Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Ο Ρήγας Σπαθί

ΟΙ ΡΗΓΑΔΕΣ

Οι Ρηγάδες ανήκουν στο στοιχείο της Φωτιάς κι αντιπροσωπεύουν τη δύναμη, το πάθος, την κινητήρια δύναμη που καθοδηγεί πρόσωπα και καταστάσεις. Συσχετίζονται με τον Αυτοκράτορα κι όπως αυτός, έχουν κι εκείνοι την ικανότητα να εξουσιάζουν, να δημιουργούν, να καταστρώνουν πλάνα δράσης.

Οι Ρηγάδες είναι οι πατρικές φιγούρες της Ταρώ. Παίρνουν αποφάσεις, διατάζουν, αναθέτουν εργασίες, έχουν την ευθύνη των «υπηκόων» τους, που μπορεί να είναι μία ομάδα ανθρώπων, μία οικογένεια ή μία εταιρεία. Οι πράξεις τους έχουν αποτελέσματα κι επιπτώσεις στους άλλους.

Τα χαρακτηριστικά των Ρηγάδων είναι η ικανότητα, η ειδίκευση, η επίτευξη στόχων και η διατήρηση της καθεστηκυίας τάξης. Παρόλο που οι Ρηγάδες είναι η κεφαλή του βασιλείου, δε μπορούν να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους μόνοι τους. Οι Ντάμες είναι εκείνες που θα τους βοηθήσουν να τα κάνουν πραγματικότητα, ενώ οι Ιππότες και οι Ακόλουθοι θα διαδώσουν τα νέα πέραν του βασιλείου.

Αν συμβολίζουν πραγματικά πρόσωπα, οι Ρηγάδες είναι άνθρωποι που κατέχουν θέσεις ισχύος, που έχουν υψηλές φιλοδοξίες και μεγάλα σχέδια. Συνήθως έχουν γνώση κι επιρροή σε πρόσωπα και πράγματα, γι’ αυτό πολλοί αποζητούν τις συμβουλές τους.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Εξουσία, Κινητήριος Δύναμη, Ικανότητα, Σχεδιασμός

Ο ΡΗΓΑΣ ΣΠΑΘΙ

Στοιχείο: Αέρας

Αστρολογική Αντιστοιχία: Υδροχόος

Μυστικιστικός Τίτλος: Ο Πρίγκιπας του Άρματος των Ανέμων

Χρόνος: 10 Ιανουαρίου με 8 Φεβρουαρίου

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Ο Ρήγας Σπαθί εξουσιάζει με το ξίφος του, που είναι σύμβολο της λογικής, της αλήθειας και της αμεροληψίας. Οι αποφάσεις του βασίζονται στην ηθική και στη δικαιοσύνη, γι’ αυτό είναι εξαιρετικά ικανός στη διαχείριση δικαστικών υποθέσεων, διαπραγματεύσεων, στρατιωτικών και αστυνομικών θεμάτων.

Οι Ρηγάδες, πάντα πιστεύουν ότι ξέρουν ποιο είναι το σωστό για τους υπηκόους τους. Γι’ αυτό, το μέλημα του Ρήγα Σπαθί δεν είναι μόνο το τι είναι λογικό και δίκαιο, αλλά και το πώς θα επιβάλλει στους άλλους αυτό που εκείνος νομίζει ότι είναι λογικό και δίκαιο. Οι νεαρότερες φιγούρες των Σπαθιών, όπως για παράδειγμα ο Ιππότης Σπαθί, σχετίζονται με την ωρίμανση της κρίσης και της λογικής μας, αλλά μόλις φτάσουμε στο επίπεδο του Ρήγα, που είναι η ανώτερη έκφραση των φιγούρων της ακολουθίας, είμαστε εμείς που δίνουμε εντολές στους άλλους για το τι είναι σωστό και τι λάθος. Έτσι, όταν βλέπουμε το Ρήγα Σπαθί – κι οποιοδήποτε άλλο Ρήγα- θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, πώς η δυναμική και οι αποφάσεις του επηρεάζουν και άλλους ανθρώπους. Εξάλλου ένας ικανός Ρήγας, έχει πάντα ως προτεραιότητα το βασίλειο του κι όχι τον εαυτό του.

Ο Ρήγας Σπαθί μπορεί να δει όλες τις πλευρές μίας διαφοράς ή μιας διαφωνίας, γι' αυτό πολύ συχνά θα κάνει το δικηγόρο του διαβόλου. Είναι πολύ ικανός στο λόγο και στην επικοινωνία και ξέρει ακριβώς τι πρέπει να πει και πώς να το πει. Ο Ρήγας Σπαθί μπορεί να φαίνεται ψυχρός κι υπερβολικά λογικός, αλλά μέσω αυτής της τάσης του, αυτό που ουσιαστικά προσπαθεί να κάνει, είναι να φέρει αρμονία και να διατηρήσει ισορροπίες.

Θα είναι λάθος να πούμε ότι λόγω της ψυχρότητας που αποπνέουν οι φιγούρες των Σπαθιών δεν έχουν συναισθήματα. Αντιθέτως, μπορεί να έχουν πολύ έντονα συναισθήματα. Παθιάζονται με αυτά που πιστεύουν σημαντικά –τη δικαιοσύνη, την επικοινωνία, τη λογική- ενώ απεχθάνονται τα συναισθηματικά δράματα και τη βλακεία. Τα Σπαθιά στην αρνητική τους μορφή, εκδηλώνουν επίσης συναισθήματα άγχους, ανησυχίας, εμμονών, ακόμα και παράνοιας. Όλα αυτά ισχύουν φυσικά και για το Ρήγα Σπαθί. Αν θέλουμε κάποιον σύντροφο που θα μας στέλνει λουλούδια και θα κάνει ρομαντικές χειρονομίες, ο Ρήγας Σπαθί δεν είναι αυτός που ψάχνουμε. Δε δείχνει ενδιαφέρον για τίποτα που θεωρεί παράλογο ή υπερβολικά συναισθηματικό κι ούτε καν θα ασχοληθεί μ’ αυτό. Ο Ρήγας Σπαθί δεν είναι θερμός και γλυκούλης κι ούτε είναι αυτός που θα μας κανακέψει όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα. Είναι όμως αυτός που θα μας πει πώς να το λύσουμε. Αν διαπιστώσει απιστία ή προδοσία, ο Ρήγας Σπαθί θ’ απομακρυνθεί χωρίς δεύτερη κουβέντα κι ίσως και δίχως εξηγήσεις. Όπως είπαμε, δεν είναι πως ο Ρήγας Σπαθί δεν έχει συναισθήματα, απλά θ’ αποφύγει να τα δείξει και θα το κάνει γιατί θεωρεί πως αυτό είναι το σωστό.

Ο Ρήγας Σπαθί έχει πολύ υψηλά στάνταρντς και δε θα διστάσει να κάνει προσωπικές θυσίες για να φτάσει εκεί που θέλει. Μπορεί ν’ αποφασίσει να στερήσει από τον εαυτό του πράγματα που τον ευχαριστούν, προκειμένου ν’ αυξήσει την αποτελεσματικότητά του και τις πιθανότητες επιτυχίας. Ο Κρεμασμένος και η Εγκράτεια είναι περαιτέρω ενδείξεις αυτής της ερμηνείας.

Όταν εμφανίζεται ο Ρήγας Σπαθί, θα πρέπει ν’ αναμένουμε πως θα μας απασχολήσουν θέματα που απαιτούν τη λήψη δύσκολων αποφάσεων ή θέματα που σχετίζονται με την οργάνωση λεπτομερειακών σχεδίων και στρατηγικών. Επίσης, νομικά θέματα μπορεί να έρθουν στο προσκήνιο ή να ολοκληρωθούν, ειδικά αν έχουμε και τη Δικαιοσύνη, ενώ σε ένα πιο γενικό πλαίσιο, ο Ρήγας Σπαθί θ’ αναφερθεί σε κανονισμούς, όρια και περιορισμούς.

Οι επικοινωνίες κι ο λόγος είναι άλλο ένα από τα δυνατά σημεία του Ρήγα Σπαθί, οπότε όταν εμφανίζεται ενδέχεται να προμηνύει τη στιγμή που ολοκληρώνονται συνομιλίες, επικοινωνίες και διαπραγματεύσεις.

Τα επαγγέλματα που συνήθως επιλέγει ο Ρήγας Σπαθί είναι στρατιωτικός, χειρουργός, φιλόσοφος, συγγραφέας τεχνικών κειμένων, προγραμματιστής, αναλυτής, μαθηματικός, επιστήμονας κι οτιδήποτε έχει να κάνει με κρίση και λογική.

Η συμβουλή του Ρήγα Σπαθί είναι να προσπαθήσουμε να είμαστε δίκαιοι κι αντικειμενικοί και να εξετάσουμε μία κατάσταση με καθαρή ματιά, χωρίς συναισθηματισμούς, εντοπίζοντας κι αφαιρώντας ό,τι είναι μη πρακτικό, αναποτελεσματικό ή παράλογο. Μας λέει επίσης, να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία μας για να μπορέσουμε να διακρίνουμε τι είναι σωστό και τι λάθος. Ανάλογα με την περίπτωση, μία άλλη συμβουλή που θα έδινε ο Ρήγας Σπαθί είναι να βρούμε ισορροπία μεταξύ πειθαρχίας και συμπόνιας.

Αρνητικά, ο Ρήγας Σπαθί μπορεί να φτάσει σε υπερβολές πειθαρχίας και τάξης και να γίνει απάνθρωπος, σκληρόκαρδος και ανηλεής. Μπορεί επίσης να γίνει υπερβολικά επικριτικός και να εστιάζει σε κάθε μικρολεπτομέρεια, προσπαθώντας να βρει το σφάλμα σε όλα. Ο Ρήγας Σπαθί γνωρίζει πως είναι ευφυής κι έτσι, στην αρνητική του μορφή, μπορεί να γίνει εξαιρετικά αλαζόνας και να μη χάνει ευκαιρία να μειώνει τους άλλους, προσπαθώντας να φανεί πάντα καλύτερος.

Σε κάποιες περιπτώσεις, κι όταν κι άλλες κάρτες συνηγορούν, ο Ρήγας Σπαθί μπορεί να γίνει ο απόλυτος τύραννος, σκληρός, καταπιεστικός και σαδιστής. Κάρτες που θα ενισχύσουν αυτή την ερμηνεία είναι ο Διάβολος και το Οκτώ Σπαθί. Με κάρτες όπως το Επτά Σπαθί ή ο Μάγος, ο Ρήγας Σπαθί μπορεί να εμπλακεί σε παράνομες ή ακόμα και εγκληματικές δραστηριότητες, ειδικά αν γύρω υπάρχει η Δικαιοσύνη.

Όσον αφορά στην υγεία, ο Ρήγας Σπαθί μπορεί να δείχνει διανοητικά προβλήματα, όπως άνοια, αλλά και πόνους από παλιά τραύματα ή αγκύλωση.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Θετικά: Διανοούμενος, Επιστήμονας, Ανάλυση, Εξουσία, Ειλικρίνεια, Αλήθεια, Αρχές, Επικοινωνία, Πειθαρχία, Λογική, Δικαιοσύνη, Συζήτηση, Γνώμες, Ιδέες, Αμεροληψία, Νόμοι, Κανονισμοί, Στρατηγική, Εκπαίδευση

Αρνητικά: Αποστασιοποίηση, Αυστηρότητα, Φιλονικία, Τιμωρία, Σκληρότητα, Σαδισμός, Τυραννία, Ψυχρότητα, Απομόνωση, Κυνισμός, Αρνητισμός, Υπεροψία, Άρνηση Συναισθημάτων, Άνοια, Κακία, Επιθετικότητα, Κίνδυνος, Εχθρός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου