Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Σχέσεις των Τεσσάρων Στοιχείων a.k.a. Elemental Dignities - Μέρος Τρίτο

ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΡΤΕΣ

Ας δούμε πως λειτουργούν οι σχέσεις των τεσσάρων στοιχείων όταν έχουμε τρεις κάρτες.

Το πιο βασικό πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως αν χρησιμοποιούμε τη μέθοδο των τεσσάρων στοιχείων, αρχίζουμε να διαβάζουμε τις κάρτες από τις άκρες προς το κέντρο, πράγμα που σημαίνει ότι στην περίπτωση των τριών καρτών, οι δύο καρτες στα δεξιά κι αριστερά, επηρρεάζουν την κεντρική. Ή αλλιώς μόνο οι κάρτες που έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, επηρρεάζουν η μία την άλλη.

Παραδείγματα

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε τραβήξει στη πρώτη θέση το 6 κούπα, στη δεύτερη το 8 κούπα και στην τρίτη το 4 σπαθί. Οι κούπες ανήκουν στο νερό και το σπαθί στον αέρα. Το 6 κούπα επηρρεάζει το 8 κούπα, ενισχύοντάς το μιας και τα δύο ανήκουν στο ίδιο στοιχείο, ενώ το 4 σπαθί προσπαθεί να ταράξει λίγο τα νερά, χωρίς όμως να καταφέρνει πολλά, γιατί νερό με νερό αποτελεί πιο δυνατό συνδυασμό. Ας λάβουμε τώρα υπόψη μας και τις ερμηνείες των καρτών. Το 8 κούπα σε συνδυαμό με το 6 κούπα, δείχνουν κάποιον ο οποίος συναισθηματικά έχει επενδύσει πολύ στο παρελθόν και που βιώνει αυτή τη στιγμή κάποιου είδους απογοητευση εξαιτίας αυτών των συναισθημάτων. Επειδή αυτές οι δυό κάρτες ενισχύουν η μια την άλλη, ό,τι αντιπροσωπεύουν γίνεται πολύ πιο έντονο. Το τέσσερα σπαθί, δείχνει την ανάγκη ενός διαλείμματος, που θα δώσει μια πιο διαυγή εικόνα της κατάστασης και που θα ξεμπλοκάρει τα συναισθήματα, αλλά οι δύο κάρτες νερού που προηγούνται, είναι σα να σχηματίζουν μία δίνη που τραβάει κάτω την ενέργεια του 4 σπαθί. Κι έτσι με τη βοήθεια των σχέσεων των στοιχείων, μπορούμε σ' αυτό το σετ καρτών να καταλάβουμε, ποια είναι η πιο δυνατή τάση και ποιο είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα.

Ας δούμε ένα άλλο παράδειγμα:

Όλα τα στοιχεία εδώ αλληλοενισχύονται. Ας υποθέσουμε ότι η πρώτη κάρτα μας είναι το 2 μπαστούνι, η μεσαία ο Ρήγας Σπαθί και η τρίτη το 10 μπαστούνι. Βλέπουμε να περιγράφεται σ' αυτό το συνδυασμό κάποιος πολύ εφυϊής, αλλά ενδεχόμενως και αδίστακτος άνθρωπος. Η ηγετική του ικανότητα κι η επιθυμία του να κυριαρχεί, που φαίνεται από το 2 μπαστούνι μπορεί να γίνουν ένας επικίνδυνος συνδυασμός αν υπολογίσουμε και την καταπιεστική ενέργεια του 10 μπαστούνι που τον επηρρεάζει. Αυτό το συνδυασμό θα τον βλέπαμε στην περιγραφή ενός τυράννου.

Κι ένα τρίτο:

Όποια κάρτα κι αν βρίσκεται στη μέση, είναι πολύ εξασθενημένη. Η φωτιά βάλλεται κι από τις δύο πλευρές από το εχθρικό στοιχείο του νερού κι όσο κι ενεργή αν είναι σε σχέση με τον αντίπαλό της, δεν καταφέρνει και πολλά. Παρόλα αυτά ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μία κάρτα που εξασθενεί δεν είναι κάτι απαραίτητα κακό. Στον παραπάνω συνδυασμό, σκεφτείται στη μέση τον Πύργο. Όχι και τόσο άσχημα ε;

Είναι σαφές πόσο πιο δυναμικό γίνεται το διάβασμα των καρτών όταν λαμβάνουμε υπόψην μας τις σχέσεις μεταξύ των στοιχείων. Είναι μία μέθοδος που θέλει κάποιο χρόνο για να τη μάθει κανείς και να τη χρησιμοποιεί με άνεση, αλλά πιστεύω πως αξίζει τον κόπο σε σύκριση με την πολύ πιο απλοϊκή μέθοδο των ανάποδων καρτών.

Τέλος να πω ότι η παραπάνω μέθοδος γνωρίζει αρκετές παραλλαγές. Για παράδειγμα κάποιοι όταν βλέπουν ότι οι δύο κάρτες στις άκρες αλληλοεξουδετερώνονται, τότε τις αγνοούν σα να μην υπάρχουν. Δε συμφωνώ με αυτή την πρακτική και γι' αυτό δεν την χρησιμοποιώ. Αυτό δε σημαίνει ότι δε λειτουργεί. Απλά δε λειτουργεί γιά μένα. Το αντικείμενο των Σχέσεων των Στοιχείων στην Ταρό είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι κανένα στοιχείο δεν είναι ανεξάρτητο απ' το άλλο και πάντα υπάρχει μια συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ τους, που εκδηλώνεται πότε με τη μορφή ενός πότε με τη μορφή του άλλου στοιχείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου