Στοιχείο: Γη
Χρόνος: 23 Αυγούστου- 22 Σεπτεμβρίου
Αστρολογική Αντιστοιχία: Παρθένος
Μυστικιστικός Τίτλος: Ο Μάγος της Φωνής του Φωτός, Ο Προφήτης των Θεών
Αριθμός: 9 - στροφή στον εσωτερικό εαυτό (3Χ3)
ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ
Ένας γέρος άντρας στέκεται σ' ένα χιονισμένο τοπίο. Φοράει ένδυμα που μοιάζει με ράσο, παραπέμποντας έτσι στο μοναχισμό και στο ένα χέρι του κρατάει ένα φανάρι, ενώ στο άλλο ένα ραβδί. Το φως του φαναριού έχει το σχήμα του εξάκτινου αστεριού του μακροκόσμου, σύμβολου της ένωσης φωτιάς και νερού και σύμβολο της Παρθένου, ενώ το ίδιο το φανάρι συμβολίζει τη διαίσθηση, όπως επίσης και καθοδηγητικό φως της σοφίας. Το ραβδί, το οποίο είδαμε ότι ο Τρελλός κουβαλούσε ενστικτωδώς και χωρίς επίγνωση, είναι το συνειδητό στήριγμα του Ερημίτη και συμβολίζει τη διδασκαλία που ανοίγει το δρόμο για την εσωτερική γνώση.
Η άσπρη ρόμπα και το χιονισμένο τοπίο συμβολίζουν την αγνότητα.
Ο αριθμός 9 είναι το τελευταίος από τους μονοψήφιους αριθμούς, κι ο Ερημίτης που φέρει αυτό τον αριθμό, είναι αυτός που κλείνει το πρώτο μισό της Μεγάλης Αρκάνα. Το επόμενο χαρτί, ο Τροχός της Τύχης, φέρνει τη μεγάλη αλλαγή και την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου ζωής.
ΓΕΝΙΚΑ
Ο Ερημίτης είναι το αρχέτυπο του ασκητή, που στην απομόνωση αναζητά την Αλήθεια. Η παρουσία του δε σημαίνει τόσο το δάσκαλο, αλλά πιο πολύ την ύπαρξη κάποιου συμβουλάτορα, που καθοδηγεί, αλλά δεν κάνει κήρυγμα, γιατί η σοφία του Ερημίτη δε μεταβιβάζεται. Ο Ερημίτης γνωρίζει πως δεν μπορείς να κουβαλήσεις κάποιον στους ώμους σου στο δρόμο προς τη σοφία, γιατί η σοφία είναι κάτι που έρχεται από μέσα και είναι ξεχωριστή για τον καθένα μας κι όπως επίσης ότι έρχεται στη σωστή στιγμή. Δε μπορεί κανείς να βιάσει τη σοφία ούτε μπορεί να τη διδάξει σε κάποιον άλλον.
Ο Ερημίτης έχει φτάσει το πρώτο επίπεδο της επίγνωσης κι ελπίζει κι εύχεται να καθοδηγήσει τους άλλους, δίνοντας εκείνος πρώτος το παράδειγμα.
Ο Ερημίτης είναι κατά κάποιον τρόπο σαν τον Τρελλό, ο οποίος ξεκινάει ένα ταξίδι αναζήτησης, μόνο που σε αντίθεση με τον Τρελλό, ο Ερημίτης δε ψάχνει στον εξωτερικό κόσμο, αλλά στον εσωτερικό.
ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Ο Ερημίτης σηματοδοτεί μία περίοδο της ζωής μας κατά την οποία μπορεί να αισθανθούμε την ανάγκη ν' αποτραβηχτούμε απ' την κοινωνική ζωή, για να βρούμε απαντήσεις και να βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη μέσα στο μυαλό μας. Η απουσία άλλων ανθρώπων και καταστάσεων που μπορεί να μας αποσπούν, ευνοούν την ανάπτυξη της φαντασίας και την προσέγγισης του υποσυνείδητου. Παρόλα αυτά, η απομόνωση δεν είναι απαραίτητο να γίνει αποκλειστικά και μόνο μέσω της απομάκρυνσης από τους άλλους. Πολλές φορές, αυτό που συμβαίνει είναι πως η προσοχή μας μετατοπίζεται και στρέφεται προς τις εσωτερικές μας ανάγκες εν αντιθέσει με τις υλικές μας απαιτήσεις κι έτσι συχνά συνειδητοποιούμε πως τα υλικά αγαθά και τα συνεχή "θέλω", μας αφήνουν εσωτερικά κενούς. Κατά συνέπεια, ο Ερημίτης δείχνει την εποχή που αποκτούμε την ωριμότητα και ξέρουμε ποια είναι αυτά που πραγματικά έχουν σημασία στη ζωή μας.
Ο Ερημίτης εμφανίζεται σε περιόδους που αντιμετωπίζουμε προβλήματα, που ανακαλύπτουμε ότι η ζωή δεν είναι πάντα στρωμμένη με ροδοπέταλα και που ερχόμαστε αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα. Πολλοί προτιμούν να αναζητήσουν δραστηριότητες που θα τους αποσπασουν την προσοχή, επιλέγοντας έτσι να μην λύσουν κάποια θέματα, αλλά άλλοι θα προτιμήσουν το δρόμο του Ερημίτη και θα επιλέξουν να πολεμήσουν τους προσωπικούς τους δαίμονες και τελικά να επιστρέψουν στα "εγκόσμια" πιο ώριμοι και σοφοί.
Διακριτικότητα, σιωπή και αποφυγή βιαστικών κινήσεων, είναι η συμβουλή του Ερημίτη . Είναι πολύ πιθανό ο Ερημίτης να σηματοδοτεί την εμφάνιση κάποιου ατόμου που θα μας καθοδηγήσει με διακριτικότητα και χωρίς πίεση. Καμιά φορά, ο οδηγός αυτός δεν είναι καν κάποιο άτομο, αλλά η διαίσθησή μας και τα όνειρα, μέσω των οποίων μπορεί να μας δωθούν διαφωτιστικές απαντήσεις.
Αρνητικά ο Ερημίτης αντιπροσωπεύει τον αδαή, εκείνον που δεν μαθαίνει τίποτα απ' τις εμπειρίες που βιώνει, που ρίχνει πάντα τα φταιξίματα στους άλλους και που δεν κάνει την παραμικρή προσπάθεια να βελτιώσει τα ελαττώματά του. Είναι σαν εκείνους τους ανθρώπους που επαναλαμβάνουν τις ίδιες εμπειρίες ξανά και ξανά πέφτοντας στα ίδια λάθη, ανήμποροι να δώσουν ένα τέλος στο φαύλο κύκλο, επειδή είναι απρόθυμοι να κοιτάξουν μέσα και να αντιμετωπίσουν τις πλευρές του εαυτού τους που τους κάνουν να αισθάνονται άβολα.
Ο Ερημίτης επιλέγει συνειδητά την απομόνωση, ώστε να βρει, όπως λέμε, τον εαυτό του. Όταν όμως η κάρτα αυτή επηρρεάζεται αρνητικά, τότε σημαίνει ότι το άτομο δεν αποτραβιέται για να βάλει τον εσωτερικό του κόσμο σε μία τάξη, αλλά επειδή φοβάται τους ανθρώπους κι επειδή έχει αναπτύξει φοβίες. Σ' αυτή την περίπτωση, η συμβουλή θα ήταν να ενσωματωθεί και πάλι στο κοινωνικό σύνολο και ν' αποκτήσει το θάρρος να συνδεθεί με άλλα άτομα.
Επειδή, όπως είπαμε, η κάρτα αυτή σημαίνει ωριμότητα, είναι πολύ πιθανό ένας αντεστραμμένος ή αρνητικός Ερημίτης, να δείχνει ένα άτομο που αναλώνεται σε ανούσιες δραστηριότητες ώστε ν' αποφύγει ν' αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις τις ζωής και ν' αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Επίσης δείχνει αυτόν που κάνει πως τα ξέρει όλα, ενώ στην πραγματικότητα είναι ανώριμος και αδαής.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
ΘΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: συνειδητή απομόνωση, καθοδήγηση, εσωτερίκευση, ανάλυση, αναζήτηση, συμβουλή, μελέτη, έμπνευση, επιθυμία για ηρεμία, ανάπαυση, φώτιση, ο εσωτερικός εαυτός, δάσκαλος, διαίσθηση, μύηση, κατανόηση
ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: υπεροψία, μοναξιά, στενοκεφαλιά, αντίσταση, εγωϊσμός, ανωριμότητα, απροθυμία να ωριμάσει κανείς, αυτός που τα ξέρει όλα και δεν ξέρει τίποτα, λανθασμένες αποφάσεις, πείσμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου