολουθίες, περιλαμβάνει 14 αριθμητικές κάρτες, από τον άσσο μέχρι το δέκα και τέσσερις φιγούρες (βαλές, ιππότης, ντάμα, ρήγας).

Η κάθε ακολουθία έχει συγκριμένα χαρακτηριστικά σαν ομάδα, που είναι χρήσιμο να ξέρουμε προκειμένου να ερμηνεύσουμε σωστά τις κάρτες.

Οι Κούπες αντιπροσωπεύουν τα συναισθήματα, τις ανρώπινες σχέσεις, τον έρωτα κι είναι συνδεδεμένες με το στοιχείο του νερού και την άνοιξη. Τα Μπαστούνια είναι οι κάρτες της δράσης και της ενέργειας, της καριέρας, του ενθουσιασμού και των εξελίξεων και συνδέονται με τη φωτιά και το καλοκαίρι. Τα Σπαθιά έχουν να κάνουν με τις νοητικές διαδικασίες, τις σκέψεις, την επικοινωνία, τη διάνοια κι είναι συνδεδεμένα με το στοιχείο του αέρα και το χειμώνα. Τέλος τα Πεντάκτικα είναι συνδεδεμένα με το στοιχείο της γης και τις εκδηλώσεις της ζωής στο φυσικό επίπεδο, τις καθημερινές δραστηριότητες, τα υλικά αγαθά, τα επαγγελματικά και το φθινόπωρο.

Ενώ οι κάρτες που ανήκουν στη Μεγάλη Αρκάνα λέγεται πως αναφέρονται σε γεγονότα και τάσεις που χαρακτηρίζονται ως "καρμικές" και πάνω στις οποίες έχουμε λίγη ή καθόλου επηροή, οι κάρτες τις Μικρής Αρκάνα, αναφέρονται σε καθημερινά γεγονότα, πάνω στα οποία έχουμε πολύ περισσότερο έλεγχο. Δε θα έλεγα πως οι κάρτες της Μεγάλης Αρκάνα είναι πιο σημαντικές σε σχέση με αυτές της Μικρής, απλώς η επίδραση που ασκούν είναι πολύ μεγαλύτερη και είναι πιο δύσκολο ν' αλλάξει, καθότι μπορεί να αναφέρονται σε ψυχολογικά μοτίβα που είναι βαθιά ενσωματωμένα στο χαρακτήρα ενός ατόμου ή ακόμα και σε καταστάσεις, ο κύκλος επηροής των οποίων ξεφεύγει κατά πολύ από το μικρόκοσμο ενός και μόνο ατόμου και ενσωματώνει συμπεριφορές και γεγονότα που δημιουργούν μία ευρύτερη κατάσταση, στην οποία εμπλέκονται διάφορετικά στοιχεία και άτομα.

Όπως αναφέρθηκε και πριν, η κάθε ακολουθία έχει τέσσερις φιγούρες, τις οποίες σε μελλοντική ανάρτηση θα αναλύσουμε με λεπτομέρεια. Οι φιγούρες αυτές μπορεί να αντιπροσωπεύουν κάποιο άτομο, αλλά μπορεί και να περιγράφουν μία κατάσταση που φέρει τα χαρακτηριστικά τους. Το ποια είναι η σωστή ερμηνεία, θα εξαρτηθεί αφενός από τις κάρτες που τις περιβάλλουν κι αφετέρου από τη διαίσθησή μας, η οποία είναι πάντα ο βασικότερος καταλύτης σε κάθε διάβασμα καρτών Ταρώ.

Όπως η Μεγάλη Αρκάνα συμβολίζει ένα ταξίδι που αρχίζει με τον Τρελλό και τελειώνει στον Κόσμο, έτσι και κάθε ακολουθία της Μικρής Αρκάνα, αναφέρεται σε μία εξελικτική πορεία από τον Άσσο στον Ρήγα, με όλες τις ενδιάμεσες εναλλαγές, προς το θετικό ή το αρνητικό.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου